16.4.2014 10:20 | MobilMania

Test Samsung Galaxy S5: Pošteklený krokodíl

Zdroj: Ján Trangel

S5 so sebou ťahá obrovský batoh plný očakávaní. Krásavec nie je, takže celá ťarcha ostáva na jeho reálnych schopnostiach.

Samsung Galaxy S5 je typické dieťa slávnych rodičov. Rozmaznané, pribraté a ovešané kopou drahých čačiek. Zároveň je ale extrémne ambiciózne a vybavené úžasným genetickým potenciálom. Zo všetkého najviac ho však trápi obrovský batoh očakávaní, ktorý už od narodenia nosí na chrbte. S5 musí veľa dokázať, aby uhájil česť mena svojich predkov.

V znamení tekutín

142 × 72,5 × 8,1 mm a 145 g. Presné takéto miery naservíroval juhokórejský výrobca svojmu najnovšiemu TOP modelu. Tieto miery (opäť) znamenajú medzigeneračný rast ; a tentokrát nie je zanedbateľný. Galaxy S5 je vo všetkých smeroch väčší a aj ťažší než jeho predchodca. Rozdiel cítiť pri držaní v ruke i nosení vo vrecku. Hrany už nie sú také zaoblené, čo ešte posilňuje pocit masívnosti.

fotogaléria
Test Samsung Galaxy S5 Zdroj: Ján Trangel

S5 je opäť o niečo väčší a rozdiel už pri držaní cítiť

Telo päťky je vyrobené z plastu, subjektívne sa nám ale vyhotovenie javí kvalitnejšie. Pukanie či praskanie nepočuť ani pri silnom tlaku. Zadná časť má netradičný povrch a ťažko povedať, kam tým výrobca mieril. Pôsobí trošku ako imitácia kože použitej na sedačke z konca sedemdesiatych rokov, na dotyk je však tvrdo plastový. Nový vzor lepšie vyniká v tmavších farbách.

Lesklý pásik na boku ostal. Čo poviete, akými slovami sa dá najlepšie popísať vzor pokrývajúci zadný kryt?

Najväčšou novinkou pri Galaxy S5 je zvýšená odolnosť zariadenia voči prachu a vode podľa štandardu IP67. Teoreticky by telefón mal vydržať ponorenie do vody s hĺbkou až jeden meter po dobu 30 minút. Takže pád do záchoda, utopenie v pive či opilecký nápad v podobe impulzívneho skoku do jazera sa mu nemusia stať osudným. Vodotesnosť sme vyskúšali – aj keď sme si v záujme zachovania odborného kreditu vybrali jednoduchší spôsob. Telefón sme ponorili do obyčajnej nádoby s vodou a môžeme konštatovať, že pacient prežil.

Samsung Galaxy S5 sa okúpal aj s kačičkou. Bez ujmy

Ešte pred tým sme sa ale museli ubezpečiť, že je krytka chrániaca konektor MicroUSB 3.0 na spodnej strane dobre zatlačená a kryt batérie je pevne nasadený.  Samsung Galaxy S5 totižto ponúka možnosť priameho prístupu k batérii a ďalším technickým drobnostiam ako je MicroSIM karta (nie, Galaxy S5 ešte nepoužíva NanoSIM) a pamäťová karta MicroSD.

fotogaléria
Test Samsung Galaxy S5 Zdroj: Ján Trangel

Aj telefón odolný voči vode môže mať prístupnú batériu

V TOP triede nadštandard

Výrobca sa rozhodol použiť batériu s kapacitou 2 800 mAh, čo je vo svete dnešných smartfónov nadštandardná hodnota. A rovnako nadštandardná je (na túto triedu) aj reálna výdrž. Dva dni plného nasadenia síce ešte stále ostávajú nedosiahnuteľnou métou, jeden deň ale päťka dokončuje s úplným prehľadom. V akumulátore k večeru ešte ostáva okolo 30 – 40 % energie.

Displej odetý do odtieňov šedej je jedným z receptov juhokórejského výrobcu na šetrenie batérie

K ešte väčšej výdrži dokážu prospieť režimy šetrenia energie a extrémneho šetrenia energie (neopakujeme sa, takto ich Samsung nazýva). Prvý z nich obmedzí výkon zariadenia, blokuje dátové prenosy na pozadí a dokáže displej prepnúť do odtieňov sivej. Tento krok má vzhľadom na použitie SuperAMOLED panela blahodarný vplyv na rýchlosť ubúdania percent na indikátore stavu nabitia batérie.

Režim extrémneho šetrenia energie už je ale iná káva. Špičkový smartfón sa po jeho zvolení premení na hračku z najnižších tried. Na špeciálnej obrazovke s čiernym pozadím sa zobrazujú iba voľby základných funkcií ako je telefonovanie, písanie textových správ, Facebook či G+, hlasový záznamník, budík, kalkulačka a poznámky. K e-mailom sa nedostanete. Zároveň sú aktívne všetky opatrenia známe z klasického režimu šetrenia energie.

fotogaléria
Test Samsung Galaxy S5 Zdroj: Ján Trangel

Režim extrémneho šetrenia batérie so základnými funkciami

Reálny prínos šetriacich funkcií sme úplne exaktne zmerať nedokázali, išli sme na to skôr typicky „používateľsky“. Pri testovaní sme dvakrát nechali telefón vybiť na 10 % stavu akumulátora. Vždy sme potom súvisle pokračovali v prehliadaní webu, práci s mailami a ďalšími aplikáciami až do úplného vybitia. Raz sme pritom použili prvý šetriaci režim (teda iba obyčajné šetrenie batérie, nie extrémne). Život zariadenia to predĺžilo asi o 10 minút. To nie je príliš veľa. 10 minút je ale zároveň jednou štvrtinou celkovej životnosti do vybitia a tento údaj už vyzerá lepšie. Majú teda šetriace funkcie prínos? Podľa nás áno.

Rovnaký a predsa iný

Samsung v oblasti zobrazovacej jednotky stavil na osvedčeného koňa – SuperAMOLED displej. Po uhlopriečke meria 5,1 palca, čo je o desatinku viac než pri predchodcovi. Táto korekcia je skôr kozmetická, na reálne používanie nemá žiadny vplyv.

Rozlíšenie ostalo na úrovni FullHD, vlasy si ale pobúrením trhať nebudeme. Absenciu 2K nepovažujeme za nedostatok. Hustota zobrazovaných bodov na úrovni 432 ppi síce neznie tak sexi ako napríklad 538 ppi pri 5,5-palcovom 2K displeji čínskeho smartfónu Vivo Xplay 3S , avšak v plnom rozsahu postačuje pre všetky možné spôsoby použitia.

A pokiaľ sa vám predsa niekto bude snažiť nahovoriť opak, je to buď príliš aktívny obchodník, alebo majiteľ 2K smartfónu, ktorý si potrebuje upokojiť svedomie po utratení kôpky eurodukátov. Ani pri FullHD displeji nie sú jednotlivé obrazové body viditeľné voľným okom. Ďalšie zvyšovanie rozlíšenia je skrátka iba honom za tabuľkovými parametrami s minimálnym alebo vôbec žiadnym prínosom.

fotogaléria
Test Samsung Galaxy S5 Zdroj: Ján Trangel

Jemne zelenkavý nádych displeja pri pohľade z uhla

Na rozdiel od hlavných konkurentov, ktorí sa točia v kruhu zvanom IPS, dokáže AMOLED displej vypínať čierne body, čo je veľkou výhodou hlavne pri práci v tme a pozeraní filmov. Druhou silnou stránkou je prakticky nulová deformácia zobrazenia aj pri pohľade z extrémneho uhla. Presnejšie: táto výhoda platila pri minulých generáciách. Pri S5 ale Samsung s najväčšou pravdepodobnosťou použil mierne odlišné krycie sklíčko (aj keď papierovo by malo ísť rovnako o Gorilla Glass 3) alebo odlišnú sériu filtrov. Pri pohľade z uhla dáva obrazu mierne zelenkavý nádych.

fotogaléria
Test Samsung Galaxy S5 Zdroj: Ján Trangel

Často kritizovanou nevýhodou SuperAMOLED displejov od Samsungu sú neprirodzene výrazné farby. V ponuke smartfónu je možné spraviť niekoľko nastavení, ktoré by tento neduh mali kompenzovať

Oproti predchodcovi je displej S5 výrazne jasnejší. Vidno to na fotografiách displejov v tme, oveľa citeľnejší je však rozdiel pri používaní v exteriéroch. Jednoznačne sme to zaznamenali pri príprave fototestu troch generácií Galaxy smartfónov od Samsungu. Displej najnovšieho z trojice bol pri fotení na priamom slnku oveľa lepšie viditeľný.

fotogaléria
Test Samsung Galaxy S5 Zdroj: Ján Trangel

Displej S5 (hore) je jasnejší než pri predchodcoch

Štyri jadrá s vysokým taktom

Päťka stavila na výkonnejší čipset Snapdragon 801 so štvorjadrovým procesorom taktovaným na 2,5 GHz. Oproti predchodcovi je papierový nárast v takte výrazný, až 0,6 Ghz. Reálne zrýchlenie pri používaní však cítiť iba v niektorých špecifických aplikáciách – napríklad pri prehliadaní väčších PDF dokumentov, alebo načítavaní komplikovanejších webových stránok.

fotogaléria
Test Samsung Galaxy S5 Zdroj: Ján Trangel

Kurz identifikácie pre začiatočníkov: SGS5 má nad displejom opäť iba tri senzory. Ešteže výrobca nezachoval trend a nedal ich tam päť – to by už vskutku vyzeral ako pubertiak s vyrážkami

Celkovo: rozdiel je badateľný, avšak nie priepastný.  Tento parameter skrátka nie je dôvodom pre výber novšieho z dvojice, resp. zavrhnutie predchodcu. Procesoru sekunduje grafický čip Adreno 330, ktorý zabezpečuje dostatočný výkon aj pre tie najnáročnejšie mobilné hry. Operačná pamäť má kapacitu iba 2 GB. Škoda, od tohtoročnej vlajkovej lode by sme očakávali ešte o jeden gigabajt viac.

Z hľadiska možností konektivity by ste iba ťažko hľadali disciplínu, v ktorej by zaváhal. Dostupná je kompletná písmenková polievka vrátane HSPA, LTE Cat4, NFC, Bluetooth 4.0, infračerveného portu pre ovládanie elektroniky, microUSB 3.0 konektoru a ďalších.

Hlavný fotoaparát pracuje v rozlíšení 16 Mpx dokáže nahrávať video v 4K rozlíšení pri 30 fps, alebo vo FullHD rozlíšení s dvojnásobným počtom obrázkov za sekundu. Vlastnostiam fotoaparátu sme sa detailne venovali v samostatnom článku . Predná kamera pre videohovor a samozrejme „selfies“ má 2 Mpx a dokáže nahrávať FullHD video.

Útok detských prstíkov

Všetci puristi a zástancovia holých Androidov sa môžu hromadne začať hádzať o zem – a nemusia pri tom ani smerovať k vychádzajúcemu slnku. Prostredie TouchWiz je prerastené skrz-naskrz celým systémom S5, nepoškvrnené zákutia treba hľadať lupou.

Nebudeme súdiť, či je to dobre alebo zle. Podstatné je, že jedlo, ktoré servíruje Samsung, chutí síce exoticky, nie však nepožívateľne. Nadstavba je masívna a všadeprítomná, ale aj v prvých softvérových verziách ju môžeme označiť za vyladenú a funkčnú. Telefón nám počas testovania ani raz nezamrzol a nedochádzalo ani k zasekávaniu či neúmerne dlhému rozmýšľaniu pri riešení používateľských zadaní.

Rozloženie ovládacích prvkov sa medzigeneračne nemení, Samsung si zachováva svoj charakter

Základné piliere ostali rovnaké, oproti systému známemu z predchodcu ale nastalo mnoho grafických a niekoľko funkčných zmien. Zaujímavo sa zmenila napríklad obrazovka hovoru, ktorý sa po novom v prípadne potreby minimalizuje do malého okna. Iný je tiež register hovorov a nové nastavenia sa dajú zvoliť aj pri práci so správami.

Jednou zo silných zbraní prostredia od Samsungu sú prepracované spôsoby zobrazovania dvoch aktívnych okien súčasne

Pozornosť si istotne zaslúži aj detský režim. Ide v podstate o zjednodušené prostredie s niekoľkými špeciálnymi aplikáciami (obliekanie a šteklenie krokodíla) určené najmenším používateľom. Detský režim je možné deaktivovať až po zadaní hesla. Inými slovami: existuje reálna šanca, že dáta obsiahnuté v smartfóne prežijú nájazdy malých prstov bez ujmy. Prínos tejto funkcie je neodškriepiteľný, na zváženie ale ostáva otázka, či je smartfón so štartovacou cenovkou 675 eur s DPH ideálnou detskou hračkou...

Priznajte sa, koľkokrát v živote ste dostali možnosť obliecť alebo poštekliť krokodíla?

Odtlačky aj tep

Výrobca sa pri Galaxy S5 pýši dvoma hardvérovými novinkami – integrovaním snímača odtlačkov prstov a senzorom srdcového tepu. Odtlačky prstov sa zaznamenávajú a následne kontrolujú pri prejdení prstom po stredovom tlačidle na prednej strane.

fotogaléria
Test Samsung Galaxy S5 Zdroj: Ján Trangel

Snímač odtlačkov prsta je integrovaný v stredovom tlačidle. Hlbší význam sme v ňom síce nenašli, aspoň ale v praxi pracuje korektne a rýchlo, na žiadne obmedzenia sme nenarazili

Samsung sa búcha do pŕs, že podoba samotného odtlačku je zašifrovaná a dobre uschovaná v útrobách zariadenia, ktoré za žiadnych okolností neopúšťa. Môžeme mu to veriť aj nemusíme, hystériu kvôli ochrane súkromia by sme ale hneď nerozpútavali. Pri notebookoch je zabezpečenie odtlačkom prsta úplne bežné a iba málokto sa nad ním pozastavuje. Smartfón je síce viac osobné zariadenie, logika tejto funkcie ale ostáva rovnaká.

Registrovanie, využitie a odstránenie odtlačku prsta

Hlavou skôr pokrútime nad reálnym využitím senzoru v rámci systému. Po zaregistrovaní sa dá aktuálne použiť iba na dve veci – overenie konta Samsung  a odomknutie pohotovostnej obrazovky. Na prvý účel ho asi využije iba málokto, na druhý bežne slúži číselný PIN alebo grafický útvar. Pokiaľ by sa dali cez odtlačok prsta zablokovať niektoré funkcie ako vypnutie detského režimu alebo prístup k schránke textových správ, bol by podstatne prínosnejší.

fotogaléria
Test Samsung Galaxy S5 Zdroj: Ján Trangel

Vzadu sa nachádza senzor srdcového tepu

Senzor tepu má svoje miesto na zadnej strane, v štrbine vedľa diódy fotoaparátu. Zosnímanie trvá päť až desať sekúnd a je pri ňom potrebné byť v pokoji. Samsung síce jednoznačne deklaruje, že informácie poskytnuté senzorom sú iba orientačné; pre ľudí s určitým druhom chorôb, pri ktorých je potrebné neustále sledovanie srdcového tepu, môže byť táto funkcia prínosná. Prečo by si ale takýto pacient nekúpil radšej jedno špecializované zariadenie než veľmi drahý smartfón?

Snímač tepu v aplikácii S Health a denník, ktorý zobrazuje záznamy z telefónu i náramku Gear Fit

Výsledky sa následne zaznamenávajú do denníka v rámci aplikácie S Health. Senzor srdcového tepu je integrovaný aj v náramku Gear Fit. Tep sníma priamo zo zápästia a výsledky dokáže preniesť do smartfónu. To isté platí aj o štatistikách tréningu – napríklad na behanie nie je potrebné brať so sebou veľký telefón aj náramok. Galaxy S5 môže pokojne odpočívať doma, všetky dáta sa do neho prenesú dodatočne.

Aplikácia S Health síce neprináša prevratné novinky, ktoré by už dávno niekto nevymyslel, ale všetky funkcie dokáže agregovať jednoduchým, prehľadným a praktickým spôsobom. Je iba dobre, že ju Samsung uvoľnil aj pre staršie zariadenia

Súboj s tieňmi

Je Samsung Galaxy S5 lepší ako jeho predchodca? Áno, je. Prináša nejaké revolučné zmeny? Nie, neprináša. Oplatí sa nad ním uvažovať? Rozhodne áno. Rozhodovanie S4 vs. S5 by sme však nestavali do roviny staršieho proti novšiemu.

Každý racionálne uvažujúci kupujúci smartfónu z najvyšších tried by si mal položiť základnú otázku: mám záujem o zvýšenú odolnosť voči vode a prachu? Pokiaľ je odpoveď kladná, voľba je jednoznačná. Pre tých, čo sa vody neboja, je aktuálne atraktívnejšou voľbou v kategórii pomeru ceny a výkonu S4. V predaji je síce už takmer rok, stále však ide o jeden z najlepších telefónov na trhu. Novinke sa vo všetkých zmysluplných disciplínach môže rovnať a aktuálny cenový rozdiel vyše 200 eur (S5 štartuje s cenovkou 679 eur s DPH) rozhodne nie je zanedbateľný. S5 je skôr zariadením pre technologických nadšencov a tých, čo nevyhnutne musia mať novinky čo najskôr.

fotogaléria
Test Samsung Galaxy S5 Zdroj: Ján Trangel

V rámci uvádzacích akcií sa skorší príchod na trh oproti konkurentom snaží Samsung zužitkovať aj formou špeciálnych balíčkov s inteligentným náramkom Gear Fit

Najvýznamnejšie zmeny nastali v softvérovej oblasti, preto je trošku prekvapivé, že Samsung veľa z aplikácií určených pre S5 uvoľnil aj pre svoje staršie TOP smartfóny – Galaxy S4 a Note 3. Nič to ale nemení na fakte, že napriek masívnej nadstavbe previazanej so systémom do posledného detailu je SGS5 je až prekvapivo dobre odladený, svižný a použiteľný. Výkon tohto smartfónu má všetky predpoklady na to, aby počas najbližších dvoch rokov dokázal utiahnuť akúkoľvek aplikáciu, ktorá sa v mobilnom svete objaví. Nič podstatné mu nechýba ani z pohľadu dátových schopností.

Samsung Galaxy S5

Konkurencia novému TOP Samsungu riadne dýcha na krk. Na trh prišiel ako prvý, čo mu dáva určitú výhodu. Už o dva-tri týždne sa postupne na pulty predajní dostanú aj HTC One (M8)Sony Xperia Z2 . Ani jeden z nich síce nemá snímač odtlačkov prsta či senzor srdcového tepu, do vankúša ale kvôli tomu plakať nepôjdu.

Majú vlastnú paletu špeciálnych schopností – prvý menovaný stavil na kovové telo, nevšedný dizajn a reprodukciu hudby, druhý už tradične na odolnosť, špičkové technológie a schopnosť potláčania šumu v slúchadlách. A nech sa na to pozeráme z ktorejkoľvek strany, nadobúdame pocit, že tento rok bude súboj TOP smartfónov podstatne viac vyrovnaný než kedykoľvek pred tým.