21.2.2014 15:53 | Bleskovky MobilMania.sk
Video

Google vyvíja smartfón, ktorý mapuje svet okolo nás do 3D

Pod názvom Project Tango  sa skrýva projekt v podobe smartfónu a špeciálneho vývojárskeho prostredia, pomocou ktorého chce Google zaznamenávať okolie používateľa do 3D podoby. Upozornil na to napríklad TechCrunch.

Prvým prototypom je 5-palcový smartfón s upraveným Androidom, ktorý je vybavený pohybovým senzorom, senzorom merajúcim hĺbku prostredia, 4Mpx zadnou kamerou a špeciálnymi procesormi Myriad 1 od spoločnosti Movidius na vytváranie real-time 3D prostredia. Tie sú unikátne v tom, že na rozdiel od konkurenčných čipov dokážu spracovávať dáta zo senzorov pri oveľa nižšej spotrebe, vďaka čomu ich je možné použiť aj v smartfónoch.

Podľa Googlu sa mobil automaticky naučí napríklad prostredie a tvar bytu len tým, že s ním bude používateľ chodiť po jednotlivých izbách či chodbách. Budúcnosť tejto technológie má pritom pomerne veľký potenciál. Môže napríklad pomôcť nevidiacim s navigáciou vo vnútri veľkých budov. Okrem toho sa však otvárajú príležitosti aj pre vývojárov herných titulov, ktorí by mohli 3D prostredie okolia hráča využiť vo svojich hrách.

Google plánuje do 14. marca rozdať dve stovky týchto smartfónov vývojárom, ktorí môžu ukázať, na čo všetko by túto technológiu vedeli využiť. Prihlášku môžete vyplniť priamo na stránke projektu.