1.7.2014 11:30 | Bleskovky MobilMania.sk

Roaming je oddnes lacnejší: Najviac klesli ceny dát

Zdroj: dreamstime

Operátori upravili ceny podľa regulácie, no ponúkajú aj vlastné balíky. Najviac klesla cena za internet. Alternatívni poskytovatelia roamingu zatiaľ neexistujú.

Dnes začali v Európskej únii platiť znížené regulované ceny roamingu. Zákazníci európskych operátorov tak zaplatia za hovory a SMS o niečo menej než doteraz, pri dátach ide o výrazný pokles.

Regulované ceny platia len v prípade, že nemáte aktivovaný niektorý zo špeciálnych balíkov operátorov - tie môžu v niektorých prípadoch zlacniť niektorú zo služieb, no zároveň inú zdražiť aj nad úroveň regulácie.

Roamingové ceny v EÚ od 1. júla 2014:

  • odchádzajúce hovory: 22,8 centa / min.
  • prichádzajúce hovory: 6 centov / min.
  • SMS: 7,2 centa / správa
  • dáta: 24 centov / MB

Pri odchádzajúcich hovoroch v roamingu sa účtuje po sekundách po prvej pol minúte (30+1), pri prichádzajúcich od prvej sekundy (1+1).

Operátori ponúkajú i vlastné roamingové ponuky mimo regulácie. Podrobnosti zistíte po kliknutí na názov ponuky:

Zároveň by mala začať platiť ďalšia novinka - oddelený roaming. Zákazník má právo využívať roamingové dáta na svojej SIM karte od iného zahraničného operátora alebo všetky roamingové služby zveriť do rúk alternatívneho poskytovateľa. Ako by mal systém fungovať, sme popísali v samostatnom článku . V praxi však zatiaľ žiadny alternatívny poskytovateľ služby neposkytuje.