3.3.2014 15:00 | Hry a konzoly
Video

Zahrajte sa zadarmo: Naj hry pre tablet či smartfón

Zdroj: Zive.sk

Dnešné mobilné zariadena umožňujú bezproblémové hranie každému a kdekoľvek. Vďaka free-to-play modelu je to zadarmo. video

V digitálnych obchodoch na jednotlivých mobilných platformách sa nachádza nespočetné množstvo aplikácií a hier. Okrem menších hier, ktoré zabavia na pár minút, tam môžeme nájsť aj skutočne komplexné tituly, ktoré sa svojim spracovaním približujú a rozsiahlosťou vyrovnávajú tým, s ktorými sa stretávame na konzolách či počítačoch. Aby autori prilákali čo najväčší počet hráčov, jednotlivé tituly sú na stiahnutie dostupné zadarmo.

Free-to-play model ale nie je vždy ideálny. Základ hry je síce zdarma, ale za urýchlenie progresu v hre či rôzne maličkosti sa ponúka možnosť platby. Autori platobný model v hrách nie vždy ideálne vybalansujú a v niektorých prípadoch hráč vypína hru frustrovaný.

Každý z nasledujúcich titulov je distribuovaný zadarmo a oplatí sa ho minimálne vyskúšať, keďže vás to nestojí nič.

Dead Trigger 2

Zombie akcia Dead Trigger 2 od brnenského štúdia Madfinger Games zaujme na prvý pohľad svojou grafikou. Hra beží na dnes populárnom Unity Engine a autori si dali na vizuálnej stránke titulu záležať. Dead Trigger 2 sa hrá z pohľadu prvej osoby a v príbehu sa budete pohybovať po viacerých častiach sveta, zamorených zombie kreatúrami. Vášmu prežitiu má pomôcť pomerne bohatý arzenál zbraní, kde nechýbajú ani tie na boj z blízka.

Autori hru postupne stále rozširujú prostredníctvom nových aktualizácií. Dead Trigger 2 taktiež podporuje ovládanie prostredníctvom gamepadov.

DEAD TRIGGER 2 MADFINGER Games

Dungeon Hunter 4

Na tabletoch a smartfónoch sa dajú nájsť aj RPG hry v štýle Diabla a jemu podobným. Jednou z nich je aj Dungeon Hunter 4 od Gameloftu. Ako to už v podobných hrách býva zvykom, na začiatku si vyberiete jedného hrdinu a následne sa ponoríte do fantasy sveta plného nepriateľov a masívnych bossov.

Samozrejmosťou je aj zber rôznych predmetov a vylepšovanie vášho charakteru. Herný svet je zabalený do pekného grafického kabáta. Plusom je tiež podpora hry viacerých hráčov, či už v kooperácii alebo v bojoch proti ostatným.

Dungeon Hunter 4Gameloft

Real Racing 3

Z automobilových hier si pozornosť zaslúži Real Racing 3. Hra zaujala hneď po svojom oznámení, najmä vďaka výbornému grafickému spracovaniu. Hráči po vizuálnej stránke skutočne dostali oku lahodiaci titul, ale na Electronic Arts (EA) sa zniesla dávka kritiky kvôli agresívnemu platobnému modelu.

Hra je síce zadarmo, ale opravy, dodatočné úpravy aút a rôzne ďalšie veci od vás vyžadujú hodiny čakania, kým môžete hrať ďalej. Čakanie sa dá urýchliť použitím zlatiek, ktoré v úvode dostane v značne limitovanom množstve. Väčší počet zlatiek si môžete kúpiť za reálne peniaze. Čiže ak chcete hrať hru výlučne zadarmo, pripravte sa na dlhé hodiny čakania.

V ostatných aspektoch je na tom Real Racing 3 pomerne dobre. V hre nájdeme trate spracované podľa reálnych predlôh a takisto aj reálne automobily, pri ktorých nechýba pohľad z kokpitu.

Real Racing 3EA Swiss Sarl

Plants vs. Zombies 2

Už predchodca si získal množstvo fanúšikov na všemožných platformách. Plants vs. Zombies 2 preto prišiel s modelom free-to-play, aby oslovil ešte väčšie masy ľudí. Hra má jednoduchú náplň, ktorej pointou je zabrániť vlne zombie príšer dostať sa na druhú stranu herného poľa.

Do cesty im budete sadiť rôzne rastliny, z ktorých každá zastáva špecifickú rolu. Niektoré útočia, iné bránia a ďalšie produkujú predmety potrebné na sadenie ďalších rastlín. Hra je chytľavá a dokáže zabaviť na dlhý čas.

Plants vs. Zombies 2EA Swiss Sarl

The Simpsons: Tapped Out

Žlté, kreslené postavičky zo seriálu Simpsonovci pozná asi každý. Vďaka svojej popularite sa dostali aj do videohry, v ktorej si mestečko Springfield budete budovať sami. Začínate od nuly a postupne budete vytvárať mesto podľa svojich predstáv, ako v klasických budovateľských stratégiach. Nechýbajú ani známe postavy zo seriálu.

Zamrzí však, že Simpsonovci majú podobný model ako Real Racing 3. Čiže aj tu pri stavaní budov a vykonávaní rôznych činností musíte čakať dlhé hodiny.

The Simpsons: Tapped OutEA Swiss Sarl

FIFA 14

Športovcov poteší, že najnovšiu hru zo série FIFA sprístupnila EA zadarmo. Nepoteší už ale fakt, že za väčšinu herných módov je potrebné zaplatiť. Autori opäť vylepšili grafiku, ovládanie je optimalizované na tablety, aj keď samozrejme na ovládanie gamepadom sa nechytá. Licencované tímy a hráči sú samozrejmosťou aj v mobilnej verzii. Až na ovládanie dostanete takmer rovnaký zážitok ako v prípade jej väčších verzií.

FIFA 14 by EA SPORTS EA Swiss Sarl

Asphalt 8: Airborne

Z pretekárskych hier stojí za zmienku aj Asphalt 8. Hra je z iného súdka ako Real Racing 3, ktorý sa snaží o realistickejšie poňatie. Asphalt 8 je čistokrvnou arkádou, v ktorej sa ide na plný plyn za neustáleho používania nitra. Podtitul Airborne naznačuje, že v hre sa dočkáme aj rôznych kúskov vo vzduchu, pomocou skokanských mostíkov, ktoré sú rozhádzané po trati.

V hre nájdeme množstvo licencovaných aút, pričom mód kariéry ponúka vysoký počet udalostí, ktoré zabavia na dlhé hodiny. Ak by to nestačilo, zahrať si môžete aj so svojimi priateľmi v multiplayerovom režime. Ten podporuje súčasné hranie pre osem reálnych hráčov. 

Asphalt 8: AirborneGameloft