17.2.2014 13:30 | MobilMania

MWC 2014: Na čo sa môžeme tešiť?

Tohtoročný veľtrh mobilných zariadení bude doslova preplnený novinkami všetkých výrobcov. Prinášame prehľad tých očakávaných.

S každoročnou pravidelnosťou sa pozornosť technologických nadšencov upiera na Pyrenejský polostrov, kde španielska Barcelona hosťuje očakávaný veľtrh Mobile World Congress (MWC). Tento rok pritom bude patriť k vôbec najsilnejším ročníkom v histórii. Veľa zaujímavostí naznačili aj doterajšie úniky, ktorých výber vám prinášame v tomto článku.

HTC: Druhý One. Alebo „Two“?

O novej vlajkovej lodi spoločnosti HTC sa toho zatiaľ veľa nevie, výrobca má všetky diery v dodávateľskom reťazci zrejme naozaj kvalitne upchaté. Nástupcu top modelu HTC One sa určite dočkáme, aj keď zatiaľ nie je isté či priamo na MWC. Minulý rok taiwanský výrobca vlastný veľkolepý event.

fotogaléria

HTC One by sa mal už čoskoro dočkať nástupcu

Internetom kolujú zvesti , že HTC One 2 s kódový označením „M8“ by mal priniesť čipset Qualcomm Snapdragon 800, 2 GB RAM a displej s Full HD rozlíšením (1 920 x 1 080 pixelov). Výbava by mala zahŕňať aj fotoaparát UltraPixel, údajne s dvomi snímačmi pre tvorbu kvalitných záberov za každých svetelných podmienok.

TIP: HTC One 2: Unikli predbežné špecifikácie, predstavený má byť vo februári

Huawei: Naostrená žiletka

Pomerne ticho je aj o novom prémiovom telefóne čínskeho producenta Huawei. Štíhly model Ascend P6 by ale mohol dostať nástupcu už čoskoro. Je pravdepodobné, že sa tak udeje práve už v nedeľu, deň pred štartom MWC 2014 - hoci minulý rok aj Huawei pripravil samostatný event. O parametroch ani podobe novinky sa však nevie takmer nič a zariadenie teda môže len prekvapiť (pozitívne aj negatívne).

TIP: Všetko o hokeji na ZOH 2014

Huawei by mal vyrukovať aj s výkonným modelom Ascend D3 , ktorý má spoliehať na osemjadrový čip z vlastnej produkcie tvorený dvoma štvorjadrovými blokmi. Výbava smartfónu má zahŕňať aj 5-palcový displej s Full HD rozlíšením ( 1 920 x 1 080 pixelov) a 16MPx fotoaparát. Punc luxusu telefónu podľa všetkého dodá kovový zadný kryt.

fotogaléria

Pravdepodobná fotografia smartfónu Huawei Ascend D3 (Zdroj: Phonearena.com )

TIP: Huawei Ascend D3 má ponúknuť osemjadrový čip

LG: Zmenší najsilnejšieho

Ani LG tento ročník MWC určite nevynechá. Na podujatie má prichystané uvedenie zmenšeniny svojho výkonného smartfónu LG G2 . Vďaka použitiu 4,7-palcovej uhlopriečky zrejme s rozlíšením 1 280 x 720 pixelov mu prischol prívlastok „mini“. Pod kapotou bude ukrývať čipset Qualcomm Snapdragon 400 podporený operačnou pamäťou s kapacitou 2 GB. Ako softvérová platforma má poslúžiť nový Android 4.4 (KitKat).

fotogaléria

Do Barcelony zavíta aj LG G2 mini (Zdroj: Facebook.com )

TIP: Unikli špecifikácie LG G2 mini

Nokia: Starý kormidelník zmení kurz?

Spoločnosť Nokia, aktuálne už vlastnená Microsoftom, sa chystá v pondelok ráno s pompéznosťou predstaviť svoju novú vlajkovú loď postavenú na operačnom systéme Windows Phone. Zrejme ponesie názov Lumia 930 a bude predstavovať akúsi zmenšenú verziu súčasného tabletofónu Lumia 1520 .

fotogaléria

Údajná fotografia telefónu Nokia Lumia 930 (Zdroj: WMPoweruser.com )

Displej pravdepodobne ponúkne uhlopriečku s veľkosťou 4,5 palca a rozlíšením Full HD (1 920 x 1 080 pixelov). Výkon zrejme zabezpečí štvorjadrový Qualcomm Snapdragon 800 s taktom 2,2 GHz, doplnený 2 GB RAM a interným priestorom pre dáta s kapacitou 16 GB rozšíriteľným pomocou microSD kariet. Batéria by pritom mala ponúknuť kapacitu 2 200 mAh.

Rad telefónov Lumia bude vraj obohatený aj o model Lumia 630 a jeho dual-SIM dvojča menom Lumia 635. Malo by ísť o zariadenia nižšej strednej triedy s dvojjadrovým procesorom na frekvencii 1,7 GHz doplneným jedným gigabajtom operačnej pamäte. Displej má ponúknuť veľkosť 4,3 palca a rozlíšenie 800 x 480 pixelov.

Veľké vášne už dlhé mesiace vzbudzuje aj údajný telefón „Nokia X“ , ktorý bude pre fínskeho producenta svojim spôsobom prevratný. Po prvýkrát v histórii sa Nokia s Microsoftom rozhodne adoptovať systém Android do reálneho priduktu. Svojim hardvérom ale bude určený skôr pre rozvojové trhy , kde zabojuje nízkou cenovkou.

fotogaléria

Render telefónu Nokia s Androidom (Zdroj: Twitter.com )

TIP: Nokia s Androidom: Môže peklo zamrznúť?

Samsung: Kráľovská krv a Tizen

Jednou z najočakávanejších noviniek tohto roka je určite piata generácia vlajkovej lode juhokórejského producenta Samsung. O telefóne Galaxy S5 sa toho napísalo už skutočne veľa, no potvrdenia jeho oficiálnej podoby sa dočkáme až na záver prvého dňa veľtrhu MWC 2014. Doterajšie správy hovorili o tom, že možno sa dočkáme jeho plastovej ako aj kovovej verzie .

fotogaléria

Predstavenie nástupcu Galaxy S4 visí vo vzduchu

Parametre pritom názvu zariadenia neostanú nič dlžné . Máme sa dočkať 5,25“ displeja s rozlíšením 2 560 x 1 600 pixelov, 3 GB RAM či štvorjadrového alebo osemjadrového procesora, pri ktorom je vysoko pravdepodobná aj podpora 64-bitových inštrukcií.

TIP: Unikli údajné špecifikácie Samsung Galaxy S5. Skutočný drvič?

Druhou dôležitou novinkou má byť pre Samsung aj prvý smartfón s operačným systémom Tizen priamo z produkcie juhokórejského výrobcu. Nič samozrejme nie je isté, no Samsung telefón s OS Tizen sľuboval už minulý rok a ďalšie čakanie novej platforme určite neprospeje.

Sony Xperia Z2: Nový vlajkonosič

Zdá sa, že Sony sa s nástupcom svojho silného kalibra v podobe Xperia Z1 skutočne poponáhľa. „Zet-jednotka“ bola totiž predstavená len v septembri minulého roka, pričom Xperia Z2 má nastúpiť na scénu už v pondelok ráno, v prvý deň MWC 2014. Opäť sa očakáva odolné telo ako aj prvotriedny hardvér na čele s procesorom Qualcomm Snapdragon 800 s taktom 2,3 GHz a 3 GB RAM.

fotogaléria

Fotografia telefónu Sony Xperia Z2 (Zdroj: Xperiablog.net )

Displej má podrásť na 5,2 palca a lákať zrejme bude aj na QHD rozlíšenie (2 560 x 1 440 pixelov). Silnou zbraňou novinky bude taktiež hlavný fotoaparát s rozlíšením 20,7 až 23 megapixelov. O dostatočnú výdrž by sa mala postarať batéria s kapacitou 3 700 mAh a drobných zmien sa pravdepodobne dočká aj samotné prostredie systému.

Už dávnejšie sa tiež špekulovalo , že Sony predstaví smartfón s operačným systémom Windows Phone. Takéto zariadenie dokonca nevylúčil ani CEO spoločnosti, ktorý v mobilných platformách od Microsoftu stále vidí potenciál zaujať .

ZTE a Lenovo: Zaútočia aj ďalší Číňania?

Svoje nové želiezko do ohňa zrejme prihodí aj spoločnosť ZTE. Pravdepodobne pôjde o jeho novú vlajkovú loď, o ktorej toho ale na povrch zatiaľ prakticky nič nevyplávalo. Záhadou ostáva aj názov i podoba. Isté však je, že ZTE stále chce byť aktívne pri spolupráci s operátormi a tak sa asi dočkáme nových brandovaných telefónov, ktoré u nás predáva napríklad Orange. 

TIP: Všetko o ZOH 2014

Po prevzatí Motoroly spoločnosťou Lenovo bude veľmi zaujímavé sledovať, čo nám na MWC 2014 tento čínsky gigant ukáže. S veľkou pravdepodobnosťou môžeme očakávať nový high-endový model. Čo je ale dôležitejšie, Lenovo na MWC pravdepodobne ohlási veľký útok do Európy. Tento krok by otočil trh úplne hore nohami, na bližšie informácie si ale musíme pár dní počkať.

Bude veselo

Okrem spomenutých noviniek nás určite čakajú aj ďalšie dôležité oznámenia vrátane nových tabletov či iných mobilných zariadení. Okrem toho sa zrejme môžeme tešiť aj na nové procesory od popredných výrobcov vrátane Intelu, ktorý to na poli inteligentných telefónov skúsi aj tento rok. Predstaviť by mal 22nm procesory Merrifield postavené na architektúre Silvermont .

Rok 2014 tak bude skutočne bohatý na revolučné ako aj evolučné novinky. My pri tom samozrejme nebudeme chýbať ani a o všetkých zaujímavostiach vás budeme expresne informovať priamo z miesta diania.