27.6.2014 12:46 | Bleskovky MobilMania.sk

Mobilných pripojení bude viac ako ľudí na svete, tvrdí Ericsson

Zdroj: archív

Podľa štúdie spoločnosti Ericsson počet mobilných pripojení rastie medziročne o sedem percent, pričom len v prvom štvrťroku 2014 pribudlo 120 mil. nových pripojení.

Počet mobilných pripojení v roku 2015 po prvýkrát prekročí množstvo ľudí na Zemi. Uvádza sa to v najnovšom vydaní Ericsson Mobility Report. Podľa štúdie počet mobilných pripojení rastie medziročne o sedem percent, pričom len v prvom štvrťroku 2014 pribudlo 120 mil. nových pripojení.

Na vzostupe sú aj mobilné širokopásmové pripojenia, ktoré podľa firmy Ericsson v roku 2019 dosiahnu 7,6 miliardy, čo v tom čase bude predstavovať 80 % všetkých mobilných pripojení.

Ako ďalej uvádza štúdia, do dvoch rokov prevýšia smartfóny jednoduché mobilné telefóny, pričom v roku 2019 sa dostanú na 5,6 miliardy celosvetovo. „V tom istom čase Európa dosiahne 765 miliónov smartfónov, čím ich počet prekročí počet Európanov," konštatovala spoločnosť. V prvom štvrťroku tohto roka tvoril podiel smartfónov na všetkých predaných mobilných telefónoch 65 %.

Podľa aktuálneho reportu rastie aj mobilná dátová spotreba. Do roku 2019 priemerný používateľ smartfónu spotrebuje štyrikrát viac mobilných dát, ako je to v súčasnosti. Za týmto nárastom vidí Ericsson nárast celkovej mobilnej dátovej prevádzky, ktorá by mala byť v roku 2019 desaťnásobne väčšia ako teraz.

V roku 2019 bude 80 % Európy pokrytých LTE sieťou, penetrácia však bude podľa štúdie len 30 % oproti 85-percentnému prieniku v Severnej Amerike. Dodávateľ telekomunikačných technológií predpovedá v rámci Európy veľké rozdiely najmä medzi regiónmi západnej, strednej a východnej Európy. Pokrytie LTE sieťami v severovýchodnej Ázii by podľa odhadov malo v roku 2019 dosiahnuť 95 %, pričom penetrácia by sa mala pohybovať na úrovni 45 %.

(SITA)