4.3.2014 08:50 | MobilMania
Video

Vyskúšali sme Nokia Obchod na Androide

Zdroj: Zive.sk

Obchod s aplikáciami z Nokie X spustíte aj na ostatných Androidoch. Zatiaľ bez zmysluplného využitia. Na fínsku novinku sa zasa podarilo portovať klasický Android bez dlaždíc.

Systém Android na nedávno predstavenej Nokii X má svoje špecifiká. Okrem prekopaného používateľského prostredia s dlaždicami sa Nokia rozhodla preferovať služby materskej spoločnosti – Microsoftu.

To sa vylučovalo s podmienkami Googlu, ktorý pre beh Google Play Services vyžaduje, aby boli nainštalované i jeho aplikácie vrátane napríklad Google Maps. Nokia sa preto rozhodla priniesť namiesto oficiálneho obchodu svoj Nokia Obchod.

A práve ten sa podarilo komunite portovať na ostatné zariadenia. Vyskúšať si ho môžete aj na svojom smartfóne či tablete s Androidom. Treba si len stiahnuť APK súbor z developerského XDA fóra a ručne nainštalovať. Postup odporúčame len skúsenejším používateľom.

fotogaléria
obr, 2014, mobily Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr, 2014, mobily Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr, 2014, mobily Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr, 2014, mobily Zdroj: Zive.sk

Na „obyčajnom“ Androide si však príliš zábavy s Nokia Obchodom neužijete. Aplikáciu sa nám podarilo na smartfóne Sony Xperia T síce spustiť, no stiahnutie a inštalácia ďalších aplikácií z obchodu skončila neúspechom.

Nokia Obchod komunikoval po česky, rovnako ako bol nastavený jazyk testovaného telefónu. V nastaveniach sme mohli zapnúť napríklad notifikácie na nové aktualizácie či upozornenie na práva, ktoré vyžadujú novo inštalované aplikácie.

fotogaléria
obr, 2014, mobily Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr, 2014, mobily Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr, 2014, mobily Zdroj: Zive.sk

Komunita používateľov Androidu sa skôr než na Nokia Obchod teší, až budú k dispozícii portované ďalšie aplikácie dostupné len pre rad Nokia X, napríklad navigácia Here Maps.

Nokia môže ťažiť zo základne Androidu

Porty aplikácií však prebiehajú aj opačným smerom. Ako upozornil server Intomobile.com, len niekoľko dní po predstavení Nokie X sa objavila informácia, že existuje spôsob, ako ju „rootnuť“ a spustiť aplikácie od Googlu.

Sama Nokia už pred týždňom tvrdila , že až 75 percent všetkých aplikácií pre Android pôjde spustiť i na „dlaždicovom Androide“. Zvyšok budú môcť vývojári portovať pomocou špeciálnych nástrojov a SDK a zaistiť tak kompatibilitu s Nokia Obchodom. Väzby s Google službami budú nahradené alternatívami od Nokie a Microsoftu.

No a aby toho nebolo málo, objavilo sa už i prvé video zachycujúce pravý Android na telefóne fínskeho výrobcu. Autori Nokiu X „rootli“, použili Google Now Launcher a doinštalovali obchod i aplikácie od Googlu.

Pre porovnanie sa môžete pozrieť na video s pôvodne použitým, upraveným Androidom od Nokie. Ktorá verzia sa vám páči viac?