16.6.2014 12:00 | MobilMania

Európske ceny či balíček: Šetríme v roamingu

Zdroj: dreamstime

Poradíme, ako sa nevrátiť zo zahraničia s vysokou faktúrou. Aké sú nástrahy roamingových ponúk?

cover big 2013 ic_roaming2 Zdroj: Zive.sk

Leto sa rozbieha a pri príprave na pobyt v zahraničí by sme mali nepochybne myslieť aj na telefonovanie či surfovanie na internete. Zákazník dokáže ušetriť veľké sumy, ak si vyberie správne služby. Pozrite si porovnanie roamingových ponúk na MobilMania.sk. Zamerali sme sa na regulované ceny a hlasové balíčky.

Eurotarifa vs. iné služby

Operátori každoročne povinne znižujú ceny roamingu v Európskej únii. Od 1. júla začína platiť ďalšia vlna regulácie, ktorá určuje maximálne cenové stropy:

  • odchádzajúce hovory: 0,228 €/min. (tarifikácia 30+1)
  • prichádzajúce hovory: 0,06 €/min. (tarifikácia 1+1)
  • odoslaná SMS: 0,072 €
  • prenesené dáta: 0,24 €/MB (účtovanie po 1 KB)

Regulačná politika EÚ prináša aj zaujímavé situácie. Poplatok za SMSku v roamingu je nižší ako niektoré domáce ceny u operátorov. Využívanie SMS v roamingu môžeme vo všeobecnosti odporučiť – rozdiely medzi domácimi cenami a tými v krajinách EÚ dosahujú zopár centov.

Operátori  nezostávajú len pri štandardnej eurotarife. Pre náročnejších zákazníkov pripravili doplnkové roamingové balíčky. Tie sa oplatia v prípade, ak potrebujete telefonovať častejšie. Pozor však na vyššie ceny prijatých hovorov a odoslaných SMS správ oproti eurotarife.

Telekom: Za 13 centov, dáta ako bonus

Telekom aktuálne ponúka Happy roaming za nezmenených podmienok ako minulý rok. V rámci EÚ platí taxa 13 centov – za minútu akéhokoľvek hovoru a jednu SMSku. Oproti eurotarife sa dá ušetriť na odchádzajúcich telefonátoch.

Na textovej správe zákazník naopak prerobí od júla ešte výraznejšie, a to 5,8 centa. Za každú minútu prichádzajúceho hovoru zaplatíte s Happy roamingom o rovných 7 centov viac oproti eurotarife.

Balíček od Telekomu je tak výhodný iba pri odchádzajúcich hovoroch. Oplatí sa však iba zákazníkom, ktorí telefonujú častejšie – Happy roaming je totiž spoplatnený sumou dve eurá mesačne.

Pokiaľ by ste len telefonovali a neprijímali hovory ani SMSky, Happy roaming sa vám oplatí po 21 minútach odchádzajúcich hovorov. Pokiaľ by ste mali aj prichádzajúce volania a využívali SMSky, táto hranica sa posunie ešte viac. Naďalej platí akcia, že pri prvej aktivácii balíčka zákazník dostane ako bonus 10 megabajtov dát na prvé tri mesiace.

Telekom v júni spustil novinku – novým zákazníkom alebo pri predĺžení zmluvy k paušálom Happy sa budú voľné minúty míňať nielen na hovory na Slovensku, ale aj do EÚ a na prijímanie hovorov v EÚ.  Pri programoch Happy XL volania, Happy XL a Happy XXL platí limit tisíc minút – na hovory do EÚ a prichádzajúce volania v roamingu. Po vyčerpaní voľných minút zákazník platí ceny podľa toho, či má aktívnu eurotarifu alebo iný roamingový balík, teda napríklad Happy roaming.

Čítajte aj Európske ceny či balíček: Šetríme v roamingu

Orange: Poistenie a vylepšený balík

Minulý týždeň predstavil novú roamingovú ponuku Orange. Pre krajiny EÚ má naďalej dva hlavné balíčky – Moja Európa a Moja Európa+. Ponuky zahŕňajú nasledovné ceny:

  • odchádzajúci a prichádzajúci hovor – 12 centov za minútu
  • súčasťou balíka Moja Európa+ je aj 30 minút prichádzajúcich hovorov
  • odoslanie SMS správy – 12 centov
  • megabajt dát – 12 centov
  • poplatok: Moja Európa za 2,99 eura mesačne, Moja Európa+ za 3,99 eura mesačne

Opäť platí, že zákazník môže najviac ušetriť na odchádzajúcich hovoroch. Zatiaľ čo s eurotarifou stojí minúta volania 22,8 centa, Orange si vypýta 12 centov.

Keď však zoberieme do úvahy poplatok 2,99 eura mesačne (pri  lacnejšom variante Moja Európa), aktivácia balíčka sa oplatí zhruba po 28 minútach odchádzajúcich hovorov, inak je výhodnejšia eurotarifa. Navyše platí, že aj Orange má vyššie ceny SMSiek (o 4,8 centa) a prijatých hovorov (o 6 centov) oproti cenám z Bruselu.

Orange po novom pri oboch balíčkoch Moja Európa uplatňuje taxu 12 centov za megabajt dát. Lákadlom doplnkových roamingových služieb Orangeu je cestovné poistenie bez poplatkov. Tento bonus sa má teraz rozšíriť na celú rodinu. Aké budú presné podmienky a odkedy zmena bude platiť, Orange zatiaľ neprezradil.

O2: Oplatí sa Česko a dlhé hovory

Roamingovú novinku už stihlo predstaviť aj O2 – v susednom Česku účtuje po novom v roamingu rovnaké ceny ako doma. Akékoľvek porovnania s eurotarifou tak strácajú zmysel. Pre ostatné krajiny EÚ je dostupná minuloročná roamingová ponuka EU Pas, hoci už bez zvýhodnených SMS správ.

EU Pas sa oplatí pri dlhých hovoroch, nemá žiadny pevný poplatok. Výmenou za spojovaciu taxu 60 centov pri každom (aj prijatom) telefonáte získate ceny ako pri volaniach na Slovensku. Za minútu hovoru teda zaplatíte presne toľko, koľko by ste zaplatili za bežný hovor podľa vášho aktuálneho programu:

  • 13 centov pre O2 Fér
  • 10 centov pre O2 Paušály
  • prevolané minúty sa spoplatňujú nad rámec tých, ktoré máte predplatené pre slovenské siete a zo SR do EÚ

Roamingová služba EU Pas sa od júla vyplatí v týchto prípadoch:

  • zhruba po 7 minútach hovoru s programom O2 Fér alebo približne po 5 minútach hovoru s O2 Paušálom
  • prichádzajúci hovor sa pri EU Pas vyplatí vtedy, keď voláte dlhšie než desať minút

Aj tarifikácia zaváži

Až na výnimky sme si už pri domácich ponukách navykli na sekundovú tarifikáciu. V roamingu je však situácia odlišná. Keďže eurotarifa určuje aj tarifikáciu, platí sekundová tarifikácia po ubehnutí pol minúty odchádzajúceho hovoru (30+1). Prichádzajúce volanie sa účtuje celé po sekundách (1+1).

Zaujímavosťou je, že každý operátor účtuje hovory so svojím balíčkom inak:

  • Happy roaming od Telekomu: minútová tarifikácia (60+60)
  • Moja Európa, resp. Môj Svet od Orangeu: sekundová tarifikácia po prvej minúte (60+1)
  • EU Pas od O2: sekundová tarifikácia po pol minúte (30+1) pri odchádzajúcom a sekundová tarifikácia (1+1) pri prichádzajúcom hovore