13.2.2014 00:00 | MobilMania

Čaká nás rok LTE. Revolúcia to nebude

Komentár Rýchly mobilný internet je už takmer realitou aj na Slovensku. Očakávame skoré pokrývanie nových lokalít. Tešíte sa na nové služby?

Rok 2014 bude na Slovensku zrejme rokom rozvíjajúcich sa LTE sietí, hoci pravdepodobne nie je namieste očakávať revolučný posun v možnostiach mobilného internetu. Nižšie pridávame niekoľko argumentov, na ktorých sme postavili náš predpoklad.

Most cez digitálnu priepasť

fotogaléria

Aj keď mobilný internet má vo všeobecnosti iné poslanie než fixné pripojenie, výkonnosťou technológie sa naň doťahuje, ba technológie z rodiny „xDSL“ aj prekonáva. Platí to o rýchlostiach sťahovania a dobré výsledky (rádovo 20 ms) dosahuje LTE aj v oneskorení.

Aj preto sa k LTE s nádejou obracajú tí obyvatelia Slovenska, ktorí nemajú to šťastie, aby si mohli vyberať z ponuky viacerých poskytovateľov prístupu do internetu, prípadne sú odkázaní len na pomalé alebo drahé služby sietí GPRS/EDGE či niektorého lokálneho providera.

Vďaka atraktívnemu pásmu 800 MHz by operátori skutočne mohli efektívne a pomerne rýchlo pokryť širokopásmovým prístupom rozsiahle oblasti vidieka – vrátane tzv. bielych miest bez širokopásmového prístupu. Či to však skutočne urobia, nie je isté. Slovensko nie je Nemecko. Regulátor v licenčných podmienkach nezakotvil v podobnom duchu nejaké usmernenie.

Swan, ktorý by sa mohol snažiť o zaplnenie tejto medzery na trhu, nedisponuje pásmom 800 MHz a ekonomické schémy vždy smerovali k jednému – maximálne výkony s minimom zdrojov. Všetko ostatné je v konkurenčnom prostredí ekonomicky nepriechodné, preto buďme s optimizmom okolo prekonávania „priepastí“ opatrní.

TIP: Všetko o príchode 4. operátora

Ani sieť FLASH-OFDM Telekomu v pásme 450 MHz nepokryla všetky odľahlé kúty Slovenska, hoci na to mala dobré predpoklady a k dispozícii je už roky. 

Nové služby, výnosy pre hráčov

Mobilný širokopásmový prístup je vždy výsledkom kompromisu medzi náročnosťou infraštruktúry (čítaj kvalitou siete) a akceptovateľnou cenou služby. Ide tu o jednoduchý fyzikálny princíp, ktorý pripomíname len pre idealistov, dúfajúcich, že dokonalejšia technológia mobilného prístupu otvorí dvere k skutočne neobmedzenému (flatrate) pripojeniu.

TIP: Všetko o ZOH 2014

Nie, neotvorí. Teoreticky je síce možné vybudovať dostatočne (pre)dimenzovanú a redundantnú sieť, ale klienti mobilného operátora by v cene služieb určite nechceli znášať súvisiace náklady, a to napriek klesajúcej cene infraštruktúry.

Len si spomeňme na desiatky miliónov eur, ktoré za frekvenčné pásmo zaplatili operátori v poslednej aukcii, pričom sieť, o akej hovoríme, by si vyžadovala dodatočné prídely pásma a tým aj ďalšie náklady. A tie nie sú jediné.

fotogaléria

Priepustnosť sťahovania dát na používateľa v závislosti od počtu súčasne aktívnych užívateľov v jednom sektore bunky a šírke kanála. Pri niekoľkých súčasne aktívnych termináloch disponibilná konektivita rýchlo klesá. Zdroj: Rysavy Research 2013

Dátový flat v mobilných sieťach bude zrejme ešte dlho hlavne marketingovou mašľou operátorov. „Neobmedzené“ dátové produkty, ktoré mobilní operátori ponúkajú dnes, sú len karikatúrou tohto označenia. Dátové limity s hodnotou jednotiek GB mesačne, po vyčerpaní ktorých sa začnú uplatňovať obmedzenia FUP (najčastejšie dramatické zníženie rýchlosti až na úroveň úzkopásmového pripojenia) sotva korešpondujú s dnešným pohľadom na flatrate.

Samozrejme, zákazníci nie sú spokojní s daným stavom a tlak vyvíjajú aj niektoré regulačné orgány, ale direktíva v tomto prípade nebude zďaleka taká jednoduchá ako v prípade prepojovacích poplatkov alebo cien medzinárodného (hlasového) roamingu.

LTE: Veľké možnosti, financie nepustia

Spolu s mobilnými technológiami, a zároveň nezávisle na nich, sa vyvíjajú aj multimediálne služby, terminály a preferencie zákazníkov. Fenomén sociálnych sietí a služieb na streamovanie hudby a videa v posledných rokoch výrazne zvyšuje nároky na konektivitu a dátovú spotrebu.

LTE je v tomto smere technológiou „neobmedzených možností“ – veď dokáže bez problémov streamovať video v rozlíšení 1080p (Full HD) či dokonca vo verzii 3D, sprostredkovať vo vysokom rozlíšení aj videokonferencie a simultánne sťahovať viacero veľkých súborov. Obmedzenia sú v tomto prípade skôr ekonomického, ako technologického charakteru, ale v konečnom dôsledku spolu súvisia.

TIP: Všetko o hokeji na ZOH 2014

Keďže operátori v rýchlych dátach vidia jednu z nemnohých príležitostí, ako získať od svojich klientov za pridanú hodnotu prémiový príplatok a zlepšiť tak bilanciu dlhodobo klesajúcich výnosov na zákazníka (ARPU), ťažko môžeme od nich očakávať benevolentný prístup.

S LTE prídu vyššie rýchlosti, možno aj lepšie pokrytie a určite vyšší komfort a väčšie dátové limity. Sotva to však bude za rovnakú cenu, ako doterajšie služby v sieťach 3G. Aj keď neviditeľná ruka trhu môže vytiahnuť z rukáva nejeden tajný tromf.

TIP: Keď nestačí LTE: Nadstavba má limit 450 Mbit/s