20.2.2014 00:00 | MobilMania

Test LG G Flex: Potlesk pre LG, ukazuje budúcnosť

Zdroj: Zive.sk

Ako prvé si všimnete zakrivené telo. To však ani zďaleka nie je jedinou zbraňou nového LG G Flex.

Pred pár mesiacmi sme si v teste LG G2 zaspomínali na míľniky v inovačných snahách kórejského výrobcu. Jeden z prvých kapacitných displejov , ktorý prišiel na náš trh skôr ako iPhone, unikátny „čokoládový“ dizajn s dotykovými senzormi , 3D displej a napokon aj netradičné umiestnenie funkčných klávesov na zadnú stranu práve v modeli G2 sa zapíšu do dejín. Posledný menovaný nám trochu vyrástol, zohol sa a priniesol aj inovatívny zadný kryt. Napriek dizajnovému príbuzenstvu je ale LG G Flex úplne iný model. A ten si za novinky necháva poriadne zaplatiť.

fotogaléria
obr, 2013, mobily, ine, flex Zdroj: Zive.sk

Dizajnové príbuzenstvo s G2 novinka nezaprie

TIP: Test LG G2: Tak kto je ten kráľ?

Ohol sa

Je nad slnko jasné, čím sa LG G Flex bude snažiť zaujať pri prvom kontakte. Zakrivené telo okamžite vyvoláva otázku, skúmajúcu zmysel takéhoto riešenia. Niekto bude vtipkovať o podobe s banánom či istým druhom dámskych hygienických potrieb, my sme sa snažili počas celej doby testovania hľadať naozaj praktický význam. Zakrivenému telu totiž prídete na chuť až po niekoľkých dňoch používania.

fotogaléria
obr, 2013, mobily, ine, flex Zdroj: Zive.sk

LG G Flex chce zaujať zakriveným telom

Aký zmysel má teda ohnutý displej v skutočnosti? Predovšetkým je tento tvar dôležitým ochranným prvkom. Pri položení displejom nadol je zariadenie dobre chránené pred malými škrabancami. Obavy zo zmeškaných udalostí pritom vyvráti LED dióda na zadnej strane. Druhým plusom je lepšie kopírovanie tvaru tela, najmä pri nosení v džínsoch a iných tesnejších nohaviciach.

Väčšia uhlopriečka má spravidla za následok horšie ovládanie jednou rukou. Zahnutý displej lepšie kopíruje pohyb prsta, ktorý nie je vodorovný. S Flexom sa teda dobre surfuje internetom alebo dokumentmi pri orientácii na výšku. Niečo podobné platí napríklad pri písaní SMS v horizontálnej polohe. Inovatívnosť výrobcu skrátka netreba podceňovať.

fotogaléria
obr, 2013, mobily, ine, flex Zdroj: Zive.sk

Podivný tvar nie je len módnym výstrelkom

Druhou otázkou, ktorá sa núka pri kontakte s G Flex, je jeho ohybnosť. Displej aj batéria novinky sú skutočne a doslova ohybné. Škoda (a možno nie), že to isté nemožno povedať o samotnom plastovom tele zariadenia. Pri položení na stôl displejom nadol a zatlačení na zadnú stranu vieme smartfón dočasne „narovnať“, žiadne ďalšie zázraky od slova Flex nečakajte. Na pive s kamarátmi je to však dobrá pársekundová zábavka. No a my zatiaľ môžeme nechať priestor fantázii a čakať, kam svoje schopnosti výrobca dotiahne v možnom nástupcovi.

Nezmar

Vzhľadom k obrovskej uhlopriečke displeja prekvapia finálne rozmery iba 161 × 82 × 9 mm a hmotnosť prijateľných 177 gramov. Na priliehanie jednotlivých dielov si výrobca mohol dať väčší pozor. Pri bežnom používaní je všetko v poriadku, no po silnejšom stlačení počuť vŕzganie. Pokrčili by sme plecami, pokiaľ by nešlo o produkt s cenovkou 700 eur.

fotogaléria
obr, 2013, mobily, ine, flex Zdroj: Zive.sk

Mobil je v rámci možností kompaktný

Telo je vyrobené z plastu a nepôsobí nijak zvláštne, kým sa nedozvieme o vymoženosti, ktorú ponúka zadný kryt. Ten podľa propagačných materiálov výrobcu dokáže sám liečiť menšie škrabance. Pokušeniu sme, samozrejme, neodolali a mobil sme zoznámili so zväzkom kľúčov. Škrabance po dlhom nahrievaní a leštení zmizli iba čiastočne. Napriek tomu je nová technológia obdivuhodná a vieme si predstaviť, že sa stane štandardom. Potlesk pre LG.

fotogaléria
obr, 2013, mobily, ine, flex Zdroj: Zive.sk

Kryt sa sám „regeneruje“. Popritom je magnet na odtlačky a čiastočky prachu, zotrieť ich je takmer nemožné

Zadná strana po vzore modelu G2 ukrýva trojicu hardvérových klávesov pre zámok displeja a reguláciu hlasitosti. Tlačidlo, uzamykajúce displej, by sme pri tak veľkej uhlopriečke radšej predsa len videli na bočnom lemovaní. V určitých situáciách sa po ňom aj s dlhšími prstami načahuje ťažšie. Sčasti to rieši odomykanie a zamykanie dvojitým poklepaním po displeji.

Pri odomykaní nás ale trápi odozva a pri zamykaní zase fakt, že dvojklikom zamknete LG iba z domovskej alebo uzamykacej obrazovky. Inak ale chválime dobre nastavený odpor pri stlačení. Zmiznutie klávesov z obvodu zariadenia spôsobilo, že v týchto miestach nájdeme už iba zásuvku pre microSIM kartu, dvojicu mikrofónov rozumne rozdelených do hornej a spodnej hrany a duo konektorov – microUSB a 3,5 mm audio jack.

fotogaléria
obr, 2013, mobily, ine, flex Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr, 2013, mobily, ine, flex Zdroj: Zive.sk

Po presunutí ovládacích prvkov na zadnú stenu ostávajú boky nezvyčajne prázdne

Tri dni v pohotovosti. Naozaj

Obrovský displej a kopec nových technológií z pohľadu výdrže batérie neveštia nič dobré. Pesimistov utíši kapacita až 3 500 mAh a napokon aj reálne testy výdrže. LG vydrží v bežnej prevádzke bez problémov dva až tri dni. Pod bežnou prevádzkou v našom prípade myslíme denne polhodinku telefonovania, niekoľko desiatok mailov, občas nejaká SMS, hodinka surfovania internetom, ďalšia hodinka na Facebooku a občasné krátenie chvíle jednoduchšou hrou. Veľmi slušný výkon.

fotogaléria
obr, 2013, mobily, ine, flex Zdroj: Zive.sk

Displej zaberá drvivú väčšinu prednej strany. Nezostalo miesto ani na samostatné funkčné klávesy

Poriadnym žrútom je práve neprehliadnuteľný displej. Ako je možné, že sa nedajú podobne ohnúť panely aj v konkurenčných smartfónoch? Odpoveď hľadajme v použitej technológii Plastic OLED. Displej je kapacitný a pri uhlopriečke šesť palcov pracuje s rozlíšením 720 × 1 280 bodov. Prekvapení? Aj my.

Batéria je schopná udržať mobil v pohotovosti aj tri dni • V ponuke nájdeme možnosť farebného doladenia displeja, veľkú pomoc ale v týchto končinách nehľadajte

Hustota bodov „iba“ 245 ppi nie je jediné, čo nás v tak drahom zariadení nepríjemne zaskočilo. Farebné podanie displeja má od špičky ďaleko, vo farebnom spektre si všimneme množstvo nedostatkov a podivných drobných fľakov, no a čierna mohla byť veru černejšia. Nepomôže ani úprava farebného nastavenia v ponuke.

fotogaléria
obr, 2013, mobily, ine, flex Zdroj: Zive.sk

Displej má široké pozorovacie uhly, no trpí niekoľkými neduhmi

Ak ste zvyknutí obzerať si ranný mejkap v odraze zhasnutého displeja, prvýkrát sa asi zľaknete, že vás prešiel parný valec. Zakrivenie úplne pochopiteľne deformuje odrazy a tak si budú dámy musieť riasy naprávať za pomoci prednej kamery. Chválime klzký povrch a odolnosť voči odtlačkom prstov.

Android: Starý, ale ozdobený

Za hardvérovú výbavu dostáva LG G Flex palec hore. Benchmarky jasne hovoria v jeho prospech, obsadzuje vrchné priečky vo viacerých testoch výkonu. Niet sa čo čudovať, štvorjadrový procesor Krait 400 s taktovacou frekvenciou až 2,26 GHz a čipsetom Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800 je doplnený o grafický akcelerátor Adreno 330 a taktiež o 2 GB operačnej pamäte RAM. Interná pamäť 32 GB, žiaľ, nie je rozšíriteľná o karty microSD. Čiastočným riešením ostáva cloud. Výkon je naozaj pozoruhodný, aj tak náročný titul ako GTA: San Andreas bežal na testovanom kuse plynulo.

Jadro operačného systému už toľkou modernosťou neoplýva. Ide o starší Android vo verzii 4.2.2, zato doplnený a bohato vyzdobený grafickou nadstavbou od výrobcu. Dizajn má nádych silno charakteristický pre zariadenia LG, dotyk kórejského vkusu je citeľný. Jeho posúdenie necháme na vás, my preklíname len zbytočné rozmiestnenie položiek v ponuke nastavení do štyroch kariet. Pohyb v ponuke je svižný, neželané odozvy sú zriedkavé. Najviac trápia pri odomykaní displeja.

Rozhranie operačného systému Android 4.2 je doplnené grafickou nadstavbou

Zariadenie ponúka množstvo vymožeností, známych skôr zo zariadení Samsung – počnúc zdvihnutím hovoru priložením k uchu a končiac sledovaním očí, vďaka čomu displej ostáva zapnutý pri čítaní dlhších textov. Vlastnú kreativitu zapojil výrobca pri navrhovaní uzamykacej obrazovky. Posúvaním telefónu jemným oblúkom nahor a nadol odhaľujeme scenériu, ktorá sa zároveň mení podľa času a počasia.

San Andreas zvláda Flex ľavou zadnou • Ovládaniu dopomáhajú rôzne gestá

Pozeráme sa tak na nočné, denné, slnečné i upršané jazero. Ak položíme prst na hladinu jazera, rozčeríme ju. Užitočnosť nulová, efekt ale môže niekoho ohromiť. V horizontálnej polohe roztiahnutím prstov spustíme multimediálne centrum a smieme si tak prezerať fotografie a videá, vrátane YouTube.

Uzamykacia obrazovka a z nej prístupné multimediálne centrum

Oceňujeme bohaté možnosti používateľského prispôsobenia rozhrania. Už uzamykacia obrazovka môže obsahovať niekoľko najpoužívanejších widgetov, zároveň sa z nej potiahnutím prsta z pravého okraja displeja vieme okamžite dostať k fotoaparátu. Na domovskej obrazovke poteší možnosť vybratia ikony (vrátane vlastnej s fotografiou) a jej veľkosti k zvoleným aplikáciám, rovnako ako dve aktívne tapety.

Jasáme nad možnosťami prispôsobenia

Priamo v ponuke vítame vytváranie zložiek. V notifikačnom centre si prispôsobíme skratky, zobrazujúce sa v hornom paneli. Okrem toho tu dokážeme ovládať televízor pomocou dostupného widgetu. LG si zaslúži uznanie za snahu prispôsobiť väčšiu uhlopriečku ovládaniu jednou rukou. Môžeme si tak presunúť zmenšenú virtuálnu klávesnicu alebo kontextové tlačidlá podľa potreby.

Notifikačné centrum môže obsahovať napríklad aj ovládač na televízor. Prispôsobenie ovládaniu jednou rukou dokáže byť mimoriadne užitočné

Rozhranie Androidu v LG G Flex má ešte jeden bonus, ktorým je multitasking. Nehovoríme iba o jednoduchom chode viacerých aplikácií na pozadí, ale o rýchlom prepínaní pohybom troch prstov, zdvojenej obrazovke či zmenšených náhľadoch aplikácií na domovskej obrazovke.

Na domovskej obrazovke dokážu takto fungovať viaceré aplikácie. Nastavíme veľkosť okna i priehľadnosť • QuickMemo je užitočným spestrením klasických screenshotov

Pri pohybe v rozhraní je klasický screenshot obohatený o schopnosť okamžitého pridania vlastnej kresby či poznámky vďaka funkcii QuickMemo. Škoda len, že v zariadení nie je lepšie integrované rozhranie pre ovládanie dotykovým perom. Počas hovoru je k dispozícii VuTalk, teda zdieľanie kresby alebo inej poznámky s druhou stranou, ktorá vlastní kompatibilné zariadenie.

V plnej dátovej

Predinštalované aplikácie zabrali necelé tri karty v hlavnej ponuke, pozostávajúcej z matice 5 × 5 ikon. Veľkú časť z toho zaberá štandardná výbava a aplikácie od Google, no nájdeme tu aj niekoľko bonusov. Vlastnú položku v ponuke dostala služba cell broadcasting, vtipne preložená ako bunkové vysielanie. Tá zhromažďuje dôležité správy zo siete. LG má tiež vlastné centrum aktualizácií alebo aplikáciu pre zálohovanie dát.

Life Square je akýmsi virtuálnym denníkom, čerpajúcim informácie z komunikačných kanálov. RemoteCall Service je vhodným nástrojom pre pracovníkov technickej podpory, ktorí vedia týmto spôsobom nahliadnuť do nastavení a vyhľadať prípadný problém.

Flex má vlastnú aplikáciu pre zálohovanie dát • Life Square vytvára virtuálny denník, RemoteCall Service je pomocníkom pre technickú podporu

Z ďalších doplnkov stojí za zmienku cloudová služba Box, kancelársky balík Polaris Viewer, núdzové upozornenia cez Safety Care alebo Quick Translator, ktorý prekladá text, snímaný fotoaparátom. Slovenčina, žiaľ, chýba. Ďalšie vymoženosti od výrobcu sa dajú doplniť prostredníctvom LG SmartWorld, tu sa však musíme uspokojiť s lokalizáciou do češtiny.

Doplnkov je v ponuke neúrekom

Dvojica internetových prehliadačov a množstvo ďalších aplikácií, využívajúcich internetové pripojenie, je poháňaných technológiami HSDPA (do 42 Mbps), HSUPA (do 21 Mbps) alebo LTE (150/50 Mbps). Lokálne sa môžeme spoľahnúť na Wi-Fi štandardu 802.11 a/b/g/n/ac.

Internetový prehliadač Chrome je čoraz obľúbenejší • Infračervený port na zadnej strane neslúži na prenos dát, ale na ovládanie televízora

Bluetooth je prítomný vo verzii 4.0, rozhranie USB zas vo verzii 3.0 s podporou funkcie On-the-go. Skrátka, viac sa už nedalo. Infračervený port na zadnej strane na prenos dát, samozrejme, neslúži. Má modernejšiu funkciu, ktorou je už spomenutý diaľkový ovládač pre televízor.

Fotoaparát trochu sklamal

Multimediálne funkcie obsahujú dobre známe úderné trio hudobný prehrávač – FM rádio – fotoaparát. Prvé dve funkcie nemajú veľmi čím prekvapiť, zaujímavé sú ale pribalené slúchadlá. Do ucha sadnú výborne vďaka (hádajte čomu) zakrivenému tvaru. Povesti krivého LG G Flex teda nezostávajú nič dlžné.

Pri hudobných funkciách potešia pomerne kvalitné slúchadlá v balení

Väčší záujem budí fotoaparát, snímajúci v maximálnom rozlíšení 13 Mpx. Pri nahliadnutí do aplikácie fotoaparátu vyzerajú jeho schopnosti vcelku sľubne. Vieme si nastaviť expozíciu, manuálne alebo automatické zaostrovanie, sledovanie tváre, vyváženie bielej, ISO alebo niekoľko efektov.

fotogaléria
obr, 2013, mobily, ine, flex Zdroj: Zive.sk

Šošovka fotoaparátu

Výsledky môžeme sčasti zlepšiť jedným z dvanástich režimov snímania. Telefón odstráni neželané osoby z pozadia, zhotoví panorámu (i kruhovú), časozberný záber alebo nočnú snímku. Samozrejmosťou je HDR. Najviac sme ale čakali od inteligentnej automatiky, ktorá sa osvedčila vo viacerých kompaktoch.

Výsledky napokon nie sú žiadna sláva, ak opäť hľadíme na cenovú skupinu. V horších svetelných podmienkach, čo sa týka aj interiéru, telefón často nepochopiteľne nezapojí do procesu LED diódu v automatickom režime.

Výsledkom sú rozmazané a zašumené snímky či dlhá odozva spúšte. Uznanlivé pokývanie hlavou dostáva režim videa.

Flex zhotovuje sekvencie v rozlíšení FullHD pri frekvencii až 60 snímok za sekundu. Pri prehrávaní filmov nemá zakrivenie displeja žiadny badateľný význam.

Testovacie fotografie:

Ďalšie fotografie nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Odštartuje novú éru?

LG G Flex sa kvôli štartovacej cene v týchto dňoch nepredáva vo zväzkoch po desať. Záujem sa zdvihne s poklesom ceny a tiež po tom, ako si množstvo záujemcov uvedomí, s čím vlastne telefón prichádza. Nie je to len krivý displej, je to vysoká úroveň inovácie v podobe jedinečného zadného krytu, nová technológia Plastic OLED (i keď zatiaľ farebne nedoladená) či výborná výdrž batérie. Ide možno o prvú lastovičku spomedzi hromady ďalších ohybných a čiastočne odolných zariadení.

Je však trochu hanba, že výrobca nedokázal siahnuť po novšej verzii systému Android. Viac sa mohol obuť aj do kvality integrovaného fotoaparátu a neuškodilo by doladenie takého detailu ako je odozva pri odomykaní. Priama konkurencia pre novinku u nás neexistuje, Samsung Galaxy Round sa na slovenský trh nedostal. Pri výbere podobného zariadenia ale bude určite väčší záujem o lacnejší Galaxy Note 3 . Platforma Windows Phone ponúkne Nokiu Lumia 1520 .