18.2.2014 00:00 | MobilMania

Bojíme sa účtov za roaming. Brusel chce zmenu

Prieskum ukázal, že v zahraničí často nechceme surfovať na webe z obavy o vysokú faktúru. Za hovory a dáta máme preto platiť ako doma.

Väčšina Európanov na dovolenkách či služobných cestách nevyužíva na mobile sociálne siete, pretože sa obáva vysokých roamingových poplatkov. Iba jeden z desiatich opýtaných používa e-mail v zahraničí rovnako ako doma. Ukázal to najnovší prieskum Eurobarometru objednaný Európskou komisiou, ktorý prebehol na vzorke 28-tisíc Európanov minulý mesiac.

Čísla dnes hovoria v neprospech roamingu:

  • Traja z desiatich opýtaných nepoužívajú svoj mobilný telefón v inom štáte Európskej únie na telefonovanie.
  • Len osem percent Európanov si nerobí ťažkú hlavu z roamingu.
  • Mobilný internet je na tom ešte horšie – v priemere každý druhý Európan nechce používať e-mail či surfovať na webe cez mobil v inom štáte EÚ, aby sa vyhol vysokému účtu.

Slováci sú na tom lepšie. Mierne

Eurobarometer ukázal, že Slováci sa účtov za roaming boja o niečo menej ako priemer Únie. Poštu cez mobil kontroluje v zahraničí tak často ako doma len asi desatina opýtaných, čo je o dve percentá viac ako priemer Únie. Menej ako doma číta e-maily 38 percent opýtaných Slovákov, čo je naopak viac ako priemerný Európan (26 percent).

TIP: Všetko o ZOH 2014

Takých Slovákov, čo si nikdy v inom štáte Európskej únie nekontrolujú elektronickú poštu, je menej ako priemer Únie. Nikdy si e-maily nekontroluje totiž len tretina opýtaných, no v Európe je to v priemere takmer každý druhý človek.

Na špičke Európy sme vo využívaní predplatených dátových balíčkov, vďaka ktorým na hovoroch a internete za hranicami ušetríme oproti bežným cenám. Hoci v Európe si takéto služby aktivuje len asi pätina ľudí a na Britských ostrovoch to nie je ani desatina opýtaných, na Slovensku si dátový balíček zvolia až dve pätiny používateľov.

Slováci naopak nekupujú na dovolenke či služobnej ceste SIM kartu miestneho operátora. Takto šetria peniaze len štyri percentá opýtaných, priemer Európskej únie je desať percent. Najčastejšie si SIM kartu miestneho operátora kupujú Rumuni.

Eurobarometer tiež ukázal, že len každý siedmy Slovák si necháva na dovolenke zapnutý telefón a vypína len dátový režim – v Európe je to v priemere až každý štvrtý obyvateľ. Podobne ako priemer Európy, aj každý tretí Slovák si na dovolenke radšej vypne telefón úplne.

Brusel operátorom: Ožobračujete sa o zákazníkov

Európska komisia odhadla, že telekomunikační operátori prichádzajú vysokými roamingových poplatkami o 300 miliónov používateľov.

TIP: Všetko o hokeji na ZOH 2014

„Tento výsledok má negatívny vplyv na iné odvetvie, napríklad na vývojárov aplikácií,“ upozorňuje Brusel. Na dovolenke si totiž len málo ľudí zapne v mobile turistického sprievodcu, mapy či sociálnu sieť s fotkami, pretože sa obáva vysokého účtu, dodávajú euroúradníci.

Je pravdepodobné, že Európska komisia si najnovší prieskum objednala, aby mala v rukách argumenty pre vznik celoeurópskeho telekomunikačného trhu. Niektoré členské štáty nápad na prepojenie telekomunikačných trhov odmietajú. „Tieto čísla nám ukazujú, že musíme naše úsilie dotiahnuť do konca a zrušiť poplatky za roaming,“ potvrdzuje eurokomisárka pre digitálnu agendu Neelie Kroesová.

Kroesová vlani prišla s veľkou reformou telekomunikačného trhu. Chce úplne zrušiť roaming. Pokiaľ jej reformu schváli Európsky parlament a vlády členských štátov, od roku 2016 na faktúre nespoznáte rozdiel, či telefonujete zo Slovenska do Británie alebo z Talianska na Slovensko. Totožné majú byť aj poplatky za mobilný internet.