5.6.2014 16:53 | Bleskovky MobilMania.sk

Beblavý: Zakážme operátorom účtovať poplatok za prenos čísla

Zdroj: dreamstime

Poslanec chce zrušiť účtovanie poplatku zmenou zákona. Dôvodom je vraj nečinnosť úradu.

Operátori by onedlho mohli prísť o právo pýtať si poplatok za prenos čísla. Zakázať im to chce zmenou zákona opozičný poslanec Miroslav Beblavý (vznikajúca strana Sieť).

„Spotrebiteľa by od zmeny operátora nemali odrádzať poplatky, mala by byť umožnená súťaž, ktorá bude tlačiť na zníženie cien,“ uviedol Beblavý pre agentúru TASR.

Podľa svojich slov návrh reaguje na nečinnosť Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. Beblavý poukazuje na to, že úrad sľúbil zrušenie poplatku reguláciou, čo však doteraz neurobil.

Úrad včera zverejnil otvorenú výzvu operátorom, aby poplatok do konca augusta dobrovoľne zrušili a paralelne s tým pripravuje reguláciu, ktorá je vraj „behom na dlhú trať“. Beblavý i úradníci upozorňujú, že je prenos čísla v šestnástich krajinách Únie bezplatný.

Čítajte aj Beblavý: Zakážme operátorom účtovať poplatok za prenos čísla

Podľa Telekomu sú poplatky opodstatnené kvôli nákladom za prenos, Orange je pripravený s úradom rokovať. Či však poplatok zruší alebo zníži, nepovedal. Spoplatnený prenos čísla otvorene kritizuje len O2, ktorý poplatok neúčtuje. Orange i Telekom si za odchod zákazníka pýtajú osem eur.