25.6.2014 09:02 | MobilMania

Slovenské banky podporia Windows Phone

Zdroj: dreamstime

Aplikáciu pre mobilný systém od Microsoftu prinesú ďalšie banky. Niektoré o tom zatiaľ neuvažujú.

Natívnu aplikáciu pre Windows Phone má v pláne ponúknuť VÚB Banka, UniCredit Bank, Sberbank a Zuno. Chystá ju aj mBank, možno v prvom kvartáli budúceho roka.

V minulých dňoch oznámila Tatra banka sprístupnenie svojho internetového bankovníctva aj pre Windows Phone, konkrétne na jeseň tohto roka. Ako prvá začala pred rokom ponúkať mobil banking pre tento systém ČSOB.

Čítajte aj Slovenské banky podporia Windows Phone

VÚB: Chceme natívne aplikácie

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

VÚB Banka momentálne ponúka aplikáciu pre Android a iOS. V obidvoch prípadoch ide ale len o webovú verziu internet bankingu, ktorá sa nachádza v aplikácii. Elektronické bankovníctvo je už teraz prispôsobené pre mobilné zariadenia a teda funguje aj na Windows Phone.

„Aplikácie máme v pláne postupne konvertovať na natívne. S touto fázou chceme priniesť aj aplikáciu pre Windows Phone,“ uviedol manažér pre inovácie VÚB Banky Radovan Ako.

Na jeseň má do aplikácií pribudnúť prihlasovanie PIN kódom, následne banka pripraví prechod na natívne verzie. Tá bude dostupná aj pre Windows Phone. Presný časový horizont banka nespresnila.

Výhodou natívnej aplikácie má byť vyšší používateľsky zážitok. Čo tým banka presne myslí, nespresnila. Natívna aplikácia má ponúknuť nadstavby ako napríklad skenovanie platby z QR či čiarového kódu. Túto funkcionalitu ponúka ale aj webová verzia bankovníctva.

S vyšším pomerom klientov, ktorí sa prihlasujú cez mobilné zariadenia, sa chystá banka postupne dopĺňať funkcionality zo štandardného internet bankingu.

UniCredit Bank: Ešte počas leta

Počas najbližších týždňov plánuje spustiť mobilné bankovníctvo pre Windows Phone aj UniCredit Bank. Aplikácia BankAir bude dostupná pre všetky zariadenia so systémom WP8 a vyšším bez ohľadu na veľkosť displeja.

„Funkcie mobilnej aplikácie BankAir budú porovnateľné s funkciami, ktoré ponúkame v aplikácii BankAir pre telefóny so systémom Android alebo iOS,“ uviedla hovorkyňa slovenskej pobočky UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková.

Zuno: Obmedzená verzia už na jeseň

Aj Zuno momentálne pracuje na vývoji aplikácie pre Windows Phone. Dostupná bude na jeseň tohto roka. Prinesie informácie o produktoch, finančný prehľad, zadávanie platieb, nastavovanie limitov, kalkulačku pôžičiek, vyhľadávanie bankomatov a ďalšie.

„V prvej verzii ponúkne aplikácia mierne okresanú funkcionalitu oproti súčasným iOS a Android aplikáciám, do konca roka by ich však mala dohnať. Oproti klasickému internet bankingu bude obsahovať približne 60 percent funkcií,“ uviedol špecialista mobilného bankovníctva online banky Zuno František Cimbálik.

Čítajte aj Slovenské banky podporia Windows Phone

Spolu bude obsahovať 80 percent funkcií zo štandardného internet bankingu,rovnako ako verzia pre Android a iOS.

Raiffeisen Banka, ktorá patrí do skupiny Raiffeisen Bank International spolu s Tatra Bankou a Zuno, zatiaľ aplikáciu pre žiadny z mobilných systémov nepripravuje.

mBank: Možno na budúci rok

Ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Aplikáciu pre Windows Phone by chcela spustiť aj mBank, ktorá má momentálne aplikácie pre systémy iOS a Android. Zdôrazňuje pritom, že časový horizont sprístupnenia bude záležať od jej vývojárov, ktorí sa primárne venujú spomínaným dvom platformám.

„Špecifikácia pre mobilný operačný systém Windows Phone je pripravená. Záleží to však od dostupných kapacít na strane vývojárov. Predpokladaný termín je prvý kvartál 2015,“ uviedla hovorkyňa mBank Ivana Vejvodová. Aplikácia by sa mala funkcionalitami priblížiť novému internet bankingu mBank.

Sberbank: Ešte tento alebo budúci rok

Bankovníctvo pre mobilný systém Microsoftu plánuje spustiť aj Sberbank. Tá na vývoji pracuje a hovorí, že sa aplikácie zákazníci môžu dočkať koncom tohto alebo v priebehu budúceho roka.

Aplikácia má byť používateľsky prívetivá a priniesť rovnaké funkcionality a dizajn ako aplikácia pre Android a iOS. „Keď pribudne nejaká funkcionalita pre iOS, pribudne aj pre Android a Windows Mobile,“ ozrejmila PR manažérka a hovorkyňa Sberbank Ľubomíra Chmelová.

Slovenská sporiteľňa: Sledujeme trh

Aplikáciu pre Windows Phone zatiaľ neponúka Slovenská sporiteľňa. Pre tento systém ponúka mobilnú verziu internet bankingu, ktorá vraj ponúka väčšinu funkcionalít natívnych aplikácií.

„Pozorne sledujeme vývoj penetrácie mobilných zariadení na slovenskom trhu a tiež cez prístupy k službe IB mini,“ povedal hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer. Banka má zatiaľ natívne aplikácie pre iOS a Android.

Ďalšie banky zatiaľ nie

Mobilnú verziu internet bankingu poskytuje aj Poštová banka. Jej hovorkyňa Lenka Lendacká hovorí, že jej výhoda spočíva v tom, že „klienti si ju nemusia inštalovať“. Banka nechcela spresniť, či na vývoji nejakej mobilnej aplikácie pracuje.

Aplikácie nemá ani OTP Banka. Hovorí, že ak ich ponúkne, verzia pre Windows Phone by bola až ako tretia v poradí po Androide a iOS.

Vzhľadom na nízku penetráciu systému Windows Phone neplánuje Prima Banka v blízkej budúcnosti rozšíriť svoje mobilné bankovníctvo o aplikáciu pre systém od Microsoftu.

„Zameriavať sa budeme na rozvoj mobilných aplikácií pre najviac používané operačné systémy,“ spresnila riaditeľka odboru marketingu a komunikácie banky Eva Čonková. Banka momentálne ponúka aplikáciu pre systémy Android a iOS.

Banka  Android iOS Windows Phone
VÚB Banka VÚB Mobil Banking VÚB Mobil Banking   -
Slovenská Sporitelňa  Účty Účty  -
Tatra Banka Tatra Banka Tatra Banka  -
ČSOB SmartBanking SK SmartBanking SK SmartBanking SK
Prima Banka Peňaženka Peňaženka  -
Sberbank SmartBanking  SmartBanking   -
mBank mBank SK mBank SK  -
Zuno Mobile Banking Mobil Banking  -
UniCredit Bank BankAir BankAir  -