9.4.2014 12:00 | Bleskovky MobilMania.sk

RTVS: Zvažujeme natáčanie reportáží cez mobily

Zdroj: archív

Od britskej BBC a Českej televízie sa možno už čoskoro inšpiruje naša verejnoprávna RTVS. Nové smartfóny pre redaktorov kúpi od Orangeu.

Verejnoprávna televízia sa momentálne rozhoduje, či bude nakrúcať niektoré reportáže prostredníctvom mobilných telefónov. RTVS čoskoro rozdá svojím zamestnancom nové smartfóny.

Ak sa telerozhlas rozhodne pre nasadenie mobilov, zatiaľ ich nebude používať na živé vysielanie. „Vzhľadom na kvalitu mobilnej siete si neviem celkom predstaviť riskovať naživo cez mobilnú sieť, ale nevidím problém v tom natočiť príspevok a poslať ho do spravodajstva,“ uviedol pre MobilManiu šéf techniky RTVS Andrej Doležal.

Lepšie podmienky by mohlo priniesť neskoršie rozšírenie LTE sietí. RTVS zdôrazňuje aj fakt, že mobilom síce môže redaktor natočiť reportáž, surový materiál bude ale musieť pravdepodobne poslať do televízie na strih.

„Využitie si viem predstaviť najmä vtedy, ak máte výnimočnú informačnú hodnotu natočeného materiálu – vtedy divák určíte odpustí zníženú kvalitu,“ spresnil Doležal.  Zároveň však dodáva, že vždy budú reportáže postavené hlavne na jednokamerových prenosových vozoch.

Nové mobily pre zamestnancov

Koncom februára podpísala verejnoprávna inštitúcia s Orangeom novú zmluvu na poskytovanie mobilných služieb v hodnote takmer 346 tisíc eur. Táto suma zahŕňa aj rozpočet 135 tisíc eur na nákup nových mobilných zariadení.

„Prakticky všetkým zamestnancom, vrátane redaktorov, ideme dať smartfóny. Toto je prvý krok, ktorý treba spraviť,“ dodal. RTVS zatiaľ nevie, kedy by mohla začať natáčať časť obsahu mobilnými zariadeniami, keďže nové mobily zamestnanci ešte nedostali.

Portál MobilMania.cz priniesol v minulých dňoch informáciu o tom, že Česká televízia či BBC natáčajú vybraný obsah smartfónmi. Technická kvalita takýchto videí je pritom pomerne dobrá.

S otázkami ohľadom natáčania reportáži mobilom sme oslovili aj Markízu a JOJ. Do uzávierky článku ale neodpovedali.