19.3.2014 07:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Orange bude mať LTE aj pre mobily. Našiel dodávateľa

Prípravy na LTE siete sú pri operátorskej dvojici Orange a O2 v plnom prúde. Telekom už vlastnú sieť odštartoval, hoci sa stále nevie, kedy pokryje najväčšie mestá, a to Bratislavu a Košice. Aj O2 už má v prevádzke LTE, no ide len o verejný test so symbolickým pokrytím.

TIP: Orange chce LTE do polroka, Telekom pokryje Bratislavu

Orange teraz sčasti poodhalil svoje plány. LTE sieť operátora bude umožňovať telefonovanie či esemeskovanie cez 2G, respektíve 3G sieť aj v rámci toho, keď má zákazník telefón štandardne pripojený v LTE. „Funkcionalita Circuit Switched Fallback bude v našej sieti podporovaná,“ potvrdila pre MobilManiu hovorkyňa Alexandra Piskunová.

Práve vďaka CS fallback je možné využiť v LTE sieti aj mobilné telefóny a nie len dátové modemy. Takúto možnosť má u nás zavedenú Telekom.

O2 sa vraj zákazníkom chystá priniesť plnohodnotnú službu – cez CS Fallback alebo VoLTE. Česká Telefónica, ktorej dcérskou firmou je slovenské O2, uviedla CS Fallback vo februári.

Poznáme ďalšieho dodávateľa

Vieme už aj to, že dodávateľom LTE technológie pre Orange bude francúzsko-americká firma Alcatel-Lucent. Tá s Orangeom spolupracuje dlhoročne a je tiež dodávateľom celej 2G i 3G rádiovej technológie. Orange bude mať LTE sieť v pásmach 800 MHz a 2 600 MHz vďaka frekvenciám, ktoré si vydražil v aukcii .

Telekom si vybral pre svoju LTE sieť za partnera spoločnosť Ericsson. O2 sa zatiaľ detailnejšie nevyjadruje. „Zvažujeme všetky možnosti,” spresnila hovorkyňa Martina Jamrichová.