23.6.2014 07:01 | MobilMania

Chcete internetovať v zahraničí? Pripravte sa vopred

Zdroj: dreamstime

Prípravou môžete ušetriť veľa. Aj pokiaľ neplánujete za internet v zahraničí nič minúť, dajte si pozor. TOP5 roamingových tipov pre dáta.

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Internet v zahraničí je pre mnohých stále pridrahý. Pripravili sme prehľad základných informácií, ktorý vám pomôže zorientovať sa v dátovom roamingu.

Ak dáta nechcete, rovno si ich vypnite. Pokiaľ bez mobilu na dovolenke nevydržíte, zvážte dátový balíček. Oplatia sa aj Wi-Fi siete, ktoré sú dnes už v hoteloch samozrejmosťou, no pozor na záškodnícke správanie neznámych Wi-Fi. Napríklad O2 si po novom v Česku účtuje ceny ako doma , čiže ani dátový roaming nemusíte vôbec riešiť.

Čítajte aj Chcete internetovať v zahraničí? Pripravte sa vopred

1. Doplnkový balíček vie ušetriť aj sklamať

Dáta s eurotarifou budú od 1. júla výrazne lacnejšie – za megabajt platíte aktuálne 24 centov. Stále však platí, že na dátové prenosy si treba dať pozor a už po prenesení niekoľkých megabajtov sa môže vyplatiť dátový balík.

Rizikom sú hlavne destinácie mimo EÚ, kde neplatí ani eurotarifa a operátori si účtujú vyššie sumy – napríklad Turecko, Egypt, Tunisko i exotickejšie štáty.

Porovnanie doplnkových balíčkov v roamingu pre internet vám prinesieme v samostatnom článku. Na takúto možnosť sa však môžu spoľahnúť iba zákazníci s paušálom – s výnimkou O2 (služba EU Internet) sú roamingové balíčky pre predplatené karty nedostupné a zákazník si musí vystačiť s eurotarifou.

Pozor, pokiaľ si balíček aktivujete, môže to znamenať aj zvýšenie iných cien oproti eurotarife – napríklad za prichádzajúci hovor či SMSku.

2. Nepotrebujete dáta? Zablokujte si ich

Ak vydržíte pri mori bez telefónu a na dovolenke sa bez internetu zaobídete, dátové prenosy si môžete zablokovať. Vyhnete sa tak aj prípadnému plateniu, pokiaľ by ste sa pripojili nechtiac. Telekom má navyše pre dátový roaming samostatný portál, ktorý sa zákazníkovi zobrazí automaticky, a to aj s možnosťou stanovenia cenového limitu .

Najjednoduchšie je vypnutie roamingových mobilných dát priamo v telefóne – často býva takáto voľba už predvolená v menu telefónu. Najmä pri starších telefónoch sa môže stať, že takéto nastavenie nenájdete. V takom prípade skúste vymazať či ľubovoľne prepísať názov prístupového bodu APN na nejaký, ktorý určite neexistuje (napr. názov obsahujúci nezmyselné písmená a číslice).

3. Nastavte si limit. Alebo ho zrušte

Ak sa rozhodnete preniesť veľké množstvo dát v roamingu, u operátorov narazíte na cenový strop 50 eur (O2), respektíve 60 eur (Orange, Telekom) za fakturačné obdobie.

Limit sa uplatňuje na dátové prenosy po celom svete, hoci Orange má ale v prípade krajín mimo EÚ samostatný limit 15 MB na jedno fakturačné obdobie.  Zákazníkovi sa tak môže stať, že nechcene zaplatí viac – napríklad dátové prenosy v dovolenkovom Turecku (zóna 2) stoja 9,92 eura za megabajt. Ak by ste vyčerpali celý limit (15 MB), zaplatíte takmer 149 eur.

4. Domáca SIM: Kedy áno, kedy nie

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Pri mobilnom internete nie je dôležité, aké telefónne číslo má SIM karta pridelené. Smelo si preto môžete zakúpiť napríklad predplatenú kartu od miestneho operátora a často tak dokážete surfovať výhodnejšie.

V niektorých krajinách sú karty voľne predajné – napríklad na čerpacích staniciach, v obchodoch či poštách. Potrebujete však telefón či modem, ktorý nie je blokovaný na sieť slovenského operátora. Pokiaľ by ste chceli z domácej SIM aj telefonovať, dajte si určite pozor na tarifikáciu, prepojovacie poplatky či platenie za služby v domácich sieťach, ktoré nevyužijete. Takisto sa môže stať, že niektorý balíček si musíte aktivovať na dlhšie obdobie, hoci dovolenkujete kratšie.

5. Skype či Wi-Fi postačia

Wi-Fi pripojenie v hoteloch či reštauráciách je dnes už bežným štandardom naprieč celou Európou.  Určite sa v takom prípade oplatí siahnuť po bezplatných internetových volaniach či komunikácii cez aplikácie ako WhatsApp či Viber namiesto spoplatnených SMSiek.

Komunikátor Skype  umožňuje telefonovať zdarma medzi internetovými kontaktmi alebo za zaujímavé ceny aj na pevné či mobilné linky. Využiť môžete aj verzie pre mobily či tablety – dostupné sú aplikácie pre systémy Android, iOS, Windows Phone a BlackBerry OS.

Hovory do slovenských pevných sietí sú spoplatnené sumou 5,9 centa za minútu, do mobilných 18,9 centa za minútu. Stále však ide o lepšie sadzby aj v porovnaní so základnými „eurocenami“. Za každý hovor sa tiež účtuje spojovací poplatok 6,6 centa, takže zlacnení eurotarify od júla sa pri krátkom hovore oplatí viac klasický telefón.

Skype neponúkne iba riešenie na štýl predplatenky – môžete si vybrať aj z balíčkov . K dispozícii sú napríklad neobmedzené hovory do slovenských pevných sietí za 5,74 eura mesačne. V ponuke používateľ nájde i kombinovaný balík volaní do mobilných a pevných sietí na Slovensku – 60 minút na mesiac za 11,49 eura alebo 120 minút za 21,84 eura mesačne.

V prípade platformy Skype sa navyše nemusíte veľmi báť o bezpečnosť, aj keď sa pripájate na internet z verejnej Wi-Fi siete. Hotelové či iné voľné dostupné pripojenie však určite nevyužívajte na počítači bez ochrany bezpečnostným balíkom (antivírus, firewall). Zdieľanie priečinkov si radšej vypnite. Na bezpečnostný softvér nezabudnite ani pri mobilných telefónoch.