2.4.2014 07:00 | Apple
Video

iPhone 6: Nový dizajn a poriadne veľký displej

Apple podľa všetkého pripravuje dva iPhony s veľkým displejom a novým dizajnom. Prísť by mohli v septembri. Prvé informácie

Ako už býva v tomto období roka zvykom, na povrch sa postupne dostavajú informácie týkajúce sa pripravovaného iPhonu 6 od Applu. Viacero zdrojov sa už zhodlo na veľkosti displeja a unikol dokonca aj údajný dizajnový návrh novinky.

Veľký displej: V dvoch verziách

Najzásadnejšou novinkou v iPhone novej generácie by mal byť nepochybne veľký displej. Ako tvrdí agentúra Reuters, podľa jej zdrojov začnú dodávatelia Applu, konkrétne firmy Japan Display, Sharp a LG, s masovou produkciou displejov už v máji. Prvý by mal merať 4,7 palca a druhý 5,5 palca.

Je teda pravdepodobné, že iPhone 6 bude najväčší spomedzi všetkých doterajších iPhonov. Informácie o dvoch veľkostiach displeja zhodné s tvrdeniami Reuters navyše priniesli aj japonské noviny Nikkei.

fotogaléria
2013 apple iphone 5s 10534097166_8b1c9e9e5c_o Zdroj: Zive.sk

Súčasný iPhone 5S

Apple bol v otázke veľkosti uhlopriečky displejov pomerne zdržanlivý a dlhodobo sa držal svojej stratégie, že 3,5 palca bude stačiť. Zmena prišla až s modelom iPhone 5, pri ktorom kalifornská firma displej „natiahla“ na 4 palce. Štvorpalcový trend potom dodržala aj v minuloročnom iPhone 5s a 5c, kde sa po stránke veľkosti nič nemenilo.

Konkurencia ale medzitým zašla oveľa ďalej. Napríklad nedávno predstavený Samsung Galaxy S5 disponuje 5,1-palcovým displejom. Nové HTC One M8 išlo na rovných 5 palcov a Sony Xperia Z2 až na 5,2 palca. A vyzerá to tak, že na tento vlak nasadne aj Apple.

Apple použije zafír

Ďalšou novinkou má byť požitie zafírového skla, ktoré bude ochraňovať displej zariadenia. Zafír je po diamante druhý najtvrdší prírodný materiál na svete a Apple ho v súčasnosti v iPhonoch používa ako sklíčko šošovky fotoaparátu a tlačidlo Home Button s Touch ID senzorom. Samotný materiál sa vyznačuje vysokou odolnosťou voči poškrabaniu.

Dôkazom, že to Apple myslí so zafírom vážne, je aj skutočnosť, že výrobca investoval do spoločnosti GT Advanced Technologies , ktorá sa zaoberá týmto materiálom. Taktiež chce postaviť továreň na výrobu zafírových skiel v americkej Arizone.

Demonštrácia zafírového skla

Oba displeje by mali opäť disponovať technológiou in-cell touch. Tú nájdeme napríklad v iPhone 5 či iPhone 5S. Takýto displej sa vyznačuje tým, že dotykové senzory sú integrované priamo do LCD panela, čo prináša zoštíhlenie displeja. Noviny South China Morning Post tiež skôr písali , že oba displeje iPhonov budú mať hustotu 441 pixelov na palec (ppi). Súčasný iPhone 5s a 5c ponúkajú 326 ppi.

Reuters však upozorňuje, že ako prvé sa začnú vyrábať 4,7-palcové panely. Výroba 5,5-palcových displejov sa údajne skomplikovala, a to práve kvôli technológií in-cell touch, kvôli čomu sa odkladá o niekoľko mesiacov.

Dizajn s väčšími zmenami

Aby toho nebolo málo, Apple si neustrážil ani dizajnovú podobu iPhonu. Nákres zverejnil známy francúzsky blog venujúci sa Applu Nowhereelse.fr , ktorý hneď požiadal dizajnéra Martina Hajeka, aby podľa uniknutých informácií vytvoril koncept iPhonu 6.

fotogaléria
obr, 2014, recenzie, M8 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr, 2014, recenzie, M8 Zdroj: Zive.sk

Takto nejako by mohol vyzerať nový iPhone v čiernej a zlatej farbe

Zaujímavosťou je použitie bezokrajového displeja, zaoblených okrajov a spojenie tlačidiel ovládania hlasitosti do jedného, ako tomu bolo v prípade iPhone 3G a 3GS. Na pôvodnom nákrese i koncepte je tiež viditeľné presunutie konektora jack z ľavej na pravú spodnú stranu.

Na internete sa objavili aj iné schémy, na ktorých sú údajne zobrazené pripravované modely lacnejšieho iPhonu 6c. Podľa nich bude mať väčší iPhone 6c displej s 5,7-palcovou uhlopriečkou.

Vzhľadom k tomu, že vlajková loď bude mať 5,5-palcový palcový displej, bolo by veľmi zvláštne, ak by mal iPhone 6c ešte väčšiu uhlopriečku. Táto správa si tak odporuje s predošlým tvrdeniami z iných zdrojov a nie je možné overiť ani pravosť nákresov.

5,5-palcový iPhone, ktorý už bude spadať do kategórie tabletofónov, by mal mať podľa Nowhereelse.fr rozmery 150 x 85 mm. Súčasný iPhone 5s meria 123,8 x 59,6 mm. Porovnanie rozmerov s iPhonom 5s i Samsung Galaxy Note 3 nájdete v tabuľke nižšie: 

iPhone 5s (4'') iPhone 6 (4,7'') iPhone 6 (5,5'') Samsung Galaxy Note 3 (5,7'')
123 x 58,6 mm ? 150 x 85 mm 151,2 x 79,2 mm

Príde v septembri

Noviny Nikkei tvrdia, že nový iPhone by mal byť predstavený v septembri. Okrem uvedených zmien sa dočkáme zrejme vylepšeného procesora, rýchlejšieho grafického čipu a očakávať môžeme aj lepší fotoaparát.

Či Apple chystá tiež nejaké ďalšie prekvapenia, zatiaľ jasné nie je. Na potvrdenie týchto informácií a finálny vzhľad si teda budeme musieť zrejme počkať až do oficiálneho predstavenia šiestej generácie iPhonu.