24.4.2014 12:09 | Bleskovky MobilMania.sk

Telekom Austria získal mexický magnát Carlos Slim

Zdroj: archív

Telekomunikačná skupina mexického magnáta Carlosa Slima sa dohodla na tom, že podporí navýšenie kapitálu Telekom Austria o 1 mld. eur. Slimova skupina okrem toho vykúpi akcie spoločnosti na trhu za cenu 7,15 eura za kus.

Mexický magnát Carlos Slim, jeden z najbohatších ľudí na svete, dosiahol s rakúskou vládou dohodu, ktorá mu môže poskytnúť faktickú kontrolu nad spoločnosťou Telekom Austria. Jeho telekomunikačná skupina America Movil sa dohodla na tom, že podporí navýšenie kapitálu Telekom Austria o 1 mld. eur. Slimova skupina okrem toho vykúpi akcie spoločnosti na trhu za cenu 7,15 eura za kus. Je to obsahom dohody s rakúskou štátnou holdingovou firmou ÖIAG o spoluvlastníctve Telekom Austria.

Dohoda, ktorú uzavreli v stredu večer, je úspechom pre telekomunikačnú skupinu America Movil, keďže čelí silnejúcej regulácii a konkurencii v Latinskej Amerike, predovšetkým na domácom mexickom trhu. Navyše sa jej nepodarilo niekoľko pokusov o expanziu v Európe. Šéf ÖIAG Rudolf Kemler vo vyhlásení uviedol, že dohoda garantuje rakúskej štátnej holdingovej firme blokačnú minoritu a kľúčové posty a umožní "masívny rast" spoločnosti Telekom Austria vo východnej a strednej Európe.

America Movil už doteraz vlastnila 26,4 % firmy Telekom Austria, ktorá k 31. decembru 2013 mala zhruba 2,6 užívateľov pevných liniek, 20,1 mil. zákazníkov v oblasti mobilnej komunikácie a jej vlaňajšie tržby boli v sume 4,184 mld. eur. ÖIAG vlastní 28,4 % akcií Telekom Austria, pričom uviedla, že jej podiel zostane na úrovni aspoň 25 % plus jedna akcia. Dohoda by mala Slimovi umožniť konsolidovať jeho podnikanie v Európe, ktoré sa začalo v roku 2012 investíciou vyše 1 mld. USD do Telekom Austria a 3,4 mld. USD do holandskej skupiny KPN. Telekom Austria podniká okrem Rakúska aj v Bielorusku, Bulharsku, Chorvátsku, Srbsku, Macedónsku, Lichtenštajnsku a v Slovinsku.

(1 EUR = 1,3834 USD)

(SITA)