3.4.2014 00:05 | MobilMania

Windows Phone 8.1: Vpred míľovými krokmi

Zdroj: Zive.sk

Microsoft predstavil novú verziu systému Windows Phone. Dočkali sme sa notifikačného centra, hlasovej asistentky či novej uzamykacej obrazovky. Videá

Článok publikovaný 2.4, presunutý do dnešného vydania

Redmodská spoločnosť oficiálne predstavila očakávanú aktualizáciu systému Windows Phone 8. Nová verzia nesie označenie Windows Phone 8.1, podobne ako desktopová edícia systému.

Aktualizácia prináša očakávané novinky v podobe notifikačného centra, novej uzamykacej obrazovky a vylepšenej štartovacej obrazovky, ktorá teraz podporuje aj pozadia a viac dlaždíc. Jednou z hlavných noviniek je aj hlasová asistentka s názvom Cortana.

fotogaléria
fiip, bleskovky, _2013, wmp Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
fiip, bleskovky, _2013, wmp Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
fiip, bleskovky, _2013, wmp Zdroj: Zive.sk

Zdroj obr.: WPcentral

Microsoftu sa podarilo získať aj nových hardvérových partnerov. K už existujúcim spoločnostiam pribudli aj Micromax a Prestigio.

Šikovná Cortana

Najviac pozornosti si na pódiu vyslúžila práve prichádzajúca hlasová asistentka, ktorá sa postaví proti konkurencii v podobe Google Now alebo Siri. Cortana je úzko naviazaná na vyhľadávač Bing od Microsoftu.

Dokáže pridávať udalosti do kalendára, vytáčať telefónne čísla a kontakty či poskytovať informácie o miestach záujmu v okolí, ako sú reštaurácie či športoviská. Cortanu bude možné aktivovať prostredníctvom vyhľadávacieho tlačidla, ktorým disponuje každý Windows Phone.

Samozrejme nechýba ani možnosť vyhľadávania na webe pomocou hlasových príkazov. Postupom času sa Cortana učí a prispôsobuje sa preferenciám samotného používateľa. Stále však ide len o beta verziu, ktorú bude redmondská spoločnosť postupne zlepšovať.

Notifikačné centrum systému nesie názov Action Center. Vyvoláva sa presne ako by sme očakávali – stiahnutím lišty z horného okraja displeja. Disponuje aj rýchlymi nastaveniami ako úroveň jasu, aktivácia Wi-Fi pripojenia či Bluetooth. Rýchle nastavenia sú používateľsky definovateľné. V ďalšej časti notifikačného centra sa nachádzajú štandardné upozornenia z aplikácií, zmeškané hovory, SMS správy či dokonca upozornenia hlasovej asistentky Cortana.

Štartovacia obrazovka po novom

Vítaných zmien sa dočkala aj štartovacia obrazovka, ktorá teraz obsahuje jeden stĺpec dlaždíc navyše. Aj táto možnosť je však používateľsky voliteľná, pričom je možné zachovať aj súčasný stav.

Pod dlaždice je teraz možné umiestniť aj pozadie, ktoré pri posunoch zostáva na jednom mieste a mení sa výplň dlaždíc (paralaxný scrolling). Vďaka novým API môžu teraz aplikácie efektívnejšie využívať aj uzamykaciu obrazovku, či ju dokonca zmeniť na nepoznanie.

TIP:  Windows 8.1 sa dočkal inovácie, má uľahčiť prácu

Windows Phone 8.1 prichádza aj s aktualizovaným prehliadačom Internet Explorer 11. Jednou z noviniek je možnosť extrakcie textu z webových stránok a následné pridanie do čitateľského zoznamu. Novinkou je aj pokročilá správa hesiel, ktorá umožní synchronizáciu prístupov naprieč zariadeniami so systémom Windows či Windows Phone. Dočkali sme sa aj módu inkognito, ktorý nezaznamenáva údaje do histórie prehliadania či cookies.

Kozmetických zmien sa doškal aj obchod s aplikáciami, ktorý je teraz prehľadnejší. Prichádza aj podpora pre tlačidlá priamo na displeji a nové čipsety Snapdragon 200 a 400, čo má priniesť ešte lacnejšie zariadenia pre masy.

Lepšia správa hlasitosti

Novinkou v systéme sú Quiet Hours, ktoré umožnia účinne filtrovať prichádzajúce hovory. Časy, v ktorých má byť funkcia aktívna, budú používateľsky nastaviteľné. Rovnako bude k dispozícii možnosť „povoliť“ notifikácie od určitých kontaktov či skupín.Podľa očkávaní bude s príchodom aktualizácie možné aj nastavenie individuálnej úrovne hlasitosti pre zvonenia a notifikácie a na druhej strane pre médiá.

Aktualizácia zjednoduší aj zdieľanie prístupových hesiel Wi-Fi sietí prostredníctvom funkcie Wi-Fi sense. Samotné „odovzdávanie“ hesiel bude možné prostredníctvom kontaktov na službách Skype, Facebook či Outlook.

Na správu energetických možností zariadení bude dostupná funkcia Battery Power Sense, ktorá poskytne podrobné štatistiky o aplikáciách, ktoré najviac vyťažujú akumulátor.

Pripravený pre biznis

Konečne sa dočkali aj majitelia zariadení s Windows Phone, ktorý sa pohybujú v korporátnej sfére. Aktualizácia prináša podporu pre VPN siete. Rovnako prichádza aj podpora pre protokol S/MIME, ktorý umožní podpisovanie a šifrovanie e-mailov.

Najrýchlejšia klávesnica

Windows Phone 8.1 prináša aj klávesnicu Wordflow, ktorá sa nápadne ponáša na známy Swype či SwiftKey. Klávesnica dovolí písanie e-mailov či správ ťahmi po displeji a spájaním jednotlivých znakov. Microsoft tvrdí, že ide o vôbec najrýchlejší spôsob písania textov na smartfónoch, a potvrdzuje to aj zápis v Guinessovej knihe rekordov.

Kedy príde?

Dostupnosť aktualizácie je stále otázna. Microsoft sľúbil, že Windows Phone 8.1 príde v najbližších mesiacoch. Nešpecifikoval však, pre aké zariadenia a kedy sa dostane do rúk vývojárov.

Verzia Developer Preview by mala byť dostupná 10. apríla. Rovnako sa Windows Phone 8.1 objaví aj na nových zariadeniach, ktoré prídu na prelome apríla a mája.