21.5.2014 06:00 | MobilMania

Orange pridáva bezplatné hovory. Pre päť čísel

Zdroj: dreamstime

Operátor zvýhodňuje volania vo vlastnej sieti. Zákazníci sa budú „skupinkovať“ a volať si navzájom zadarmo.

Článok publikovaný 20.5., presunutý do dnešného vydania

Nová ponuka Orangeu prináša bezplatné volania vo vlastnej sieti ako bezplatný doplnok k bežným paušálom - „zvieracím“ aj predošlým. Vzťahuje sa vždy len na päť členov rodiny či priateľov. Tí si medzi sebou môžu volať zadarmo.

Podmienkou je minimálna fakturácia – aspoň jeden z takejto skupiny zákazníkov musí mať paušál s mesačným poplatkom minimálne 20 eur. Iba vtedy získa možnosť vytvoriť so štyri blízkymi skupinu pre bezplatné volania. V rámci nej si zadarmo volá všetkých päť čísel navzájom.

Novinka platí od zajtra – 21. mája. Členom skupiny sa môže stať zákazník Orangeu s akýmkoľvek paušálom, vrátane nulových produktov a takisto s predplatenou Prima kartou.

Aktivácia služby je možná cez SMS, aplikáciu Orange Go, zákaznícku zónu na webe, telefonicky na čísle 969 či v predajni Orangeu.

Zákazník má povolené byť členom iba jednej skupiny. Zakladajúci člen môže byť okrem svojho „zoskupenia“ i členom ďalšieho. Meniť zloženie dokáže zakladajúci klient zaslaním SMSky, ktorou aktivuje alebo deaktivuje členstvo v skupine.

Orange zvýhodňuje vlastných

Operátor výraznejšie začal podporovať volania na pár čísel v sieti príchodom Ideálnych paušálov v máji minulého roka. V ponuke sú volania na vybrané čísla v sieti Orange, a to ako súčasť bonusovej služby, respektíve vo forme príplatku 99 centov za jedno číslo. Variant Kengura 25 eur zahŕňa úplne neobmedzené Orange volania.

Na jeseň operátor spustil program pre rodinu vo forme zliav pri kumulácii rôznych služieb . Aj pri vianočných akciách sa Orange zameral na vlastnú sieť – ponúkal ako odmenu po prenose jedného čísla bezplatné vzájomné volania maximálne na 5 čísel s paušálom.

Doplnené o 14:27:  „Prima sa stala prvou predplatenou kartou na Slovensku, ktorá umožňuje volať na štyri čísla zadarmo,“ hovorí operátor. V skutočnosti to umožňuje aj Tesco Mobile, pokiaľ je zákazník členom ClubCard. Podľa Orangeu 81 percent hovorov vo vlastnej sieti smeruje na štyri najčastejšie volané čísla.

Doplnené o 14. až 16. hodine: Operátor rodinné väzby medzi zvolenými číslami nezisťuje. Ponuka platí aj pre firemných zákazníkov s výnimkou VPN. Podľa Orangeu má na službu ako zakladajúci člen skupiny nárok asi 600 tisíc ľudí.

Spodný limit 20 eur sa nevzťahuje len na fixný poplatok, ale na celkovú mesačnú spotrebu vrátane doplnkových služieb všetkých služieb s pravidelným poplatkom.

Ak sa zákazník dostane s mesačnými platbami pod 20 eur, môže bezplatné hovory v skupine využívať do konca aktuálneho a ešte jedno ďalšie fakturačné obdobie, následne mu Orange službu zruší.

Obmedzenie? Vraj žiadne

Operátor dĺžku hovorov nijak neobmedzuje a hovory v rámci skupiny neodčerpávajú minúty zo žiadnych iných balíkov. Nová ponuka má byť vyňatá z iných prípadných FUP obmedzení na volania do Orangeu, ak ich nejaký paušál má.

Požiadavka na zmenu čísla prebehne do 24 hodín, väčšinou vraj do niekoľkých minút. S pridaním musí súhlasiť i druhá strana, Orange následne zašle potvrdenie, že si zákazníci môžu volať bezplatne. Druhá strana vie možnosť aj odmietnuť.

O pridaní bezplatných SMS správ ani integrácii čísel FunFónu operátor zatiaľ neuvažuje. Zneužívania služby sa taktiež nebojí. Má to vraj dobre spočítané a premyslené, uviedol generálny riaditeľ Orangeu Pavol Lančarič.

Ak by však novinku zneužívalo veľké percento zákazníkov - príliš častými zmenami v stovkách, môže ich firma zablokovať. No zatiaľ s tým nepočíta. Nemá vraj ani vytvorený presný rámec na FUP ani určené nejaké obmedzenia.

Čítajte aj Orange pridáva bezplatné hovory. Pre päť čísel

Vlastná sieť: Ktorá ponuka sa vyplatí?

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Lacnejšie hovory na čísla vo vlastnej sieti sa rozmáhajú čoraz viac. Orange vsadil na „skupinkovanie“ a priniesol vzájomné bezplatné volania, no len medzi niektorými číslami. Výhodou je, že za takýto hovor vôbec neplatíte.

Podobnú filozofiu zvolil značkový operátor Tesco mobile (sieť O2) – pri všetkých svojich číslach má neobmedzené volania medzi sebou. Podmienkou je vernostná karta Clubcard (zadarmo po registrácii) a súčasťou akcie je i zdvojnásobovanie kreditu, pokiaľ výška štandardného kreditu v čase registrácie nepresahuje 20 eur.

Zvyšné ponuky idú cestou maximálnych stropov pre hovory do vlastnej siete. V prípade FunFónu (predplatenka Orangeu) vás hovor nebude stáť viac než 7 centov . Predplatená karta Easy Time od Telekomu má limit 15 centov . Ten platí pre mobilnú sieť Telekom a tiež všetky pevné siete na Slovensku.

O2 má vylepšenie programu i predplatenej karty O2 Fér – po prvej minúte voláte bezplatne, čiže najviac vás jedno volanie vyjde na 13 centov.

Balíčky pre zopár čísel

Operátori majú aj balíčky, ktoré umožňujú jednostranne neobmedzenú komunikáciu. V ponuke O2 nájdete balíček za 6 eur mesačne – neobmedzene voláte na tri čísla vo vlastnej sieti. Alebo na jedno O2 číslo za 3 tri eurá mesačne.

K dispozícii je i podobný Easy balíček – volania najbližším za 3 eurá na 30 dní (na tri čísla do Telekomu a pevných sietí v SR).

Happy paušál si môžete doplniť akciou „Volania najbližším“ – stojí 6,99 eura mesačne pri prvej aktivácii, zahŕňa bezplatné volania i SMS/MMS na tri slovenské mobilné čísla.