16.5.2014 13:43 | Bleskovky MobilMania.sk

Chystaný iPhone 6 má dostať celkom nové rozlíšenie

Zdroj: Techradar

Apple tretíkrát zmení iPhonom rozlíšenie. Vývojárom prechod uľahčí tým, že počet zobrazovacích bodov v oboch smeroch bude násobiť tromi.

Apple podľa všetkého pripravuje na tento rok vydanie dvoch verzií iPhonov s väčšími displejmi . Dlho sa ale špekulovalo, ako bude väčším uhlopriečkam prispôsobené rozlíšenie.

fotogaléria
Apple zvažuje ďalší prechod na nové rozlíšenie Zdroj: Techradar

Apple zvažuje ďalší prechod na nové rozlíšenie. Zdroj: Techradar

Podľa informácií serveru 9to5Mac zvažuje kalifornská firma prechod na nové rozlíšenie 1704 x 960 pixelov. Disponovať by ním mali oba väčšie iPhony - 4,7-palcový a 5,5-palcový model. V obidvoch prípadoch tým vzrastie počet pixelov na palec (ppi) oproti iPhonu 5/5s. Pri menšom z nich na 416 ppi a pri väčšom na 356 ppi. iPhone 5 i 5S majú displeje s 326 ppi.

Čítajte aj Chystaný iPhone 6 má dostať celkom nové rozlíšenie

Voľba pre zdanlivo nezvyčajné rozlíšenie padla preto, aby sa uľahčilo zobrazovanie aplikácií, ktoré ešte vývojári pre nové rozlíšenie nestihnú prispôsobiť.

9to5Mac však upozorňuje, že pokiaľ o fyzických rozmeroch nových iPhonov je už v podstate rozhodnuté, Apple naďalej zvažuje rôzne varianty rozlíšení displejov. Je teda možné, že sa nakoniec rozhodne pre iné riešenie.

Tentoraz sa bude násobiť tromi

Pokiaľ by počet pixelov nebol dvojnásobný, čiže ak by iPhone 5 nedostal Retina displej, mal by rozlíšenie 568 x 320 pixelov. Keďže nové, väčšie iPhony si majú zachovať pomer strán 16:9 používaný v iPhone 5, Apple má údajne vychádzať práve z tohto rozlíšenia.

Aplikuje pritom rovnaký postup, ako pri prechode na Retinu. Tentokrát ale nebude rozlíšenie násobiť číslom dva, ale tri. Výsledné rozlíšenie tak bude 1704 x 960 pixelov.

fotogaléria
Porovnanie domovskej obrazovky so starým a novým Zdroj: 9to5Mac

Porovnanie domovskej obrazovky so starým a novým rozlíšením. Zdroj: 9to5Mac

Rozlíšenie sa menilo viackrát

Pôvodné rozlíšenie iPhonu bolo 480 x 320 pixelov. Týkalo sa to prvého modelu iPhonu, iPhonu 3G a aj 3GS. Pri prechode na Retina displej v iPhone 4 sa Apple rozhodol počet zobrazovacích bodov v oboch smeroch presne zdvojnásobiť, čiže konečné rozlíšenie bolo 960 x 640 pixelov. Rovnaké rozlíšenie mal neskôr aj model 4S.

To uľahčilo zobrazovanie aplikácií, ktoré neboli pre nové rozlíšenie prispôsobené, pretože sa ich rozlíšenie v oboch smeroch iba vynásobilo číslom dva.

fotogaléria
S príchodom iPhonu 5 rozlíšenie narástlo iba Zdroj: 9to5Mac

S príchodom iPhonu 5 rozlíšenie narástlo iba na výšku. Z 960 na 1136 pixelov. Zdroj: 9to5Mac

S príchodom iPhonu 5 sa displej predĺžil iba na výšku. Počet zobrazovacích bodov na jeden palec zostal rovnaký, rozlíšenie však narástlo z 960 x 640 na 1136 x 640 pixelov. Rovnaké rozlíšenie má aj najnovší iPhone 5S.