7.4.2014 06:43 | MobilMania

Brusel: Roaming nie je o voľbách. Služby nezdražejú

Zdroj: dreamstime

Európska komisia ostro odmieta spájanie volieb so zrušením roamingu. Tvrdí, že má analýzy a zvyšovania iných cien sa netreba obávať.

Reakcie na ohlasovaný koniec roamingu boli v susednom Česku tvrdšie ako u nás. Telefónica naznačuje prepojenie s blížiacimi sa májovými voľbami do Európskeho parlamentu. Na tému poukázal portál MobilMania.cz . Európska komisia sa voči obvineniam ohradila.

Europoslanci minulý týždeň vo štvrtok schválili koniec roamingu. Hoci sa hovorí najmä o tejto zmene, regulačných noviniek má prísť v skutočnosti viac – napríklad aj sieťová neutralita zaisťujúca rovnaký prístup providerov k webovým službám. Doteraz sme priamo takýto paragraf pri našich zákonoch nepoznali.

Čítajte aj Brusel: Roaming nie je o voľbách. Služby nezdražejú
Ilustračná snímka, zdroj: Dreamstime Zdroj: dreamstime

 Ilustračná snímka, zdroj: Dreamstime

Telefónica: Voľby klopú na dvere

Slovenský operátor O2 návrh priamo nekomentoval. Na chystané zmeny však zareagovala česká Telefónica, ktorej dcérskou firmou je práve slovenské O2. „Budú voľby do Európskeho parlamentu, čo je vec, ktorá sa nesmie podceňovať,“ predostrel člen predstavenstva Telefóniky Michal Frankl.

Náš Orange zatiaľ svoj názor nepovedal – všetko si chce najprv podrobne naštudovať. Telekom upozornil, že kvôli regulácii môžu chýbať peniaze na investície do sietí i technológií.

„Rezolútne odmietame názor, že by zrušenie roamingu bolo lacným nástrojom na zvýšenie volebnej účasti,“ vraví Andrej Králik zo slovenského zastúpenia Európskej komisie (EK).

Zástupca Telefóniky naznačuje, že na tému telekomunikačného balíčka sa po voľbách zabudne. „O tom, ako ten balíček bude skutočne vyzerať, sa skutočne budeme baviť až tak o rok,“ uviedol.

V hre sú aktuálne aj pozmeňovacie návrhy. „Teraz je loptička na strane vlád členských štátov, ktoré zasadajú v Rade EÚ,“ vysvetľuje Králik zo slovenského zastúpenia EK. Brusel očakáva, že schvaľovací proces sa zavŕši do konca tohto roka. Roaming má skončiť do Vianoc 2015.

Brusel: Bedákajú len niektorí

Argument, že zrušenie roamingových príplatkov zaplatí zákazník inými poplatkami, Brusel neuznáva. „Podľa našich analýz zrušenie roamingu nepovedie k zvýšeniu cien pre spotrebiteľov,“ zdôrazňuje Králik zo zastúpenia EK.

Čítajte aj Brusel: Roaming nie je o voľbách. Služby nezdražejú

Faktom je, že maximálne ceny roamingu u operátorov sa znižujú na diktát EÚ už dlhé roky. Ide o takzvanú eurotarifu, ceny klesnú tento rok naposledy . Vďaka tlaku euroúradníkov sa ceny za iné služby operátorov nezvyšovali, argumentuje Králik.

„Takže tvrdiť, že teraz z čista-jasna prichádza iniciatíva na zrušenie roamingu s cieľom prilákať k urnám voliča môže len cynik alebo človek neznalý veci,“ dodal. Európska komisia vidí rozdielny prístup operátorov – niektorí bedákajú nad poklesom ziskov z roamingu, iní vraj pochopili zámery EÚ a „dvíhajú hodenú rukavicu“.

Zástupca regulátora u našich susedov (ČTÚ) Ondřej Malý sa nestotožňuje so všetkými plánovanými novinkami, píše česká MobilMania. Ide ale vraj o jeho súkromný pohľad na vec. Nepáči sa mu, že zmeny boli chystané narýchlo, čo vraj neprispelo ku kvalite samotného návrhu.