17.6.2014 19:40 | MobilMania

Prenosy čísla: Sporné poplatky riešia politici

Zdroj: dreamstime

Najsilnejšia politická strana sa bude zaoberať tým, ako riešiť spoplatňovanie prenosu čísla. Beblavý podal návrh.

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Poplatky za prechody s číslom vzbudzujú už aj pozornosť politikov. Po opozičnom poslancovi najnovšie zaujali i vládnu stranu Smer-SD. Regulátor zdôrazňuje, že celkovo ide len o dvoch operátorov z trinástich, pokiaľ počítame aj poskytovateľov cez pevné siete.

„Poslanecký klub strany zasadne budúci týždeň a touto otázkou sa bude vážne zaoberať,“ uviedla pre MobilManiu Ľubica Končalová z tlačového odboru Smeru. Ako jediná politická strana by Smer dokázal prípadný zákaz poplatkov pretlačiť sám – v parlamentne má nadpolovičnú väčšinu poslancov.

So zámerom zmeniť zákon už prišiel aj opozičný poslanec Miroslav Beblavý, ktorý stojí za stranou Sieť. Návrh zákona je v prvom čítaní a poslanci by o ňom mali rokovať na júnovej schôdzi, ktorá sa začne na budúci utorok.

Beblavý: Úrad má ťažkú situáciu

Podľa Beblavého jeho návrh reaguje na „relatívnu nečinnosť“ regulačného úradu. Poslanec mu vyčíta, že stále nezačal so sľúbenou reguláciou. Poukazuje však zároveň na fakt, že úrad dnes môže výšku poplatkov za prechod s číslom regulovať len vtedy, ak spôsobujú nezáujem zákazníkov o samotné prenosy.

„K využitiu oprávnenia preto úrad musí vykonať dokazovanie, že tomu tak je. Na zber relevantných dát úradu nemusia stačiť jeho personálne a analytické kapacity,“ domnieva sa Beblavý. Pokiaľ by dokazovanie zo strany štátu nebolo dôsledné, operátori by sa mohli súdiť.

Regulátor ale včera zdôraznil, že operátori reagujú na jeho výzvy, aby prenosové poplatky od zákazníkov nepýtali. Do svojej štatistiky pritom zahrnul aj pevných operátorov .

Operátori si platia medzi sebou

Osemeurovú taxu za prenos čísla zrejme do konca roka zruší Orange . Telekom sa úradu oficiálne ešte nevyjadril. Poplatok v rovnakej výške však dlhodobo obhajuje administratívnymi nákladmi. O2 naopak hovorí o pokutovaní zákazníkov a odchod z jeho siete je bezplatný.

Zatiaľ nie je jasné, či a ako by úrad zakročil, pokiaľ Orange a Telekom spoplatňovanie nezrušia. Mobilným hráčom sa chce tento rok stať aj Swan . Telefónne služby doposiaľ poskytoval iba cez pevnú sieť. Poplatky za prenos čísla operátor neplánuje zaviesť vôbec, zistil regulátor.

Trendom naprieč Európou sú bezplatné prenosy čísel. Náklady na prechod si navyše u nás platia operátori medzi sebou, na čo upozorňuje aj Beblavý. „Za odchod od jedného operátora k druhému tak nezaplatí len zákazník, ale aj jeho nový operátor,“ zdôraznil poslanec.

Operátori majú aj bonusy za prenos čísla – odmenu získa zákazník od svojho nového operátora. Aktuálne láka Orange na zľavu z faktúr v celkovej výške 150 eur. FunFón rozdáva 500 MB dát mesačne na prvého pol roka.