20.6.2014 12:11 | Bleskovky MobilMania.sk

Swan uistil, že bude operátorom. Detaily stále tají

Zdroj: archív

Budúci štvrtý operátor chystá služby, no hovoriť podrobnosti o nich stále nechce.

Telekomunikačný operátor Swan naďalej deklaruje, že sa stane mobilným operátorom. Uistenie poslal MobilManii po opakovaných otázkach, kedy a aké služby prinesie.

„Spoločnosť Swan dodrží svoj záväzok, ktorý sme dali - budeme mobilným operátorom. Všetky náležitosti, ktorá nám stanovuje zákon a licencia, sme splnili. Technológie LTE sme už interne testovali napríklad v Trnave, Nitre a Pezinku,“ uvádza riaditeľ pre stratégiu a rozvoj Martin Mosný.

Na úvod stačí sieť, nie služby

Už krátko po získaní licencie operátor informoval, že komerčné služby prinesie až v druhom polroku. Spustiť sieť treba do 8. júla, ale len technologicky, teda bez služieb klientom.

Mosný ešte na minulotýždňovej konferencii NoTeS 2014 uviedol , že výstavba vlastnej siete Swanu oproti pôvodným zámerom mešká. Mieru sklzu nespresnil.

Čítajte aj Swan uistil, že bude operátorom. Detaily stále tají

Operátor má frekvencie vhodné pre mestá. Pre celoplošné pokrytie sa s operátormi môže dohodnúť na využívaní sietí zákazníkmi formou národného roamingu. „Vlastnosti najnovšej generácie mobilných sietí nám umožnia lepšie naplniť očakávanie domácností a firiem, a na tom staviame našu ponuku,“ uviedol šéf stratégie bez ďalšieho upresnenia.

Poslednou novou informáciou o ponuke je zistenie regulačného úradu, že Swan neplánuje vyberať poplatky za prenos mobilného čísla.

O cenách mlčí aj Orange

Včera prezradil detaily o LTE aj Orange . Služby by chcel poskytovať od 7. júla. Do konca roka plánuje LTE pokryť tretinu populácie v 24 mestách. Okrem toho chce posilniť 3G - maximálnu rýchlosť 42 Mbit/s má mať ku koncu roka vyše 80 % populácie, ďalších 10 % má mať k dispozícii nižšie rýchlosti.

Čítajte aj Swan uistil, že bude operátorom. Detaily stále tají
zdroj: Orange Zdroj: Orange

Aj Orange odmietol spresniť čokoľvek k ponuke LTE služieb. Odvolal sa na konkurenčné dôvody. Cenové podmienky odhalí až v deň spustenia.

Operátor zároveň zverejnil zaujímavý graf, podľa ktorého sú rýchlosti LTE v pásme od 80 do 150 Mbit/s marketingovými a „v praxi sa nikdy nevyskytujú“. Už rýchlosti nad 28 Mbit/s má mať len 5 % zákazníkov. Deväťdesiat percent má mať rýchlosť v intervale 5 až 28 Mbit/s.

O2 má LTE zatiaľ iba v skúšobnej komerčnej prevádzke, a to v troch menších obciach na západnom Slovensku. Novým zákazníkom už operátor službu ani neponúka. Kedy príde väčšie pokrytie, taktiež neprezrádza.

Slovenský lídrom v LTE je aktuálne Telekom . Mimo iných lokalít už pokrýva všetky krajské mestá, hoci s výnimkou Košíc. Východná metropola má pribudnúť čoskoro. Presný termín však momentálne známy nie je. LTE sa okrem najvyššieho hlasového paušálu dopláca - za využívanie dát cez túto sieť platíte 5 až 10 eur navyše oproti surfovaniu cez 2G a 3G siete.