10.3.2014 00:00 | MobilMania

Hra Flappy Bird žije ďalej: Skúste nové verzie

Originálny Flappy Bird bol stiahnutý z digitálnych obchodov, ale razom ho zastúpilo množstvo napodobenín. Stačí si len vybrať.

fotogaléria

Pred vyše mesiacom spôsobila malá, nenápadná hra Flappy Bird rozruch na internete. Vyšla síce ešte v máji 2013, no výrazne si ju ľudia začali sťahovať až v priebehu januára tohto roka. Hra sa zrazu stala číslom jedna v rebríčkoch digitálnych obchodov a svojmu autorovi zarábala desiatky tisíc eur denne.

Jednoduchá hrateľnosť pozostávajúca z ťukania na displej a vyhýbania sa potrubiam upútala milióny ľudí, ktorí sa snažili dosiahnuť čo najlepší výsledok. Na Facebooku ľudia pridávali obrázky z hry so skóre, aby si ho porovnávali s priateľmi. Na YouTube pribudlo množstvo videí, kde ľudia rozbíjali svoje smartfóny, a to práve kvôli tejto hre.

Autor hry Dong Nguyen sa už na publicitu okolo hry nemohol pozerať a tak sa ju rozhodol odstrániť z digitálnych obchodov . Hra zmizla 9. februára z App Store i Google Play. Príležitosť však ucítili iní vývojári a napodobeniny Flappy Bird sa začali objavovať ako huby po daždi.

S vidinou ľahkého zárobku sa autori snažili, aby ich výtvor čo najviac pripomínal práve Flappy Bird. Väčšina z napodobením si ponechala aj slovo Flappy v názve a obsahovo sú taktiež všetky totožné. Líšia sa akurát v rozličnosti objektov a grafickej štylizácii. Pozrite si náš víkendový výber.

Splashy Fish

V titule Splashy Fish namiesto vtáka ovládate rybu a potrubia boli vymenené za stĺpy. Hra má podobnú retro grafiku ako Flappy Bird, avšak obsahuje aj extrémny mód, v ktorom je hra zrýchlená, čo ju ešte viac sťažuje. Najvyššie skóre sa počíta osobitne pre klasický aj extrémny mód.

fotogaléria
fotogaléria
Splashy FishredBit games 

Flappy Wings

Už z názvu je jasné, o akú hru ide. Model vtáka akoby z oka vypadol tomu z Flappy Bird a aj tu nájdeme podobnú „kockatú“ retro grafiku. Pridanou hodnotou je zber mincí – za každú zvládnutú prekážku dostanete jednu. Za mince si potom môžete v integrovanom obchode kupovať rôzne čiapky, ktoré majú slúžiť ako motivácia, aby ste hru opätovne hrali a získali čo najviac mincí.

Flappy Wings - FREEBy Green Chili Games UG (haftungsbeschrankt) 

Clumsy Bird

Medzi populárne kópie Flappy Bird patrí aj Clumsy Bird. Tá vymenila retro štýl za modernú kreslenú grafiku. Okrem klasickej hry obsahuje aj multiplayer. V ňom sa proti sebe postavia štyria hráči a pointou je za jednu minútu doletieť ďalej ako vaši súperi. V multiplayeri nie ste limitovaní len jedným životom.

fotogaléria
fotogaléria
Clumsy BirdCandy Mobile 

Ironpants

V Ironpants si zalietate so superhrdinom. Rozdiel oproti ostatným hrám spočíva v ovládaní. Zatiaľ čo vo Flappy Bird a ostatných do displeja ťukáte, aby ste stúpali hore, tu je potrebné prst na displeji držať. Na ovládanie si treba chvíľu zvykať a hru sťažuje aj vyššia rýchlosť hlavnej postavy.

fotogaléria
fotogaléria
IronpantsEduardas Klenauskis 

Možností je neúrekom

Výber týchto štyroch hier predstavuje kópie titulu Flappy Birds, ktoré okupujú popredné miesta v digitálnych obchodoch. Podobných napodobením existuje omnoho viac. Stačí na vašom smartfóne v Google Play či App Store napísať do vyhľadávania slovo Flappy a zobrazia sa vám stovky podobne ladených hier.

Navyše tieto napodobeniny každým dňom pribúdajú. Hrateľnosťou sú všetky viac menej rovnaké, líšia sa akurát grafickým spracovaním a rozličnými modelmi objektov. Okrem smartfónu a tabletu je množstvo podobných hier dostupných prostredníctvom webového prehliadača aj na PC. V prehliadači si môžete zahrať napríklad i tento variant Flappy Bird .