14.2.2014 12:31 | Bleskovky MobilMania.sk

Slovak Telekom a Swan už požiadali o povolenia

Mobilní operátori Slovak Telekom a Swan už požiadali Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) o povolenia, ktorými im určí podmienky používania pridelených frekvencií, ktoré si vydražili v elektronickej aukcii.

„Povolenia sú zákonným predpokladom na používanie frekvencií. Pridelenie frekvencií pre vysokorýchlostný internet v mobilných sieťach (LTE) a príchod štvrtého operátora patria medzi najvýznamnejšie udalosti v oblasti elektronických komunikácií na Slovensku,“ informoval hovorca RÚ Roman Vavro.

Orange Slovensko, Slovak Telekom, Swan a Telefónica Slovakia nedávno zaplatili na účet regulátora za pridelenie frekvencií, ktoré si vydražili v elektronickej aukcii, prvú polovicu jednorazovej úhrady spolu vo výške 81,94 mil. eur.

„Operátori si týmto splnili svoju prvú povinnosť stanovenú v povolení na používanie frekvencií z frekvenčných pásiem 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz. Druhú polovicu sú povinní zaplatiť do konca mája,“ dodal Vavro.

V elektronickej aukcii boli vydražené všetky ponúkané frekvenčné bloky. Súčet jednorazových úhrad za pridelené frekvencie, ktoré zaplatia držitelia povolení je 163,9 mil. eur. Povolenia sú právoplatné, všetci účastníci aukcie sa vzdali opravného prostriedku.

(SITA)