16.4.2014 10:00 | MobilMania

Skladačkový mobil od Google bude ako chameleón

Zdroj: Project Ara

Smartfón s vymeniteľnými komponentmi od Google si zároveň vyžiada zmeny v systéme Android.

Google intenzívne pracuje na vývoji takzvaného modulárneho telefónu, ktorý je známy ako „Project Ara“. V rámci prvej vývojárskej konferencie, ktorá sa konala v San Franciscu, bolo okrem iného oznámené, že prvá verzia podobného mobilu by mala prísť do predaja v januári budúceho roka.

50 dolárov v základe

fotogaléria
Project Ara Zdroj: Project Ara

Výrobca základného modelu mobilu Ara by mala stáť len 50 dolárov, no nie je jasné, za koľko sa bude predávať, resp. koľko budú stáť komponenty.

Podstata projektu Ara spočíva v tom, že používatelia si budú vyberať či vymieňať komponenty mobilu podľa aktuálnych potrieb. Napríklad si vylepšia fotoaparát alebo osadia modul so silnejším procesorom. Pôjde takpovediac o mobil presne na mieru zákazníkov.

Zároveň sa môže výrazne zvýšiť životnosť samotného telefónu, keďže ho môžeme ľubovoľne vylepšovať, resp. potenciálne vymieňať len chybné komponenty.

Základný „skelet“ telefónu (ktorý bude držať pokope jednotlivé komponenty za pomoci elektropernamentných magnetov), by mohol vydržať podľa prvých odhadov Google päť až šesť rokov. Mnohí používatelia pritom dnes vymieňajú svoje smartffóny v intervale jedného až dvoch rokov. Aj kvôli novším (výkonnejším) komponentom, hoci telefón ako taký by ešte mohol slúžiť ďalej.

Štandardný telefón Projektu Ara by mal byť „nudný“ šedý. Okrem samotných technických parametrov sa však počíta aj s individuálnym dizajnom modulárnych mobilov. Variabilite sa vraj nebudú klásť medze.

fotogaléria
Project Ara Zdroj: Project Ara

Na konferencii  boli demonštrované individuálne dizajny jednotlivých modulov telefónu vrátane využitia 3D textúr. Používatelia budú môcť napríklad importovať svoje fotografie do špeciálneho konfigurátora Ara Configurator, prípadne vyberať z predvolených dizajnov.

fotogaléria
Project Ara Zdroj: Project Ara

Skladačka aj pre tretie strany

Ekosystém okolo modulov pre nový druh telefónov má byť otvorený. Google uvádza, že vývojári tretích strán budú môcť navrhovať vlastné moduly a následne ich „produkovať“ s využitím 3D tlačiarne.

fotogaléria
Project Ara Zdroj: CNET News

Zdroj: CNET News

Ešte pred samotným spustením predaja modulárneho mobilu sa majú konať dve vývojárske konferencie Projektu Ara: v júli a septembri. V decembri sa zároveň počíta s aktualizáciou systému Android, ktorý by už mal podporovať modulárne telefóny. Na tému upozornili Mashable.com či Neowin.net .