3.7.2014 07:09 | Bleskovky MobilMania.sk

Swan: Finišujeme prípravy, ide sa budovať

Zdroj: archív

Štvrtý mobilný operátor vraj splnil podmienky licencie. Do konca roka 2015 chce mať  dvesto tisíc zákazníkov.

obr, 2013, testy, LGL3 Zdroj: Zive.sk

Blíži sa oficiálny termín, do ktorého musia operátori začať využívať kmitočty pridelené v LTE aukcii. Štvrtý operátor Swan opätovne deklaroval, že povinnosť si splnil, a že chce spustiť služby na jeseň. V súčasnosti sa firma už sústreďuje na budovanie plnohodnotnej siete, uviedla v tlačovej správe.

Doposiaľ Swan realizoval najmä prípravné kroky a teraz sa vraj projekt „začína preklápať“ do realizačnej fázy. Hoci nový mobilný operátor nevzniká nanovo. Infraštruktúru vybudovanú pre WiMax sieť bude môcť využiť pri migrácii na LTE.

„Budovať operátora na zelenej lúke je dnes nemožné,“ vravel ešte v januári generálny riaditeľ Swanu Miroslav Strečanský. Dodal, že na LTE potrebuje Swan viac než tisíc základňových staníc, neskôr až 1500.

200 tisíc zákazníkov do konca 2015

Nováčik si už vyskúšal LTE technológiu , a to v Trnave, Nitre i Pezinku, čím splnil podmienku začať využívať frekvencie do 8. júla 2014.

Ďalšie záväzné termíny sa týkajú minimálneho pokrytia, ktoré musí štvrtý operátor dosiahnuť v stanovenom čase:

  • 25 percent obyvateľov – do 31. 12. 2015
  • 50 percent obyvateľov – do 31. 12. 2018

Swan očakáva, že na konci budúceho roka bude mať v sieti dvesto tisíc aktívnych SIM kariet. „Cieľom projektu je získať viac ako pol milióna zákazníkov,“ uvádza tlačová správa. Pôvodne operátor deklaroval zámer pokoriť 500-tisícovú hranicu do dvoch rokov.

Mlčí vraj kvôli dohodám

Tesne po ohlásení výsledkov LTE aukcie upútal Swan mediálnu pozornosť. Najvyšší zástupcovia firmy verejne ohlásili viacero plánov i zámerov. Samostatný rozhovor priniesla aj MobilMania . Teraz už je firma značne opatrnejšia.

„Sme viazaní mlčanlivosťou vyplývajúcou z komerčne citlivého charakteru informácií alebo jednoducho z podpísaných dohôd o mlčanlivosti,“ vysvetľuje riaditeľ Swanu pre stratégiu a rozvoj Martin Mosný v platenom článku na Živé.sk.

Do LTE sa púšťajú aj ďalší

Rýchle dáta už naplno spustil Telekom. Sieť operátora pokrýva napríklad aj všetky krajské mestá s výnimkou Košíc . Orange spúšťa LTE v pondelok , MobilMania prinesie detailné informácie priamo z tlačovej konferencie, na ktorej nebudeme chýbať.

O2 má LTE spustené iba na skúšku, v troch obciach na západnom Slovensku. Sieť už neprijíma nových zákazníkov . Operátor ohlásil tesne po skončení LTE aukcie zámer spustiť LTE technológiu . Kedy príde komerčný štart ponuky, O2 neinformuje.

Na článku spolupracoval Filip Hanker