10.6.2014 10:45 | MobilMania
Aktualizované

O2 ruší roaming v Česku. Účtuje ako doma

Zdroj: dreamstime

Operátor uviedol roamingovú novinku. Za služby v Česku si už nebudú zákazníci O2 priplácať.

obr, 2014, temy, appleID Zdroj: Zive.sk

Domáce ceny operátora O2 platia po novom aj v susednom Česku. Operátor zrušil roamingové poplatky s automatickou platnosťou od dnešného dňa pre zákazníkov predplatených kariet aj paušálov vrátane podnikateľskej ponuky O2 Moja firma.

Lacnejšie tak budú v Česku volania, SMS i MMS správy aj mobilný internet – v českej sieti O2.

„Česko je pre Slovákov druhým domovom,“ zdôvodnila šéfka marketingu O2 Jana Studničková. Operátor svoje tvrdenie podložil aj prieskumom agentúry TNS Slovakia – u našich západných susedov má rodinu osem z desiatich Slovákov a počas piatich rokov krajinu navštívili tri štvrtiny oslovených ľudí. O2 bolo priamo zadávateľom prieskumu.

Aj s balíčkami a výhodami

Služby v Česku sú odteraz plnohodnotnou súčasťou volacích či dátových programov, ako keby ste boli na Slovensku. Znamená to, že rovnako sa budú v zahraničí odčítavať aj predplatené minúty, správy či voľný objem dát. Rovnaký systém funguje pri domácich cenách hovorov a správ zo SR do celej EÚ, ktoré O2 zaviedlo v minulom roku .

Doplnené o 10:45 a 14:40:  Z pravidla nie sú žiadne výnimky, potvrdilo O2 na stretnutí s novinármi. V ČR platí kompletný cenník ako na Slovensku. Aj pri 100 % používaní v ČR pritom podmienky služby či zásady správneho používania neporušíte, uisťuje hovorkyňa operátora Martina Jamrichová.

Pri programe O2 Fér (predplatenka i paušál) volá zákazník vo vlastnej sieti po 1. minúte bezplatne – takáto výhoda sa odteraz vzťahuje aj na hovory z českého územia na čísla slovenského O2. Takisto platí cenový strop pri programe O2 Moja Firma a započítava sa do neho i spotreba zákazníka v Česku.

Pozmenená roamingová ponuka platí pre všetky programy s platbou na faktúru aj dobíjaním kreditu. Zákazník bude automaticky vždy prihlásený do partnerskej siete O2 CZ, čiže sa nemusí obávať spoplatnenia v iných sieťach.

Mobilný operátor O2 na Slovensku je dcérskou firmou českého O2. Väčšinovým vlastníkom firmy sa začiatkom roka stal finančník Petr Kellner.

Doplnené o 12:55, 14:10, 15:00 a 17:52: Ponuka sa nevzťahuje na zákazníkov brandovaného operátora Tesco Mobile, potvrdil operátor.

Paušál slovenského O2 si teoreticky môžu vziať aj zahraniční zákazníci. „Zahraniční študenti alebo cudzinci pracujúci na Slovensku musia predloziť doklad o prechodnom pobyte. Cudzinci, ktorí sú na Slovensku len na chvíľu a nemajú potvrdenie o prechodnom pobyte, majú možnosť využívať naše prepaidové produkty, tie sú pre nich ideálne," popisuje Jamrichová.

E-shop na O2.sk dokonca umožňuje doručiť SIM kartu aj na adresu do ČR. Potrebná je ale slovenská adresa trvalého pobytu a tunajší občiansky preukaz.

Nezaháľa ani konkurencia

Roamingovú ponuku by mal podľa informácií MobilManie vylepšiť do júla aj Orange. Operátor zatiaľ neprezrádza detaily. Len stručne uviedol, že chce „priniesť zákazníkom ešte výhodnejšie služby“.

Telekom od najbližšej stredy vylepšuje programy Happy . Noví zákazníci a tí, ktorí si predĺžia zmluvu, môžu voľné minúty míňať aj zo SR do EÚ a takisto na prijímanie hovorov v krajinách EÚ. Vyššie paušály Happy XL volania, XL a XXL majú na zahraničné a prichádzajúce roamingové hovory limit tisíc minút.

Od júla klesnú ceny v roamingu na diktát Bruselu. Operátori budú musieť upraviť svoje základné roamingové ponuky tak, aby siahali maximálne po novú úroveň cenových stropov:

  • odchádzajúci hovor (za minútu) – 22,8 centa
  • prichádzajúci hovor (za minútu) – 6 centov
  • SMS – 7,2 centa
  • dáta – 24 centov/MB
Čítajte aj O2 ruší roaming v Česku. Účtuje ako doma