5.5.2014 14:00 | MobilMania

Test Sony Xperia E1: Kapelník z východu

Zdroj: Lukáš Koškár

Kompaktný smartfón nižšej triedy, ktorý chce zaujať predovšetkým nadštandardným reproduktorom.

Nové smartfóny na trhu pribúdajú ako huby po daždi a pre výrobcov je preto čoraz dôležitejšie nejakým spôsobom sa odlíšiť od konkurencie. S klesajúcou cenou telefónov a snahou zrazenia výrobných nákladov však prirodzene klesá aj priestor na manévrovanie. Sony so svojou novou 120-eurovou Xperiou E1 volí zaujímavú stratégiu. Chce očividne zaujať predovšetkým mladšie publikum, ktoré ľúbi muziku.

Toy Story

Sony Xperia E1 je dostupná v troch farebných vyhotoveniach. Konkrétne v čiernom, bielom a fialovom, s ktorým sme mali tú česť aj my. Telefón s rozmermi 118 × 62 milimetrov má hmotnosť príjemných 120 gramov, no jeho telo je pomerne hrubé – v páse má až 12 milimetrov. Spracovanie je na slušnej úrovni, plasty lícujú presne a pri stláčaní smartfónu sa neozývajú žiadne hororové pazvuky.

fotogaléria
Test Sony Xperia E1 Zdroj: Lukáš Koškár

Vľavo nájdeme len Micro USB 2.0 port pre nabíjanie a prenos dát

Krycie sklíčko displeja sa pri stláčaní výrazne prehýba. V prípade pádu telefónu z väčšej výšky to môže byť výhodou, nakoľko by flexibilita mala znižovať šancu jeho rozbitia. Pozitívnou vlastnosťou tohto povrchu je aj fakt, že sa na ňom prsty pri dotykovom ovládaní nezasekávajú.

Vpravo sa nachádza tlačidlo pre zablokovanie telefónu a spojený kláves pre ovládanie hlasitosti

Tlačidlá pre zapnutie zariadenia a ovládanie hlasitosti zároveň vykazujú istú vôľu. Možno aj preto v nás zariadenie spolu s matným plastovým krytom či nízkou hmotnosťou evokovalo budgetový dojem akoby sme v ruke držali hračku a nie skutočný smartfón.

Smartfón dobre padne do ruky

Vzhľadom na uhlopriečku štyri palce sa telefón ľahko zmestí aj do menšieho vrecka. Drží sa taktiež dobre, pričom vďaka zaoblenému tvaru nikde netlačí ani nereže. Pod displejom sa nachádza modrý svetelný prvok, ktorý používateľa efektne informuje o prichádzajúcom hovore alebo zmene skladby v aplikácii Walkman, teda predinštalovanom prehrávači hudby priamo od Sony.

Zvukový trik

Jedným z hlavných lákadiel telefónu Sony Xperia E1 má byť jeho zvuk, ktorý má dosahovať hlasitosť až do sto decibelov. Otvory na zadnom kryte navodzujú dojem, že použitý reproduktor je skutočne nadštandardný. Po odňatí zadnej plastovej škrupinky sme ale dostali facku, ktorá nás veľmi rýchlo prebrala. V plnej kráse a bez marketingových čačiek sme totiž uvideli jediný a štandardne malý reproduktor.

Reproduktor telefónu je vzadu. Pri držaní telefónu nedochádza k jeho bezprostrednému prekrytiu rukou, a teda ani skresleniu či stlmeniu zvuku

Za hlasnejšie tóny smartfón vďačí len funkcii xLoud, ktorá softvérovo zvýši hlasitosť o niekoľko desiatok percent. V tomto režime je ale hudba skreslená, vo vyšších tónoch doslova kričí a dlhšie počúvanie je nepríjemné.

Vplyv funkcie ClearAudio+, ktorá má vylepšiť kvalitu zvukového prejavu, je pritom v spojení so vstavaným reproduktorom zanedbateľný, citeľný efekt prináša len pri použití slúchadiel. Žiaľ, nie vždy je pozitívny. Používateľ ale môže situáciu aspoň čiastočne zachrániť softvérovým ekvalizérom priamo v aplikácii Walkman.

Používateľ má k dispozícii rôzne funkcie pre zlepšenie zvuku. Niekedy sú ale skôr na škodu

Oproti bývalej vlajkovej lodi výrobcu, Xperii Z1 , ktorá kvalitou zvuku určite nevyniká, je zvuk „E-jednotky“ predsa len o kúsok lepší. Napríklad v porovnaní so starším konkurenčným modelom Samsung Galaxy S Advance je ale rozdiel úplne zanedbateľný. V žiadnom prípade teda nemôžeme potvrdiť, že by bol zvukový prejav Xperie E1 niečím výnimočný.

fotogaléria
Test Sony Xperia E1 Zdroj: Lukáš Koškár

Hore si svoje miesto našiel konektor pre pripojenie slúchadiel a hudobné tlačidlo, ktoré si nájde uplatnenie v spojení s aplikáciou Walkman

Ku slovu sa tak často dostanú už zmienené slúchadlá, ktoré výrobca prezieravo pribaľuje spolu s telefónom. Ich kvalita nie je nijak prelomová, no vzhľadom na cenu sme sklamaní neboli.

Hudobné gény telefónu výrobca zvýrazňuje na hornej strane telefónu, kde nájdeme dedikované tlačidlo pre aplikáciu Walkman. Obslúži základné operácie ako štart, stop či prepínanie medzi skladbami. Príjemným bonusom k hudobnej výbave telefónu je aj podpora FM rádia.

fotogaléria
Test Sony Xperia E1 Zdroj: Lukáš Koškár

Súčasťou balenia sú i slúchadlá do uší

Priemerný displej a foťák do počtu

Použitý TFT displej disponuje rozlíšením 480 × 800 pixelov, čo vzhľadom na štvorpalcovú uhlopriečku znamená hustotu na úrovni 233 ppi. Ide o dostatočnú hodnotu a pri používaní sme jednotlivé body nevnímali. Už mierny sklon najmä vo vertikálnej orientácii však spôsobil výraznú deformáciu farieb.

fotogaléria
Test Sony Xperia E1 Zdroj: Lukáš Koškár

Pri zmene uhla pohľadu sa farby výrazne deformujú

Nad displejom so svetelným notifikačným indikátorom a senzorom priblíženia nachádzame tiež snímač okolitého svetla. Automatické prispôsobovanie podsvietenia však nefungovalo podľa našich predstáv – pri používaní na slnečnom svetle sa podsvietenie nezvýšilo dostatočne, a tak bol obraz nečitateľný. Po manuálnom nastavení podsvietenia na maximum sme už dokázali aj prehliadať web.

fotogaléria
Test Sony Xperia E1 Zdroj: Lukáš Koškár

Fotoaparátu chýba LED blesk na prisvietenie

Multimediálnu výbavu kompletizuje zadný fotoaparát s rozlíšením tri megapixely a podporou záznamu videa v rozlíšení 720p. Chýba mu však blesk a najmä automatické zaostrovanie. Kvalita fotiek je aj pri dobrom svetle veľmi nízka, na displeji telefónu si to používateľ nevšimne, no na monitore sa mu výtvory ukážu v plnej „kráse“. Prednú webkameru tu kvôli úsporám nenájdeme.

Na fotografiách nie je príliš čo chváliť. Ďalšie fotografie nájdete v galérii

Bez rezervy

O pohon Xperie E1 sa stará čip Qualcomm Snapdragon 200 s dvomi procesorovými jadrami Cortex-A7 na frekvencii 1,2 GHz a grafickým akcelerátorom Adreno 302. Problémom telefónu je prítomnosť len 512 MB RAM, čo je už na plynulý beh Androidu málo. Stačí spustenie viacerých aplikácií alebo kariet vo webovom prehliadači a kapacita sa vyčerpá ako lusknutím prsta.

Android je skrášlený používateľským prostredím Timescape UI

Pohyb v prostredí Androidu 4.3 (Jelly Bean) s vydarenou nadstavbou Timescape UI je podľa našich skúseností plynulý, no pri spúšťaní aplikácií sme si už počkali. Daná hardvérová konfigurácia zároveň utiahne len nenáročné hry, pričom napríklad prepracovanejšie závodné tituly boli úplne nehrateľné. Ešte väčším problémom sú mrznutia telefónu, ktoré boli v našom prípade na dennom poriadku. Vybratím batérie sme si museli pomôcť pri hraní hier, ale aj surfovaní.

Vstavaný úložný priestor ponúkne veľkosť 4 GB, no používateľ má pre seba k dispozícii menej než jeden gigabajt. Výrobca našťastie zachraňuje situáciu prítomnosťou slotu na microSD karty do kapacity 32 GB.

Predinštalované aplikácie obslúžia základné funkcie. Používateľ ich môže zoraďovať podľa rôznych kritérií

Bezdrôtovú konektivitu obslúži Wi-Fi štandardu 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0 a samozrejme mobilné dáta tretej generácie (HSPA+). Sony Xperia E1 je k dispozícii aj v DualSIM verzii. Tá stojí okolo 140 eur.

Smartfón je napájaný vyberateľným akumulátorom s kapacitou 1 700 mAh. Pri takmer neustálom zapnutí mobilných dát a občasnom surfovaní poprosila Xperia E1 o nabíjačku po necelých troch dňoch používania. V danom segmente je to priemerná hodnota. Pri náročnejšej záťaži budú reálnejšie skôr dva dni.

Málo dôvodov na radosť

Sony Xperia E1 mala pri cene 120 eur priniesť medzi lacné smartfóny svieži východný vánok, no ten na svojej dlhej ceste výrazne stratil na sile. Výsledkom je, že z pôvodných ambícií ostali len nesplnené hudobné sľuby, čím telefón stratil prakticky svoj jediný tromf. Na tomto smartfóne nás však oveľa viac sklamal grafický výkon a najmä mrznutie systému, ktoré bolo priam frustrujúce.

Maličkosti, akými je prítomnosť notifikačnej diódy alebo senzora okolitého svetla síce potešia, no pri pohľade na konkurenčné modely v rovnakom cenovom segmente je to podľa nás predsa len málo. Za príplatok asi 25 eur dostaneme Samsung Galaxy S III mini , ktorý sa pochváli lepším hardvérom s dvojnásobnou kapacitou RAM či kvalitnejším fotoaparátom. Jeho Super AMOLED displej taktiež ponúkne lepšie farby i pozorovacie uhly, i keď kvôli PenTile matici o niečo viditeľnejšie body.

Sony Xperia E1

Za 130 eur kúpime napríklad aj slušný HTC Desire 300 alebo LG Optimus L7 II . Vo vlastných radoch zase novinku atakuje model Xperia M s 1 GB RAM dostupný taktiež v DualSIM variante. Niekoľko eur navyše je pritom vo všetkých prípadoch určite viac než opodstatnenou investíciou.