3.3.2014 12:50 | Bleskovky MobilMania.sk

Nákupy v bezplatných hrách? Zavádzate spotrebiteľov, tvrdí Európska komisia

Zdroj: dreamstime

Aplikáciu si stiahnete zadarmo, no za doplnky a ďalšie funkcie si vývojár už peniaze pýta. Nakoniec často zaplatíte viac, než keby ste si kúpili platenú verziu. Európska komisia spolu s organizáciami na ochranu spotrebiteľov tomu chcú zabrániť, píše server cnet.com.au.

„Zavádzanie spotrebiteľov je preukázateľne zlý biznis model a zároveň ide proti duchu pravidiel EÚ v oblasti ochrany spotrebiteľa,“ uviedla eurokomisárka pre spravodlivosť a viceprezidentka Európskej komisie Viviane Redingová. Komisia bude podľa nej od výrobcov aplikácií žiadať konkrétne kroky smerujúce k náprave.

Zástupcom EÚ prekáža fakt, že sú takzvané freemium aplikácie označované ako bezplatné. Tŕňom v oku majú byť hlavne hry pre deti, ktoré obsahujú nielen obyčajné nákupy doplnkov, ale zároveň najmladších hráčov nabádajú, aby rodičov na nákup presvedčili.

Komisia sa už koncom februára stretla s predstaviteľmi firiem Apple a Google, ktoré prevádzkujú najväčšie obchody s mobilnými aplikáciami. Apple sa už snaží zákazníkov pred takzvaným freemium modelom brániť tak, že pred nákupom vždy zobrazí okno s konečnou sumou, ktorú má používateľ zaplatiť. Vývojári musia navyše informovať o nákupoch v aplikácii priamo pri jej spustení.

Google Play zatiaľ podobnú politiku neuplatňuje. Hier s freemium modelom je pritom na európskom trhu viac než polovica, tvrdí Komisia.

TIP: Zahrajte sa zadarmo: Naj hry pre tablet či smartfón