3.3.2014 15:00 | MobilMania

O2: Zdieľaných 7 GB za 20 eur. S tabletom

Nová ponuka určená pre viacero dátových SIM kariet. Za 20 eur mesačne máte 7 GB dát, a to s možnosťou obnovy. Bonusom je dotácia na tablet. Doplnené

Operátor O2 uvádza nový dátový program „O2 Internet s bonusom“. Od zajtra budú môcť zákazníci získať 7 GB predplatených dát za 20 eur mesačne s možnosťou zdieľania naprieč viacerými SIM kartami. Novinka zahŕňa v prípade záujmu aj 198-eurový bonus na tablet.

Nový balíček je možné zdieľať – okrem hlavnej SIM karty – na nula až deväť ďalších SIM kariet. Všetky SIM musia byť zaregistrované pod tým istým zákazníkom ako „O2 Internet s bonusom“. Za každú SIM kartu navyše sa platia tri eurá mesačne a je na nej možné stanoviť konkrétny limit na čerpanie dát.

Doplnené dnes o 17:50: Takýto limit určuje platiaci zákazník, nie jednotlivé SIM karty, ktoré by sa mohli dostať napríklad aj do detských rúk. Obmedzenie môžete stanoviť v predajni, cez zákaznícku linku, e-mailom či od budúceho týždňa aj v rámci mobilnej aplikácie , uviedla hovorkyňa O2 Martina Jamrichová.

Ostatné služby blokované

SIM karta s novým dátovým programom má zablokované odchádzajúce hovory a SMSky. Prichádzajúce volania a SMS sú povolené – kvôli príjmu notifikačných správ. Zároveň platí, že v rámci zdieľanej SIM karty nemôžete využívať žiadny iný dátový balík. Ak ste si predtým nejaký aktivovali, automaticky sa vám zruší.

Doplnené dnes o 17:50: Aktivácia nového dátového programu je možná na akejkoľvek SIM karte s paušálom. Iba hlavná SIM karta má blokované odchádzajúce volania a SMSky, na čo treba samozrejme myslieť. Ďalšie SIM so zdieľaním, za ktoré doplácate tri eurá mesačne, prichádzajú o dátový program – napríklad pri O2 paušáloch však za dáta platíte vždy, keďže sú v cene služby.

Po vyčerpaní voľných dát dochádza k spomaleniu rýchlosti na 48 kbit/s. Rovnaká, výrazne priškrtená rýchlosť po vyčerpaní platí aj pre ostatné dátové balíčky O2, hoci operátor stále oficiálne uvádza ešte nižšiu hodnotu, a to cenníkových 16 kbit/s. Ak si chcete obnoviť nový zdieľaný balíček, za 10 eur dostanete opäť 7 GB dát – platných až do konca daného fakturačného obdobia.

198 eur na tablet

Zákazník, ktorý si aktivuje nový balíček, môže získať dotovaný tablet s cenou zníženou o 198 eur. Ide o splátkovú službu O2 Mobil+ , čiže bonus sa rozloží do 18 mesačných faktúr a každá bude zvýhodnená 11 eurami.

Doplnené dnes o 17:50: K službe si môžete zobrať akýkoľvek tablet z ponuky O2 . Samotný operátor odporúča zariadenie Prestigio MultiPad 4 Quantum za 200 eur, pri ktorom zákazník vďaka bonusu 198 eur dopláca už len dve eurá.

Od 4. marca 2014 má O2 v ponuke tieto balíčky dát (v zátvorke sú staré názvy služieb ):  

Internet S (Internet do mobilu Mini) Internet M (Internet do mobilu) Internet L (Internet do mobilu Extra) Internet XL (Internet do notebooku) O2 Internet s bonusom
Mesačná cena balíčka 3 € 6 € 8 € 11 € 20 €
Objem dát 100 MB 500 MB 1 000 MB 2 000 MB 7 000 MB
Obnovenie balíčka * 3 € 10 €
Zdieľanie internetu Nie Áno – 0 až 9 SIM

* ak si balíček neobnovíte, prenosová rýchlosť je až do konca fakturačného obdobia drasticky znížená na 48 kbit/s

Operátor má v cenníku momentálne stále aj kombinovaný balíček, teda Internet 2 v 1. Spýtali sme sa ho, či ho bude ponúkať i naďalej. Za zvýhodnených 11 eur mesačne na rok získate dva balíčky, a to Internet XL (2 000 MB) a Internet L (1 000 MB). Na SIM karte s väčším objemom dát sú však zablokované odchádzajúce hovory a SMS.

Doplnené dnes o 17:50:  „Internet 2 v 1“ ponecháva O2 naďalej vo svojom portfóliu.

Budúcnosť patrí zdieľaniu

Zdieľanie dát priniesol ako novinku poslednej vianočnej kampane operátor Orange. Jeden dátový paušál je možné zdieľať pre viac zariadení alebo sa dá spojiť viacero dátových balíčkov do jedného.

Že sa na takúto službu zameria aj O2, zistila MobilMania ešte v decembri minulého roka. Možnosť využívať jeden balíček naprieč viacerými SIM kartami je atraktívna aj pre Telekom – o detailoch prípadnej novej služby však operátor zatiaľ nehovorí.

TIP: Zdieľanie dát na SIM kartách: Operátori sľubujú novinky