4.6.2014 12:48 | MobilMania

Roaming opäť zlacnie. Poradíme, ako ušetriť

Zdroj: dreamstime

Prichádza ďalšia vlna letného roamingového zlacňovania. Pozrite sa, koľko zaplatíte na dovolenke v krajinách EÚ.

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Ceny za služby operátorov v zahraničí sa i tento rok pod diktátom euroúradníkov citeľne znížia. Eurotarifa prinesie od júla nové cenové stropy. Prijateľnejšie budú účty za minútu hovoru, SMSky aj dáta. Otázkou zostáva, či v roku 2015 zaniknú príplatky za roaming. Pozrite si TOP4 základné tipy pre roamingové služby od MobilManie.

1. Nové ceny, ďalšie zlacňovanie

Od prvého júla budeme za minútu odchádzajúceho hovoru platiť maximálne 22,8 centa, prichádzajúci vyjde najviac na rovných 6 centov za minútu. Odoslanie SMS správy bude stáť do 7,2 centa. Za prenesený megabajt zaplatíme 24 centov alebo menej. Takéto cenové stropy stanovil Brusel a operátori sa ich musia držať, a to minimálne pri základných ponukách.

Takto klesnú ceny v porovnaní s minulým rokom:

Služba k 1. júlu 2013 k 1. júlu 2014
Dáta (za MB) 54 centov 24 centov
Odchádzajúce hovory (za minútu) 28,8 centa 22,8 centa
Prichádzajúce hovory (za minútu) 8,4 centa 6 centov
SMS (za SMS) 9,6 centa 7,2 centa

Najvýraznejšie spadnú ceny dát, a to o rovných 30 centov. Zatiaľ čo na Slovensku za prijatý hovor zákazník vôbec neplatí, v krajinách EÚ si priplatíte za každú minútu do šesť centov. Postupne klesli aj ceny SMSiek, a tak sa môže stať, že doma zaplatíte za textovú správu dokonca viac.

Odchádzajúci hovor je pri eurotarife účtovaný so sekundovou tarifikáciou po prvých 30 sekundách (30+1), prichádzajúce hovory majú sekundovú tarifikáciu od prvej sekundy (1+1). Dáta sa počítajú po jednom kilobajte.

2. Na internet si dajte stále pozor

Prieskum objednaný Európskou komisiou ukázal, že sa bojíme účtov za roaming – v priemere každý druhý Európan nechce používať e-mail či surfovať na webe cez mobil v inom štáte. Hoci cena internetového pripojenia v zahraničí klesá, intenzívne využívanie dát môže vyjsť v roamingu naďalej pridraho.

Odporúčame skontrolovať a vypnúť automatické aktualizácie v smartfóne i notebooku. Stále je najlepším riešením nájsť v hoteli či reštaurácii dôveryhodnú Wi-Fi sieť. Spravidla platí, že dátový balík sa v roamingu oplatí už po prenesení niekoľkých megabajtov.

Ak sa rozhodnete preniesť veľké množstvo dát v roamingu, u operátorov narazíte na cenový strop 50 eur (O2), resp. 60 eur (Orange, Telekom) za fakturačné obdobie. Stačí však poslať SMS správu a môžete ďalej surfovať.

Keď vám je už teraz jasné, že sa na dovolenke zaobídete bez internetu, dátové prenosy si môžete zablokovať. Vyhnete sa tak aj prípadnému plateniu, pokiaľ by ste sa pripojili nechtiac. Najjednoduchšie je vypnutie roamingových mobilných dát. Takéto nastavenia si overte priamo v menu telefónu.

3. Mimo EÚ buďte ostražití

Minulý rok vstupovalo do EÚ Chorvátsko, kam smeruje každoročne mnoho Slovákov. Tento rok nový členský štát nepribudne, eurotarifa sa samozrejme vzťahuje naďalej na všetkých 28 krajín.

Medzi dovolenkármi sú však obľúbené napríklad aj krajiny ako Egypt, Turecko či vzdialenejšia exotika. Tie do európskeho spoločenstva nepatria, a preto si operátori môžu účtovať vyššie ceny. Určite odporúčame intenzívnejšie kontrolovať svoju spotrebu a zvážiť roamingového balíček.

Od júla 2014 bude fungovať oddelený predaj roamingu , hoci len v EÚ. Operátori o novinke zatiaľ hovoria opatrne, na detaily si ešte musíme počkať. Na úvod má byť dostupné jednorazové využitie internetových služieb od iného poskytovateľa, no stále s domácou SIM kartou.

Do Vianoc 2015 má prísť ďalšia zásadná zmena – úplný koniec roamingových poplatkov v členských krajinách. Zatiaľ nariadenie schválil Európsky parlament . Teraz sú na rade jednotlivé štáty. Konečná dohoda sa očakáva do konca tohto roka.

4. Čo ponúknu operátori?

Mobilní poskytovatelia nezostávajú len pri štandardnej eurotarife. Pre zákazníkov pripravili aj doplnkové roamingové balíčky. Vždy však treba zvážiť všetky pre a proti. Balíček s predplatenými minútami nemusíte využiť. Pozor si dajte aj na prípadné vyššie ceny prijatých hovorov a odoslaných SMSiek oproti eurotarife.