15.4.2014 07:00 | MobilMania

Regulátor: Pokles ziskov operátorov nám poškodí

Zdroj: dreamstime

Euroregulácia zďaleka nie je hotová, tvrdí ministerstvo. Regulátor vraví, že priškrtenie operátorov nemôže byť priveľké.

Legislatívny balíček „Prepojený kontinent“, ktorého zavedenie pretláča Európska komisia, sa dočkal reakcií i zo strany štátu. Regulačný úrad zdôrazňuje, že všetko sa musí najprv dobre pripraviť. Navyše, veľa vecí sa ešte môže zmeniť a finálnu podobu toho, čo sa napokon schváli, zatiaľ prirodzene nepoznáme.

Bitka naprieč štátmi

Azda najzaujímavejšou novinkou, ktorú by Brusel rád presadil, je zrušenie roamingových poplatkov do Vianoc 2015. Zabúda sa však na zvyšok návrhu – z pohľadu telekomunikačného biznisu môže prísť veľa nového. Reguláciu už schvaľoval Európsky parlament a u europoslancov si získal podporu.

fotogaléria
Ilustračná snímka. Zdroj: Dreamstime Zdroj: dreamstime

Ilustračná snímka. Zdroj: Dreamstime

„Návrh ešte zďaleka nie je definitívnou podobou nariadenia,“ uviedol pre MobilManiu hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Schválený dokument totiž ešte poputuje do Rady EÚ. A práve vtedy sa k nemu vyjadria jednotlivé štáty vrátane Slovenska.

„Kým nie je schválená definitívna podoba zmien, je predčasné sa k nim vyjadrovať,“ vysvetľuje Kóňa z ministerstva, ktoré túto agendu zabezpečuje.

Vo všeobecnosti Slovensko súhlasí s cieľmi Bruselu. Aj našej politickej garnitúre sa pozdáva neutralita siete či zvýšená ochrana spotrebiteľa. „Na druhej strane, navrhované zmeny môžu mať značný dopad na regulátorov i operátorov,“ vraví Kóňa. Detailnejšie sa zatiaľ vyjadriť nechcel.

Kešjar mal rokovania

Šéf regulačného úradu, nedávno zvolený Vladimír Kešjar, rokoval v Bruseli. Absolvoval vraj rozličné stretnutia – s Európskou komisiou aj s Orgánom európskych regulátorov elektronických komunikácií.

Kešjar zdôrazňuje, že zmeny je potrebné najskôr dobre pripraviť. Dôležité vraj bude, aby sa novinky negatívne nedotkli štátneho rozpočtu menších štátov a ich obyvateľov, čo platí samozrejme aj pre päťmiliónové Slovensko.

Rizikom je podľa zástupcu regulátora vysoká finančná záťaž operátorov. „To by malo negatívny vplyv na investície predovšetkým do mobilných technológií ako napríklad LTE, ako aj pevných sietí,“ píše Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb v tlačovej správe.

Faktom však je, že zisky operátorom poklesnú i po zrušení roamingu. Hoci sčasti by výpadok mal nahradiť fakt, že v zahraničí bude služby operátorov využívať viac ľudí. A práve to je rétorika Bruselu – operátori sa vraj roamingovými poplatkami ožobračujú o zákazníkov. Naznačoval to aj prieskum objednaný Európskou komisiou.

Brusel: Prečo sa sťažujete?

Spomedzi operátorov zareagoval na chystané regulačné zmeny len Telekom. Vystríha pred tým, že pokles ziskov môže spomaliť investície do technológií. Orange ani O2 zatiaľ svoj bližší názor nepovedali. Vyjadriť sa nechce ani nováčik Swan – vraj je priskoro, pričom sa odvoláva na fakt, že na trh vstupuje až na jeseň.

Česká debata je živšia. Telefónica rovno naznačila prepojenie ohlasovaného konca roamingu s blížiacimi sa májovými voľbami do Európskeho parlamentu. Brusel sa ostro ohradil s tým , že ceny iných služieb sa nezvýšia ani po tom, čo sa stane roaming minulosťou. Európska komisia upozorňuje, že bedákajú iba niektorí operátori.