26.2.2014 00:00 | MobilMania
Video

Nový YotaPhone: Smartfón s dvoma tvárami

Zdroj: Zive.sk

MWC 2014 Smartfón s dvomi displejmi sa dočkal svojej druhej generácie. Osloviť chce novinkami. živé video aj foto

Pôvodný článok bol doplnený o nové skutočnosti, živé fotografie aj video.

Ruský smartfón YotaPhone sa síce začal predávať iba koncom minulého roka, no spoločnosť Yota Devices v Barcelone už predstavila jeho druhú generáciu.

Smartfón s operačným systémom Android pritom nepatril medzi všedné kúsky na mobilnom trhu už v priebehu uplynulého roka. Neexistuje totiž v ponuke mobilov veľa moderných smartfónov (ak si odmyslíme rôzne véčka), ktoré by disponovali hneď dvojicou plnohodnotných displejov. Navyše, YotaPhone kombinuje v jednom tele hneď dve celkom rozdielne zobrazovacie technológie.

Organický displej a elektronický atrament v jednom tele

Nový YotaPhone je o poznanie väčší a dizajnovo sa odlišuje od svojho predchodcu. Prednú časť smartfónu pokrýva 5-palcový AMOLED displej s Full HD rozlíšením. Vzhľadom na použitú technológiu by nemalo byť problémom verné zobrazovanie farieb, predovšetkým „skutočne čiernej“ farby. Displeje typu AMOLED sú navyše známe svojou energetickou úspornosťou v porovnaní s konkurenčnými riešeniami typu LCD a podobne. Predný Full HD displej by mal slúžiť takpovediac na „bežnú prácu“ s telefónom. Ide napríklad o sledovanie videí, internetu, hranie hier alebo prezeranie fotografií.

fotogaléria
obr, 2013, mobily, alcatel, M1 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr, 2013, mobily, alcatel, M1 Zdroj: Zive.sk

Oveľa väčšiu pozornosť však – celkom právom – vzbudzuje zadná strana telefónu. Obvykle tu nachádzame len šošovku fotoaparátu, prípadne doplnkové ovládacie prvky. 8-megapixelový fotoaparát s LED bleskom je tu prítomný, ale zároveň tu nájdeme druhý displej telefónu. Má uhlopriečku 4,7 palca, pričom ide o E-Ink displej s rozlíšením 960 x 540 pixelov.

V prípade druhej generácie ide o zlepšenie, keďže pôvodné rozlíšenie bolo 640 x 360 pixelov. Technológie E-Ink displejov sú pritom prezývané ako elektronický atrament či papier. V ich prospech hovorí potenciálna veľmi nízka spotreba (čerpá batériu len pri zmene zobrazovaného obsahu) aj výborná viditeľnosť na priamom slnku. Vzhľadom na svoje parametre sa E-Ink displeje uplatnili predovšetkým v čítačkách elektronických kníh. Podobné využitie môže mať aj pri tomto telefóne. Okrem čítania kníh môže ísť povedzme o sledovanie rôznych notifikácií v reálnom čase, čítanie elektronických verzií novín či prácu so sociálnymi sieťami.

Nový YotaPhone tiež prináša špeciálny mód Smart Power Mode, ktorý umožní vypnúť energeticky náročnejší predný farebný displej a používať (povedzme na odpovedanie hovorov) monochromatický E-Ink.

Výrobca zároveň upozornil na dôležitú prednosť E-Ink displeja: aj zadná zobrazovacia jednotka je plne dotyková.

Živé fotografie:

fotogaléria
clanky, mwc2014, nokia, new, 3 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
clanky, mwc2014, nokia, new, 3 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
clanky, mwc2014, nokia, new, 3 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
clanky, mwc2014, nokia, new, 3 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
clanky, mwc2014, nokia, new, 3 Zdroj: Zive.sk

Výkon bez kompromisov

Smartfón neponúkne len dvojicu displejov, ale zároveň aj výkon bez kompromisov. Postará sa o to štvorjadrový procesor Snapdragon 800 od Qualcommu s frekvenciou 2,3 GHz spolu s 2 GB operačnej pamäte RAM.

Vnútorne úložisko poskytne 32 GB priestoru pre vaše dáta. Druhá generácia YotaPhonu tiež podporuje bezdrôtové nabíjanie, NFC (napríklad bezkontaktné platby pomocou telefónu v obchodoch) a LTE (rýchle mobilné dáta), písal Engadget .

Hrúbka smartfónu je 8,9 mm a hmotnosť sa pohybuje okolo hranice 140 gramov. Presný dátum vydania ani cenu zatiaľ nepoznáme, no výrobca udáva termín príchodu do predaja (EMEA aj Rusko) v priebehu štvrtého kvartálu tohto roka.

Na článku spolupracoval Ján Trangel.

Náklady na pobyt redaktorov na MWC hradia spoločnosti Orange, Telekom a Samsung