23.5.2014 08:00 | MobilMania

Test: Lacná externá batéria s bonusom

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Vrecková energia z veľkého obchodného reťazca stojí iba 20 eur. Čo dokáže 7 800 mAh zbalených na cesty?

Extrémne limitovaná výdrž batérií v smartfónoch a tabletoch je živnou pôdou pre rôzne gadgety, pričom veľkej popularite sa dnes tešia externé batérie. Dokážu pomôcť nielen počas stanovačiek či chatovačiek, ale aj pri cestovaní. Vyskúšali sme externú batériu, ktorú do svojej ponuky zaradil reťazec Tesco s atraktívnou cenovkou.

Do vrecka

Nenápadná škatuľka je vyrobená z plastu, svojimi rozmermi 97 × 62 mm (hrúbka dosahuje 21 mm) sa dá prirovnať k menšiemu telefónu. Hmotnosť 132 gramov je takisto porovnateľná s modernými smartfónmi. Zariadenie teda bez problémov vložíme do vrecka.

Balenie externej batérie obsahuje len to najnutnejšie - stručný návod a krátky USB kábel na účely nabíjania. Poslúži nielen na nabitie telefónu či tabletu, ale aj na dobitie energie v samotnej externej batérii. V oboch prípadoch do dobíjaného zariadenia vsúvame microUSB konektor, zatiaľ čo klasická USB koncovka ide do zdroja.

fotogaléria
Test: Externá batéria s bonusom Zdroj: Ľubomír Vnuk

Externá batéria sa vďaka veľkosti dá nosiť aj vo vrecku

Externá batéria je už po rozbalení pripravená doplniť šťavu, v prípade jej nutného dobitia si pripravte buď USB port počítača alebo vlastnú koncovku (odporúčaný výstup je aspoň 1 A). Plné nabitie trvá približne šesť hodín, pričom zariadenie je chránené proti skratu, nadmernému nabitiu či vybitiu alebo preťaženiu. Testovaný kus nejavil známky extrémneho prehrievania.

Posvieti si na cesty

Telo externej batérie príjemne padne do ruky, čo je podstatné minimálne z jedného dôvodu. Je totiž ozdobená malou prisvetľovacou diódou, ktorá v núdzových podmienkach určite dobre poslúži. Jej výkon nie je o nič vyšší než u drobných LED diód v smartfónoch, preto nečakajte zázraky. Ako doplnok na stanovačku je to ale dobrý nápad.

Vedľa USB konektora sa nachádza drobná prisvetľovacia dióda. Účel plní, zázraky nerobí

Zapnutie príručnej baterky aj spustenie procesu nabíjania má na starosti drobný vypínač na boku zariadenia. Priebeh procesu naznačuje štvorica svetelných diód. Ak práve nič nenabíjame, modré diódy signalizujú stav dobitia prenosnej batérie.

Výrobca udáva kapacitu 7 800 mAh, čo je hodnota porovnateľná s akumulátormi v niektorých väčších tabletoch. Treba ale počítať s tepelnou stratou okolo 20 %. Teoreticky tak vieme jedenkrát nabiť akumulátor o kapacite zhruba 6 300 mAh, respektíve trikrát nabiť batériu o kapacite 2 100 mAh. To je orientačná hodnota batérií v stredne veľkých smartfónoch. Ak sa teda aspoň trochu uskromníte pri používaní smartfónu na dovolenke, spolu s takouto externou batériou vydržíte bez zásuvky aj celý týždeň.

fotogaléria
Test: Externá batéria s bonusom Zdroj: Ľubomír Vnuk

Úroveň energie signalizujú diódy na prednej strane, zariadenie sa spúšťa vypínačom vpravo

Pomoc za dvacku

Testovanú externú batériu má zatiaľ v ponuke iba reťazec Tesco, pričom cena je nastavená na priaznivých 20 eur. Ceny podobných produktov sa bežne pohybujú na úrovniach okolo 30 až 40 eur. Ak ste doteraz ako núdzové riešenie používali starší telefón s poctivou výdržou, takáto externá batéria môže byť veľmi dobrou alternatívou. A malá prisvetľovacia dióda je iba vítaným bonusom.