23.4.2014 07:10 | MobilMania

Antik a Satro spustia mobilnú TV. Vieme, čo ponúknu

Zdroj: dreamstime

Operátori chystajú televíziu pre mobily či tablety. Nezabudli na doplnkové funkcie. Služby pobežia cez mobilné aplikácie.

Antik a Satro sprístupnia mobilné služby pre sledovanie televízie v mobiloch či tabletoch. Odštartujú pravdepodobne počas leta. Zisťovali sme, aké televízne programy či atraktívne funkcie operátori prinesú. Mobilnú televíziu už má aj Telekom , Swan i Orange . UPC nehovorí, či a kedy ju ponúkne.

Satro: Ponúkneme vysielanie aj archív

fotogaléria
obrazky 2013 temy tabappa logo_satro Zdroj: Zive.sk

Operátor Satro už testuje novú TV službu na mobiloch, tabletoch a počítačoch. „Bude obsahovať programy z našej ponuky, TV archív a postupne ďalšie interaktívne funkcie,“ popisuje Marek Michalík z marketingového oddelenia Satra.

Archív vo svojej štandardnej televíznej službe spustil operátor len v októbri minulého roka. Je v ňom obsah 20-tich staníc na sedem dní dozadu.

Provider zatiaľ nechce uviesť, aké programy vo svojej mobilnej TV ponúkne. Podľa informácií Živé.sk nechcú dovoliť šírenie v mobilných službách viacerí zahraniční  vysielatelia platených staníc. Provideri preto siahajú väčšinou iba po základných slovenských a českých staniciach.

Cez pripravovanú mobilnú aplikáciu sa budú dať objednávať aj služby Satra. Zatiaľ nie je jasné, o čo presne pôjde. Takúto možnosť ale u nás ešte nepriniesol žiadny poskytovateľ.

Dátové profily, cena s otáznikom

fotogaléria
obrazky 2012 sw predstavovacky xnco android1 Zdroj: Zive.sk

Používateľ si bude môcť vybrať z troch technických kvalít vysielania – každá s iným dátovým tokom. Satro sľubuje vysokú kvalitu obrazu aj na mobilných zariadeniach. Už teraz provider avizuje, že keď to bude potrebné, pridá i ďalšie varianty na výber pre lepšiu technickú kvalitu staníc.

Napríklad v službe Magio TV Go sa kvalita streamu nastaví automaticky alebo podľa výberu používateľa – od najnižšej, pri ktorej je dostupný iba zvuk, až po 2,6 Mbit/s. Najvyššia možnosť je však dostupná iba pre pevné internetové pripojenie od Telekomu. Pri ostatných pripojeniach je uplatňované rýchlostné maximum 1,5 Mbit/s.

Mobilná televízia Satra bude spustená v najbližších mesiacoch. Na začiatku ju operátor sprístupní pre mobilné systémy od Googlu (Android) a Applu (iOS).

„Aplikácia pre Windows Phone 8 bude rýchlo dopracovaná po uvedení služby,“ dodal operátor.  Služby od Telekomu, Swanu či Orangeu aplikáciu pre mobilný operačný systém od Microsoftu taktiež nemajú.

O cenových podmienkach Satro zatiaľ hovoriť nechce. Na začiatku spustenia služby ju pravdepodobne ponúkne v rámci promo akcie vlastným zákazníkom zadarmo.

Antik: Chceme veľa staníc

fotogaléria
ikona antik Zdroj: archív

Počas letných mesiacov sa chystá spustiť mobilnú televíziu aj košický operátor Antik. Ten už teraz ponúka webové riešenie iPhoneTV, v ktorom sa nachádza vysielanie ôsmych staníc a je pre všetkých používateľov zadarmo. Stanice Markízy si už ale od minulého roka nepozriete .

Antik už testuje nové natívne aplikácie pre viaceré systémy. Chce v nich rovnakú ponuku ako vo svojej televíznej službe.

„Naším cieľom je ponúknuť rovnakú štruktúru kanálov bez ohľadu na spôsob distribúcie obsahu – v tomto smere sa v poslednom čase vyvíjajú aj jednania s poprednými globálnymi vysielateľmi,“ uviedol Peter Blaas z Antiku.

V minulých dňoch operátor zdôrazňoval , že má najväčší televízny raster zo slovenských providerov. Momentálne ponúka v IPTV sieti viac než dvesto programov.

Antik už teraz potvrdzuje, že v jeho mobilnej službe nebudú chýbať dokumentárne, detské či športové kanály, ale aj iné tematicky zamerané stanice. Niektoré balíky majú byť pritom dostupné zadarmo v rámci poplatku za televíznu službu, ďalšie budú spoplatnené.

Mobil ako diaľkové ovládanie

Provider má v pláne implementovať aj službu ovládač, ktorá poslúži na ovládanie boxu od providera. Túto funkcionalitu zatiaľ u nás neponúka ani jeden operátor. Doplnené o 16:50:  Funkciu diaľkového ovládača poskytuje vo svojej aplikácii aj Orange. Divák ním může prepínať televízne programy, ovládať hlasitosť, nahrávať či pretáčať relácie, spresnila hovorkyňa Orangeu Ivica Hricová.

Nie je zatiaľ známe, ako presne bude novinka fungovať – veľmi pravdepodobne ale pôjde o sieťové prepojenie boxu s mobilným zariadením, rovnako ako to poznáme pri inteligentných televíznych prijímačoch.

Aplikácia ponúkne živé vysielanie, rádio, televízny archív či elektronického programového sprievodcu. Mobilná televízia od Antiku bude dostupná od leta pre systémy Android, iOS, Windows Phone a Windows 8.

UPC sa zatiaľ nevyjadruje

Mobilná TV spomedzi veľkých operátorov stále chýba UPC. Firma tvrdí, že „pripravuje ďalšie inovácie, ktoré zvýšia komfort a zážitok zo sledovania televízie“. O čo presne pôjde a či sa zákazníci môžu tešiť aj na televíziu v mobiloch, nie je jasné.

Slovenská pobočka UPC navyše stále nepovedala, kedy prinesie platformu Horizon TV . Ide o inovatívnu službu, ktorá spája distribúciu obrazu, hlasu aj dát do jedného zariadenia. Momentálne už funguje v Holandsku či Poľsku.

Čítajte aj Antik a Satro spustia mobilnú TV. Vieme, čo ponúknu

Horizon umožňuje z mobilného zariadenia zdieľať obsah na televízore či vytvoriť diaľkový ovládač. Tieto funkcie sú ale určené na používanie v domácnosti, keďže sú obmedzené dosahom bezdrôtového signálu.