10.2.2014 11:58 | Bleskovky MobilMania.sk

Operátori zatiaľ zaplatili 81,94 mil. eur za frekvencie

Mobilní operátori Orange Slovensko, Slovak Telekom, SWAN a Telefónica Slovakia zaplatili prvú polovicu jednorazovej úhrady za pridelenie frekvencií spolu vo výške 81,94 mil. eur. Ako ďalej informoval hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) Roman Vavro, splnili si tak svoju prvú povinnosť stanovenú v povolení na používanie frekvencií z frekvenčných pásiem 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz. „Druhú polovicu sú povinní zaplatiť do 31. mája. Tieto príjmy sú príjmami štátneho rozpočtu," konštatoval Vavro.

Najbližšie mobilných operátorov čaká podľa Vavra povinnosť začať používať pridelené frekvencie do šiestich mesiacov od nadobudnutia právoplatnosti povolení.

V elektronickej aukcii sa vydražili všetky ponúkané frekvenčné bloky, pričom za pridelené frekvencie zaplatia držitelia povolení spolu 163,9 mil. eur. Povolenie pre spoločnosť Telefónica Slovakia nadobudlo právoplatnosť 3. januára, povolenie pre mobilného operátora Orange Slovensko nadobudlo právoplatnosť 7. januára. Deň na to, 8. januára, vstúpili do platnosti povolenia pre operátorov Slovak Telekom a SWAN.

Výberové konanie začalo 28. augusta minulého roka, keď predchodca RÚ, Telekomunikačný úrad (TÚ) SR zverejnil výzvu na predkladanie ponúk na vydanie individuálnych povolení na používanie frekvencií zo spomínaných frekvenčných pásiem. Všetky povolenia vydal TÚ SR 30. decembra minulého roka.

(SITA)