13.4.2014 07:41 | MobilMania

Na dovolenke ušetríte 0,1 %. Vďaka EÚ

Zdroj: dreamstime

Nedeľník  Leto 2016 - spotené telá dovolenkujúcich na chorvátskej pláži a polovica z nich má v rukách smartfóny... Vivat EU!

Európsky parlament má okrem zákazu predaja žiaroviek, regulácie príkonu vysávačov, či vplyvu na objem nádržiek splachovacích toaliet, občas aj finančne zaujímavejšie nápady.

Stačí, keď sa rozhodne ísť po krku mobilným operátorom. Tí totiž zbožňujú skupinu svojich zákazníkov, ktorá má obľubu v telefonovaní a mobilnom surfovaní. Podobne postihnutý je síce takmer každý, ale v tomto prípade sa vyžaduje kombinácia spolu s cestovaním.

Stačí sa ocitnúť v Horním Lidči, prípadne v inom pohraničnom mestečku, kde slovenské „zajtra“ znamená „včera“. V tomto momente si už naši operátori mädlia naindulované chamtivé ručičky a čakajú, kým nám zazvoní telefón. Mobilná komunikácia im teda začína paradoxne sypať aj mimo dosahu materských vysielačov. Pri troche fantázie to pripomína fiktívnu faktúru Enelu za elektrinu spotrebovanú nabíjačkou jeho zákazníka kdesi v pražskom hoteli  A to všetko len vďaka neregulovanému roamingu.

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Ilustračná snímka, zdroj: Dreamstime

Prišiel však rok 2007 a dobre platení euro-neuro úradníci sa jedného pekného dňa začali hrať na Jánošikovcov. Odrazu bohatým brali a chudobným dávali. Teda, nedávali im nič, ale aspoň zaistili, aby im tí bohatí brali menej. Tak jednoduché. Je to síce tak trochu populistické, ale komu sa dá v dnešnej dobe ešte zobrať, ak nie tým, ktorí sa každoročne pýšia miliardovými ziskami?

Na začiatku regulácie to bola ešte pohoda-jahoda, lebo chcieť za minútu odchádzajúceho hovoru 49 centov a za prichádzajúci polovicu z toho, je stále také ryžové (rozumej prinášajúce ryžu). No fčul tu máme rok 2014 a začiatok dovolenkovej sezóny sa bude niesť v sadzbe 22,8 centu za kecy od nás, k nám to bude 6 centov a za 160 znakov dostanú modro-oranžovo-magentoví iba 7,2 centu. Za prenesený megabajt zaplatíme menej než za Horalku v akcii, hoci pred dvoma rokmi to bol takmer štvornásobok. Človeku sa normálne chce ísť telefonovať do pohraničia.

A aby toho nebolo málo, od roku 2016 už nielen bežný Slovák v rozpočte na dovolenku nebude musieť kalkulovať s položkou roaming . Teda, ak sa nepotrepe k Červenému moru. Ale ktovie, možno raz EÚ nezištne prijme do svojich radov aj moslimských občanov..

Obávaný roaming sa stane minulosťou. Dovi – naschle – zbogom – auf wiedersehen. Teda, ak to ešte podporí aj Rada Európskej únie, ale myslím, že takto rozbehnutý vlak už nebude mať odvahu zastaviť. Na toto sme čakali dlhé roky, ale už dámy a páni nadišiel ten čas, kedy sa nebudeme musieť obmedzovať ani na tej dovolenke, či služobke. Pofrčíme za „domáce ceny“. Akurát si ešte počkáme na objasnenie tohto pojmu, lebo nie je domáce, ako domáce.

Slučka okolo krku mobilných operátorov sa síce takto pomaly sťahuje, ale tí podľa odhadov prídu len o päť percent životodarného luftu. Alebo vlastne nie. Veď práve zlacnenie by malo nakopnúť tých, ktorí doteraz považovali roamingové poplatky za strašiaka, podobného nenalíčenej Dare.

Letná dovolenka 2016 už bude konečne interaktívna a pri Jadrane nebudeme musieť zabíjať nudu iba mastením žolíka, nenápadným voyeurizmom, či popíjaním teplého piva dovlečeného v prepravke z domu. Už budeme môcť míňať za dáta, telefonovať a posielať šesťcentové SMS-ky. Teda, to sme mohli aj predtým, ale výsledkom bola zvyčajne dvoj-trojciferná sumička na faktúru pri položke roaming. Veď nie každý má chuť hľadať voľné wifiny v kaviarňach.

Oproti cenníkom z čias mobilného paleolitu konečne môžeme hovoriť o nových možnostiach trávenia času v cudzine. No jednoducho, ako zahlásil môj kamarát: „koniec, teraz už svokra nedá pokoj ani v Tučepoch...“