14.4.2014 07:10 | Bleskovky MobilMania.sk

Orange už testuje LTE. Neverejne, vo svojej centrále

Zdroj: dreamstime

Operátor realizuje testy novej mobilnej siete v širšom centre Bratislavy.

Rýchle dáta v LTE sieti už skúša aj Orange. Na dostupnosť LTE nás upozornili čitatelia. Že prebiehajú takéto testy, potvrdzuje aj zdroj MobilManie z prostredia operátora. Ostatní mobilní operátori už nový typ mobilnej siete testujú v rámci pilotnej prevádzky alebo naostro prevádzkujú.

Nie je prekvapením, že Orange má realizovať prvé pokusy s LTE v bratislavskom obchodnom dome Centrál. Jeho súčasťou je totiž aj administratívna budova, v ktorej operátor priamo sídli.

Redakcia sa vybrala v piatok do terénu aj s LTE modemom, no signál siete Orangeu sa nám zachytiť nepodarilo. Zďaleka to ale neznamená, že testy neprebiehajú – nová mobilná sieť môže byť zatiaľ skrytá alebo zapnutá len niekedy.

Čítajte aj Orange už testuje LTE. Neverejne, vo svojej centrále

Zatiaľ čo oficiálne sa zákazníci Orangeu LTE ešte nedočkali, s demonštráciou neverejnej prevádzky už má operátor svoje skúsenosti. Ešte v roku 2011 skúšobne prezentoval rýchle dáta v Banskej Bystrici.

Do LTE sa púšťajú už aj ďalší mobilní operátori. Telekom intenzívne buduje sieť, najnovšie postupne „zapína“ i bratislavské mestské časti. Pokrytá je už Karlova Ves a Dúbravka, do konca mája by Telekom chcel mať LTE v celom hlavnom meste. Nasledovať budú Košice a Trenčín.

Telekom nasadí rozličné frekvencie. „Pôvodne pokryté lokality bežia na frekvencii 1800 MHz. Ohlásené časti Bratislavy sú budované v pásme 2600 MHz, pričom v okrajových častiach bude použité pásmo 800 MHz,“ uviedol hovorca pre technológie a siete Tomáš Palovský.

Testy LTE priznal už aj nováčik na trhu Swan, prvým mestom sa stala Trnava. V pozícii mobilného operátora ale Swan zatiaľ služby neposkytuje. O2 zatiaľ nepovedalo, kedy spustí svoju LTE sieť – naďalej beží testovacia, komerčná prevádzka so symbolickým pokrytím západného Slovenska. Noví zákazníci si už ale LTE internet aktivovať nemôžu.

Na článku spolupracoval Ján Trangel.

Čítajte aj Orange už testuje LTE. Neverejne, vo svojej centrále