2.7.2014 13:00 | MobilMania

Test HTC One mini 2: Aj menší je z kovu

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Nový One mini nie je „mini“ ani rozmermi a ani cenou. Sympatie si získava najmä kovovým telom.

Línia HTC One možno konkurencii nevyfúkla prvé miesta v rebríčkoch predajnosti, no z čísel viditeľne ukrajovala. Ázijská politika ponúkania vlajkovej lode spolu s jej kompaktnejšou verziou sa totiž osvedčila ako u Samsungu, LG a Sony, tak aj u HTC. Tohtoročný „facelift“ v podobe One mini 2 so sebou prináša väčší displej, kvalitnejšiu konštrukciu či novší procesor.

Čítajte aj Test HTC One mini 2: Aj menší je z kovu

Na hojdačke

Fakt, že mini verzia modelu One neznamená lacný smartfón, naznačuje už samotné telo. Je z veľkej časti kovové, jemne vybrúsený kryt vyzerá takmer luxusne. Pri silnom stlačení objavíme iba veľmi malú vôľu jednotlivých častí. Kov sa podpísal na výslednej hmotnosti 137 gramov, mobil sa v dlani určite nestratí.

To isté platí o veľkosti, hodnoty 137 × 65 × 11 milimetrov predpovedajú netradičné „natiahnutie“ na výšku. Nebol by to vôbec problém, keby výrobca zasadil zámok displeja na pravú hranu namiesto horného lemovania. Aj s dlhšími prstami je tak odomykanie displeja nepohodlné. Ak ste navyše zvyknutí ovládať mobil položený na stole, One mini vám tento zvyk znepríjemní. Zaoblená zadná strana z neho urobí hojdačku. Čo je však dôležitejšie, do ruky však padne výborne a vypadnutie nehrozí.

Kovové telo pôsobí takmer luxusne, pomáha tomu najmä brúsený vzor

Novinka sa ako jedna z mála zariadení na trhu spolieha na formát nanoSIM. Kartu nájdeme v ľavej hrane zariadenia, pričom slot pre misroSD kartu vyzerá navlas rovnako, akurát sa nachádza vpravo. Ovládač hlasitosti sa, rovnako ako zámok displeja na hornej hrane, nahmatáva trochu ťažšie, ako by sme chceli. Od okolia sú tlačidlá odlíšené iba miernym zdvihom, hľadaniu hmatom tak pomáhajú skôr iba ich ostrejšie hrany. Pevná spúšť fotoaparátu chýba, avšak na 3,5 mm audio jack a microUSB konektor sa v lemovaní miesto našlo.

Otvory pre microSD a nanoSIM kartu sú navlas rovnaké

Pri lepšom procesore to končí

Pri prívlastku „mini“ už dnes snáď nikto nečaká telefón v štýle Xperia X10 mini a zmenšený One nie je výnimkou. Uhlopriečka narástla na 4,5 palca, pričom HD rozlíšenie (720 × 1 280 bodov) ostalo zachované. Hustota bodov sa pohybuje na príjemnej úrovni 326 ppi. Čitateľnosť na slnku mohla byť zvládnutá lepšie, rovnako ako odolnosť voči odtlačkom prstov.

HD displej čerpá energiu z akumulátora s kapacitou 2 100 mAh. Zadný kryt nie je odnímateľný, batériu teda nevyberieme kedykoľvek na kolene. Reálna výdrž kopíruje drvivú väčšinu súčasných smartfónov a zvyčajne neprekročí dva dni. Náročnejšie zaťaženie pripúta smartfón k nabíjačke každý večer.

fotogaléria
Zadný kryt nie je odnímateľný, akumulátor Zdroj: Ľubomír Vnuk

Hardvérová výbava vylepšeného One mini sa dočkala iba jemného osvieženia. Kapacita RAM ostáva na úrovni 1 GB, rovnaký je tiež použitý čipset Snapdragon 400 a GPU Adreno 305. Procesor je však modernejší, ide o štvorjadro Cortex-A7, taktované na 1,2 GHz.

Drobné zaváhanie v systéme je občas viditeľné, pohyb v ponuke nie je tak plynulý, ako by sme si pri smartfóne za štyri stovky želali. Svoj podiel má na tom aj grafická nadstavba HTC Sense 6. Od „čistého“ Androidu sa výrazne líši, i keď pridaná hodnota je otázna.

Nadstavba Sense má od čístého Androidu ďaleko najmä po grafickej stránke

HTC sa opiera najmä o funkciu Blinkfeed, teda akýsi súhrn noviniek zo sociálnych sietí, spravodajských portálov a iných aplikácií. Efekt skvelý, na takýto „sociálny šalát“ sa pozerá dobre. Ťažko ale hodnotiť koľko ľudí túto funkciu reálne používa – na nátlak komunity dokonca výrobca v novej verzii Sense umožnil jej vypnutie.

fotogaléria
Android je prítomný v aktuálnej verzii KitKat Zdroj: Ľubomír Vnuk

Notifikačné centrum je trošku zbytočne rozčlenené na upozornenia a skratky. V porovnaní s veľkým bratom chýbajú niektoré finty ako odomykanie dvojitým poklepaním na displej, ktoré by sa vzhľadom k umiestneniu zámku displeja naozaj hodilo. Chválime však uzamykaciu obrazovku, ponúkajúcu rýchly prístup k nami vybraným funkciám.

Rozčlenenie notifikačného centra na dve časti je zbytočné

Do auta i do kočíka

V rámci doplnkovej výbavy toho nové HTC neponúka veľa, čo však vôbec nie je na škodu. Nachádzame tu kancelársky balík Polaris Office, jednoduchý skicár, klientov pre sociálne siete Twitter a Facebook a, samozrejme, kolekciu aplikácií z dielne Google.

Doplnkových aplikácií nie je veľa, to však vôbec nevadí

Nad rámec štandardných funkcií Androidu sa majitelia môžu tešiť z dvoch špeciálnych režimov. Položka s jasným názvom Car zmení rozhranie na najpoužívanejšie ikony konských rozmerov tak, aby pri jazde autom nevznikol problém triafať sa do požadovaného bodu. Kid Mode pre zmenu patrí deťom. Prístupné ostanú len funkcie, kde drobci nenarobia žiadnu škodu. Ku zvyšku ponuky sa dostanú jedine pomocou číselného kódu.

Mobil je vybavený dvojicou režimov – jedným pre šoférov a jedným pre deti

Telefón dostal do daru slušnú dátovú výbavu. Tí šťastnejší využijú LTE siete do rýchlosti 150 Mbps, ostatní si musia vystačiť s HSDPA do 42 Mbps, respektíve v núdzovom prípade s EDGE alebo GPRS. Wi-Fi podporuje štandardy 802.11a/b/g/n a samozrejmosťou je Bluetooth – tentokrát vo verzii 4.0. Oceňujeme prítomnosť NFC, na infračervený port už ale miesto nezvýšilo. Na surfovanie smieme v štandardnej výbave použiť dvojicu prehliadačov.

Na dva prehliadače sme už v Androide zvyknutí

Veľkej zmeny sa dočkal integrovaný fotoaparát. Zatiaľ čo predchodca siahol po štvormegapixelovom foťáku, sústrediacom sa najmä na veľkosť senzora, nový One mini  stavil na papierovo lepšie vyzerajúci snímač s rozlíšením 13 Mpx. Výsledok nie je zlý, telefón má síce menšie problémy s prepalmi, no sú ešte v rámci normy. Zamrzí jedine pomalšie zaostrovanie. Pri prehrávaní videa, rovnako ako pri prehrávaní hudby, potešia výkonné stereo reproduktory.

fotogaléria
Na rozdiel od svojej väčšej predlohy, One mini 2 Zdroj: Ľubomír Vnuk

Testovacie fotografie:

Ďalšie fotografie nájdete v galérií  >>>

Hodnotenie: Odvážna cenovka

HTC One mini 2 nastupuje na trh s odvážnou cenou - štartuje na úrovni 400 eur. Nie sme si celkom istí, či ju dokáže obhájiť kvalitným kovovým telom, HD displejom či 13-megapixelovým fotoaparátom. Konkurencia totiž v mnohých smeroch nezaostáva a napríklad i starší Samsung Galaxy S4 mini by mu mohol smelo konkurovať. A to za sumu o 150 eur nižšiu. Pri „mini“ smartfónoch často porovnávame so staršou veľkou predlohou a rovnaká situácia nastáva aj u HTC. Starší One sa totiž ešte stále predáva, a to za sympatických 360 eur.

Čítajte aj Test HTC One mini 2: Aj menší je z kovu

Z konkurenčných systémov stojí za pozornosť  najmä lacná Nokia Lumia 630 s rovnakou, 4,5-palcovou uhlopriečkou. So zhruba 40-eurovým príplatkom je tiež možnosť kúpiť iPhone 5C v najlacnejšej, 16 GB verzii.

HTC One mini 2