24.4.2014 11:38 | MobilMania

Test ZTE Grand Flex S: Štýlový Číňan

Zdroj: archív

Model Grand Flex S sa môže popýšiť kvalitnou konštrukciou, rozmerným displejom či výbornou výdržou batérie.

Čínsky výrobca ZTE nie je na našom trhu žiadnym nováčikom, aj keď jeho meno medzi Slovákmi príliš nerezonuje. Svojimi telefónmi s dobrým pomerom ceny a výkonu oslovoval vďaka akciovým ponukám operátorov a tzv. brandovaným zariadeniam, teda telefónom pripraveným podľa požiadaviek operátora. Postupne sa však tento výrobca (ktorý patrí medzi najväčších na svete) pokúša presadiť aj pod vlastnou značkou.

ZTE Grand S Flex je možné považovať za odľahčenú verziu minuloročného modelu Grand S . Oba smartfóny sú z pohľadu dizajnu a konštrukcie takmer identické. Hlavné rozdiely ležia pod „kapotami“. Testovaný model Grand S Flex výrazne stráca z hľadiska výkonu. Štvorjadrový procesor nahradil dvojjadrový a z operačnej pamäte ubudol celý 1 GB. Dokáže stále zaujať a držať krok s požiadavkami používateľov?

Keď zdanie klame...

Kontrastná kombinácia bieleho plastového tela, čiernej prednej strany a výrezu fotoaparátu pôsobí veľmi decentne a vkusne. Na zariadenie sa dobre pozerá, čo ale nekompenzuje nepríjemnosti, ktoré sa dostavia pri samotnom používaní.

fotogaléria
ZTE Grand Flex S rozhodne nepatrí medzi Zdroj: Martin Paluš

ZTE Grand Flex S rozhodne nepatrí medzi trpaslíkov. Výrobca nasadil 5-palcový panel čo vyústilo do rozmerov 143 x 70 x 8.9 mm a hmotnosti 130 gramov

Problémy spôsobujú najmä ostré hrany okolo vystupujúceho displeja, ktoré znepríjemňujú držanie a manipuláciu so smartfónom. Napriek tomu, že plasty použité pri výrobe pôsobia na pohľad a dotyk kvalitne, nie sú lícované úplne presne. To spôsobuje škrípavé zvuky pri tlaku na hrany či zadný kryt smartfónu. Tieto nedostatky mrzia ešte viac než je bežné, lebo výrobca stavil na jednoliatu unibody konštrukciu.

fotogaléria
Zadný kryt smartfónu prejavuje miernu vôľu Zdroj: Martin Paluš

Zadný kryt smartfónu prejavuje miernu vôľu

Predná strana smartfónu so senzorovými tlačidlami pod displejom a 1 Mpix prednou kamerou nad ním • Rovnako ostro zabrúsené sú aj hrany zadného krytu

fotogaléria
Na pravej strane sa nachádza tlačidlo zámky Zdroj: Martin Paluš

Na pravej strane sa nachádza tlačidlo zámky displeja a slot na microSIM kartu

Vľavo výrobca umiestnil dvojité tlačidlo určené na reguláciu hlasitosti a microUSB konektor

Na strednú triedu dobré

Displej sa nesie v podobnom duchu ako celé zariadenie - je plný kontroverzie. 5-palcová IPS LCD jednotka disponuje rozlíšením 1280 x 720 bodov, čo predstavuje hustotu pixelov na úrovni 294 ppi. Nejde síce o najjemnejší panel na trhu, ale musíme uznať, že HD rozlíšenie je pri tejto uhlopriečke viac než dostatočné. Písmo je stále ostré, videá efektné a raster iba ťažko badateľný.

fotogaléria
Rozmerný displej s HD rozlíšením Zdroj: Martin Paluš

Rozmerný displej s HD rozlíšením

Viditeľnosť v exteriéroch je však iba priemerná. Tento fakt nie je spôsobený slabým podsvietením či vlastnosťami samotnej zobrazovacej jednotky, ale použitým krycím sklíčkom. To je extrémne náchylné na zachytávanie odtlačkov prstov a iných nečistôt. Akékoľvek používanie na priamom slnku je teda spojené s neustálym čistením prednej strany smartfónu.

fotogaléria
Odtlačky a šmuhy sú výrazne viditeľné Zdroj: Martin Paluš

Odtlačky a šmuhy sú výrazne viditeľné

Priemerný výkon, podpriemerný zážitok

O beh operačného systému a aplikácií sa stará čipset Qualcomm MSM8390 s dvojjadrovým procesorom Snapdragon s taktom 1,2 GHz. Kapacita operačnej pamäte sa vyšplhala na 1 GB. Smartfón ponúkne na pohľad slušný priestor na používateľské dáta s veľkosťou 16 GB, reálne je však vďaka množstvu „užitočných“ aplikácií od výrobcu dostupných len asi 9 GB. Nanešťastie výrobca nevybavil ZTE Grand S Flex ani slotom pre pamäťové karty, takže možnosti použitia zariadenia ako hudobného či videoprehrávača, prípadne navigácie na väčšom výlete sú vážne obmedzené.

Operačným systémom je už postarší Android 4.1 Jelly Bean, ktorý je navyše výrazne modifikovaný masívnou grafickou nadstavbou výrobcu. ZTE v tejto oblasti zlyháva a máme pocit, že akákoľvek optimalizácia bola v prípade ZTE Grand S Flex prísne zakázaná. Všadeprítomné animácie len zdôrazňujú nepríjemné záseky, ktoré sú prítomné snáď v každom aspekte používania ako je rolovanie lišty s notifikáciami, pohyb v menu, prezeranie webu či spúšťanie aplikácií.

ZTE Grand S Flex je naozaj nepríjemne pomalým zariadením, ktorý do strednej triedy prináša používateľskú skúsenosť, akú vieme akceptovať iba pri najlacnejších smartfónoch. Dúfajme, že softvérové aktualizácie existujúce problémy aspoň zmiernia.

Disciplínou, v ktorej ZTE Grand S Flex získava dobré body, je výdrž batérie. Vstavaný akumulátor má kapacitu 2300 mAh. Aj keď toto číslo na pohľad nepôsobí nijak ohromujúco, reálne výsledky nás prekvapili. Pri bežnom používaní s 20 minútami hovorov denne či dvoch hodinách na internete vydržal smartfón nažive bez problémov dva dni. Vieme si predstaviť, že pri striedmejšom používaní by zvládol aj ďalší deň navyše.

Fotoaparát ako z hororu

Výrobca ZTE sa rozhodol model Grand S Flex vybaviť 8 Mpix hlavným fotoaparátom. Čísla ale nie sú všetko a aj pri dokonalých slnečných podmienkach sú výsledky len priemerné. Keď začne svetla ubúdať, naplno sa prejavia všetky nedostatky ako príliš dlhá doba zaostrenia, výrazný šum či prepálená biela.

Smartfón podľa údajov výrobcu dokáže aj nahrávať video vo FullHD rozlíšení pri 30 snímkach za sekundu. Prax však ukázala, že nahrávanie videa je skôr trápením. Akýkoľvek prudší pohyb spôsobil nepríjemné sekanie.

Testovacie fotografie:

Konektivita zariadenia okrem štandardnej výbavy prináša navyše aj podporu siete LTE. Ďalej tu nájdeme tu Wi-Fi, Bluetooth 4.0 a spoľahlivý GPS čip. Mnohých poteší aj prítomnosť FM rádia.

Touto cestou nie...

ZTE Grand S Flex je zariadenie plné rozporov. Na jednej strane sa čínskemu výrobcovi podarilo spraviť smartfón, na ktorý sa dobre pozerá, má úctyhodnú výdrž batérie či slušný displej, ale z hľadiska používania zlyháva.

Staršia verzia systému Android v kombinácií s nevydarenou optimalizáciou spôsobuje problémy pri každodennom používaní. Softvérové „darčeky“ od výrobcu úplne zbytočne zaberajú výraznú časť vnútornej pamäte, ktorú navyše nie je možné rozšíriť kartami. Zamrzia aj občasné prejavy nestability a vŕzgajúca konštrukcia. Nelichotivý stav ešte podčiarkuje slabý fotoaparát.

Skutočným klincom do rakvy ZTE Grand S Flex je však konkurencia. V podobnej cenovej hladine okolo 240 eur nájdeme napríklad Samsung Galaxy S III či tenučký Huawei Ascend P6 . V oboch prípadoch ide o staršie zariadenia z najvyššej triedy, ktoré ponúknu požívateľský zážitok na výrazne vyššej úrovni.

V tejto cene sú tiež dostupné Windows Phony od Nokie, ktorých cena sa prudko prepadla. O pozornosť sa hlásia modely ako Lumia 920 s excelentnou fotografickou výbavou a významnou aktualizáciou systému, ktorá je už za dverami. Pre milovníkov väčších displejov môže vhodne poslúžiť aj dopredávajúci sa Samsung Ativ S , ktorému sa prichádzajúci Windows Phone 8.1 takisto nevyhne.

ZTE Grand S Flex