15.5.2014 11:20 | MobilMania

Sony Xperia Z2: Miláčik davu

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Nástupca neprišiel šokovať ani experimentovať. Osvedčený koncept obohatil o niekoľko noviniek vrátane 4K videa. Prvé dojmy

Sony vytrel s modelom Xperia Z1 zrak mnohým konkurenčným značkám. Podarilo sa mu to najmä vďaka zvýšenej odolnosti a dostatočne jedinečnému dizajnu, ktorý sa mnohým trafil do vkusu. A pultové zásoby sa míňali ako divé. Nástupca s označením Xperia Z2 preto nemá najmenší dôvod špekulovať nad novými dizajnovými krivkami. Telo sa však scvrklo a starší hardvér bolo treba oživiť, aby držal krok s dobou. Sony navyše pridalo ešte niekoľko bonusov a Xperia Z2 je opäť pripravená zažiariť medzi konkurenciou.

fotogaléria
Sony Xperia Z2 Zdroj: Ľubomír Vnuk

Nemeň, čo funguje. Dizajn Xperie Z2 sa drží osvedčených pravidiel

Odolný fešák

Dizajn nových zariadení Sony funguje. Aj napriek tomu, že hrany nepadnú do dlane ako uliate a už vôbec nie pri tak veľkej uhlopriečke, luxusne pôsobiace sklenené telo so striktne určenými líniami má čo povedať. Máme teda pred sebou telefón, ktorý si cenovku nad 600 eur dokáže obhájiť nielen papierovými parametrami, ale aj vzhľadom a spracovaním.

O pevnosti konštrukcie netreba pochybovať, diely presne lícujú a čo sa nemá hýbať, to sa nehýbe. Kvôli zvýšenej odolnosti voči prachu a vode bol výrobca nútený utesniť každú medzierku. Týka sa to tiež konektorov (s výnimkou 3,5 mm audio jacku), tie sú chránené pevnými krytkami.

fotogaléria
Sony Xperia Z2 Zdroj: Ľubomír Vnuk

Za ostré hrany vám dlane nepoďakujú, oči áno. Ergonómia musela ustúpiť

Sklenené telo naznačuje, že zvýšená odolnosť má svoje limity pri nárazoch. Drobné škrabance odráža spoľahlivo, fyzika ale nepustí a dobre mierená rana od chodníka môže narobiť problémy. Inou chybičkou krásy budú neodmysliteľné odtlačky prstov. Na Xperiu Z2 sadajú ako včely na med.

Jednoduchý čistý dizajn prednej a zadnej strany kompenzuje bohato zdobené lemovanie. Pod krytkami nachádzame slot pre pamäťové karty microSD, otvor pre SIM kartu a tiež univerzálny microUSB konektor. Horná hrana ukrýva spomenutý audio jack, na bokoch vidíme dokovací konektor, spúšť fotoaparátu s dvomi polohami, zámok displeja a regulátor hlasitosti.

Zatiaľ čo zreteľne odlíšený zámok displeja chválime, nenápadný ovládač hlasitosti spolu so spúšťou foťáku sa na rozmernom telefóne nahmatávajú pomerne ťažko.

Zadná strana je lesklá, odtlačkom sa nevyhnete

Veľký displej potrebuje veľa šťavy

K akumulátoru sa bez rozobratia zariadenia nedostaneme. Výrobca deklaruje kapacitu 3 200 mAh. Presné hodnoty výdrže odhalíme až v podrobnom teste. Od batérie sa očakáva kus práce najmä vďaka použitému displeju, ktorý patrí, ako inak, k tomu najlepšiemu na trhu.

5,2-palcový IPS LCD Triluminos panel pracuje s rozlíšením FullHD, teda 1 080 × 1 920 bodov (424 ppi). Je kapacitný a vďaka technológii X-Reality Engine aj na pohľad atraktívny. Pri prvých dotykoch mu nemáme čo vytknúť: farby sú podané verne, pozorovacie uhly siahajú takmer až k 180 stupňom a sčasti si poradí aj s priamym slnečným svetlom. Privítali by sme snáď iba menej výrazné odrazy okolia.

Z hľadiska hardvéru sa pripravte na štvorjadrový procesor Krait 400 s čipsetom Snapdragon 801 a taktovacou frekvenciou 2,3 GHz. Grafickým akcelerátorom je Adreno 330, kapacita RAM siaha až ku trom gigabajtom. Niet teda pochýb, že zariadenie zvládne najnáročnejšie operácie.

Ovládacie prvky sa museli presunúť na boky telefónu

Inou pesničkou je systém, ktorý používa vlastnú nadstavbu. Čísla v týchto prípadoch nie vždy zaberajú, podstatnejšie je vyladenie a stabilita. Android 4.4.2 KitKat urobil dobrý prvý dojem a pevne veríme, že počas testovania sa žiadne prekážky nedostavia.

Foťák s lákavými parametrami

Nenápadná šošovka fotoaparátu na zadnej strane je z pohľadu papierových parametrov mimoriadne zaujímavá. Opäť zhotovujeme snímky v rozlíšení až 20,7 Mpx, nechýba rozpoznávanie tváre, autofocus či HDR režím. Zlatým klincom je ale video, Xperia Z2 totiž zvládne 4K (2 160p) sekvencie pri frekvencii 30 snímok za sekundu. Pri nižších rozlíšeniach sa dokonca vieme dostať až na 120 snímok za sekundu.

Rýchlosť dátového pripojenia je obmedzená iba pokrytím LTE, v skromnejších podmienkach si musíme vystačiť s HSDPA/HSUPA. Na kratšie vzdialenosti slúži Wi-Fi štandardu 802.11 a/b/g/n/ac. V balení sa spolu s telefónom nachádzajú špeciálne slúchadlá, ktoré dokážu eliminovať šum . Na ich riadne vyskúšanie sa obzvlášť tešíme, lebo túto technológiu Sony integroval do smartfónu ako prvý výrobca.

fotogaléria
Sony Xperia Z2 Zdroj: Ľubomír Vnuk

Nenápadná šošovka na zadnej strane ukrýva stádo megapixelov

Čítajte aj Sony Xperia Z2: Miláčik davu

Princezná medzi smartfónmi

Je jasné, čím si Sony Xperia Z2 bude získavať priaznivcov. Prepracovaný dizajn ju v súčasnej situácii na trhu posúva veľmi vysoko, a to nielen na prvý dojem. Rovnako aj špičková hardvérová výbava, zvýšená odolnosť, schopnosť natáčať 4K video či kvalitný displej robia z novinky pre mnohých kúpu roka. Majiteľom staršieho modelu možno nevzniká dôvod obmieňať svojho elektronického parťáka, záujemcovia o top modely iných značiek by ale určite mali zbystriť. A to aj napriek cene výrazne prevyšujúcej 600 eur.

Sony Xperia Z2