15.3.2014 15:50 | MobilMania

iOS 8 má priniesť nové aplikácie. Máme screenshoty

Zdroj: Zive.sk

Nová verzia systému má priniesť zjednodušenia a zmeny pod kapotou. Prinášame súhrn informácií, o ktorých sa hovorí najviac.

Na čínskej sociálnej sieti Weibo sa objavilo niekoľko screenshotov údajne pochádzajúcich z pripravovanej verzie iOS 8. Hoci zdroj obrázkov je úplne neznámy, portál 9to5Mac uvádza, že ich overil cez vlastné informačné kanály a zdajú sa byť spoľahlivé.

fotogaléria
obr, 2014, ine Zdroj: Zive.sk

Screenshot ukazuje nové aplikácie, ktoré by mali pribudnúť v iOS 8. Zdroj: 9to5Mac

Na screenshotoch môžeme vidieť ikony niekoľkých nových aplikácií. Jednou z nich je Healthbook, o ktorej sme informovali už v minulosti a slúžiť by mala na monitorovanie telesných funkcií. V súlade s náznakmi v našej predošlej správe je dizajn ikony podobný aplikácii Passbook predstavenej s príchodom iOS v roku 2012.

Ďalšie dve nové ikony, TextEdit a Preview, zodpovedajú inej správe 9toMac, podľa ktorej inžinieri v Cupertine pracujú na iOS verzii týchto aplikácií známych zo systému OS X. Platforma OS X Moutain Lion zaviedla možnosť synchronizácie TextEdit a Preview súborov cez iCloud, pričom ich verzie pre iOS majú umožňovať prístup k týmto súborom z mobilných zariadení.

Systém iOS 8 by mal byť oficiálne predstavený na WWDC o niekoľko mesiacov. Zdroj: 9to5Mac

Štvrtou novinkou je ikona Tips, o ktorej sa toho zatiaľ nič viac nevie, no mohlo by ísť o nejakú formu sprievodcu pre nových používateľov.

iTunes Rádio bude samostatnou aplikáciou

Popri obrázkoch na Weibo sa v súvislosti s iOS 8 v posledných dňoch objavilo i niekoľko ďalších správ. Server 9to5Mac uvádza , že kalifornská firma plánuje v novej verzii svojho mobilného operačného systému oddeliť iTunes Rádio do samostatnej aplikácie.

V súčasnosti je iTunes Rádio jednou z kariet aplikácie Hudba, no údajne sa jej nedostáva dostatok pozornosti. Apple by chcel samostatnou aplikáciou zvýšiť používanie svojej streamovacej služby.

Zjednodušovanie a zmeny pod kapotou

Medzi ďalšie novinky , ktoré Apple pre iOS 8 zvažuje, je zjednodušenie Centra notifikácií. To v iOS 7 obsahuje tri panely: Dnes, Všetky a Zmeškané. iOS 8 by mal ponúkať len dva: Dnes a Notifikácie.

TIP: Prečítajte si viac o zmenách v iOS 7 v našom veľkom teste.

Konečne by vraj malo prísť i lepšie riešenie výmeny údajov medzi aplikáciami navzájom. Apple na ňom pracuje už roky a pôvodne malo byť zahrnuté v iOS 7, no ani tento rok stále nie je isté, či sa do finálnej verzie dostane.

Zlepšená by mala byť možnosť vymazávania skupín správ, aplikácia Game Center má byť celkom odstránená a so službou ako takou sa bude interagovať už len z prostredia hier.

V Kalifornii tiež údajne pracujú na celkovej rýchlosti systému. Aplikácie by sa mali spúšťať a zatvárať rýchlejšie a celková navigácia v systéme by mala byť plynulejšia a stabilnejšia. Veľké zlepšenie v tomto smere , najmä pre majiteľov starších iPhonov, priniesla už posledná aktualizácia iOS 7.1.

Apple s najväčšou pravdepodobnosťou predstaví nový iOS tak, ako každý rok, v júni na konferencii WWDC.