3.7.2014 12:00 | MobilMania

LTE prichádza naostro. Zvládne ho aj váš mobil?

Zdroj: dreamstime

Moderná mobilná sieť už je u nás realitou. Pozor ale na LTE smartfóny, nie všetky si so slovenskou sieťou rozumejú.

ikona LTE Zdroj: dreamstime

Sieť LTE už je realitou aj na Slovensku. Aktuálne je Telekom v pokrytí lídrom , už o pár dní sa ale začnú preteky. Siedmeho júla odhalí pokrytie a komerčnú ponuku aj Orange. Zaháľať určite nebude ani O2 či nováčik Swan.

Svoje siete budú operátori spúšťať na frekvenciách, pre ktoré už licencie vlastnili, alebo si ich vysúťažili v aukcii na prelome tohto roka. Nie všetky dostupné zariadenia sú však plne kompatibilné so sieťami, ktoré budú naši operátori budovať. Nie, na našom území nebudú žiariť žiadne testovacie exotické siete, to len výbava smartfónov nemusí byť úplne dokonalá.

Kompatibilitu si skontrolujte

Frekvenčné spektrum je veľmi vzácnou komoditou. Je totiž len jedno a je potrebné ho starostlivo prideľovať. Odrazilo sa to aj na rozdelení jednotlivých pásem pre výstavbu modernej mobilnej siete. Operátori teda budú budovať (a aj budujú) svoje LTE siete v niekoľkých nezávislých pásmach.

Pre prehľadnosť ich uvádzame v nasledujúcej tabuľke podľa toho, či dané pásmo (pravdepodobne) budú využívať pre svoju LTE sieť.

Pásmo Označenie pásma O2 Orange Telekom Swan
800 MHz 20 Áno Áno Áno Nemá
1 800 MHz 3 Áno Nie* Áno Áno
2 600 MHz 7 Nemá Áno Áno Nemá
2 600 MHz (TDD) 38 Nemá Nemá Áno Nemá

* Orange disponuje aj pásmom v tejto oblasti, v plánoch pokrývania ho však nespomína.

Nie všetky zariadenia ale tieto pásma podporujú do bodky.  Príkladom môže ísť pretriasaný zabijak high-endov OnePlus One . Zo špecifikácií vidíme, že jeho čip zvláda siete v pásmach 3,7 a 38, chýba však pásmo digitálnej dividendy 20, teda 800 MHz. Ak sa uspokojíte s tým, že LTE nebudete schopní prijímať najmä vo „vidieckych“ lokalitách, ale len v mestách, spokojne si ho kúpte. V každom prípade však na toto obmedzenie myslite.

Obmedzujúci je tiež napríklad starší iPhone 5. S ním sa pripojíte len do pásma 3, teda 1 800 MHz. Novšie varianty iPhone 5s či 5c si už ale poradia so všetkými slovenskými sieťami.

Pred kúpou smartfónu či tabletu pre LTE si teda pozorne prečítajte špecifikácie a porovnajte podporované siete napríklad s hore uvedenou tabuľkou. Týka sa to najmä starších zariadení či mobilov dovezených z iných krajín.

Problémom tiež môže byť certifikácia jednotlivých výrobcov. Tí môžu blokovať LTE modul pre jednotlivé krajiny a siete dovtedy, kým sieť neotestujú a aktualizáciou firmvéru opätovne modul neodblokujú.

Sieť LTE od Telekomu bola v začiatkoch podporovaná len malým počtom zariadení. Dnes ich je niekoľko desiatok . Istotou teda bude len smartfón z oficiálnej distribúcie výrobcu určený pre slovenský trh alebo zariadenie zakúpené priamo od operátora, ktoré ale môže vyjsť drahšie.

Bližší pohľad na LTE pásma

Mobilní operátori sa koncom minulého roka zišli vo virtuálnom ringu a súťažili v aukcii o balíky frekvencií v štyroch pásmach. Populárna digitálna dividenda rezonovala v médiách už dlho pred samotnou aukciou. Išlo o relatívne lukratívne pásmo okolo 800 megahertzov.

Relatívne preto, pretože síce ponúka dobré fyzikálne podmienky pre šírenie na väčšie vzdialenosti a cez prekážky, je ho však „málo“, len 10 MHz pre každého z trojice pôvodných operátorov. Teoretická rýchlosť, ktorú v tomto pásme operátori ponúknu, teda bude niekde na úrovni veľmi dobrej siete HSPA+, respektíve o niečo rýchlejšia.  

Náš januárový test LTE siete Telekomu s rovnakou šírkou pásma poodhalí praktické maximá takejto siete, hoci v nižšom pásme bude šírenie aj v interiéroch o niečo lepšie.

Čítajte aj LTE prichádza naostro. Zvládne ho aj váš mobil?

Operátori ďalej bojovali aj o frekvencie v pásme 1 800 MHz , označovanom aj ako pásmo 3 . Pôvodne bolo určené pre prevádzku štandardnej GSM siete, operátori ho teda mali a majú dostatok. Vysúťažili si k nemu teda len zopár jednotiek, respektíve desatín megahertzov. Okrem Swanu, ten dostal ako nový hráč v mobilnom svete celých 15 MHz.

Pásmo 2 600 MHz, teda pásmo 7 , si rozdelili takmer rovným dielom Orange s Telekomom v pomere 30 ku 40 MHz. Je vhodné pre vysokorýchlostný prenos dát. Ak ho, samozrejme, operátori použijú celé naraz. Nešíri sa však prostredím úplne najlepšie, je teda vhodné na kratšie vzdialenosti, napríklad do miest.

Všetky doposiaľ spomínané pásma pracujú vo frekvenčnom duplexe (FDD – frequency division duplex). Pre sťahovanie aj odosielanie dát sa teda používa vždy iná frekvencia. V skutočnosti preto operátori dostali dvojnásobnú šírku frekvenčného pásma, a teda napríklad 10 MHz v smere sťahovania a 10 MHz v smere odosielania dát.

Telekom však v aukcii vyhral aj pásmo s časovo deleným duplexom (TDD – time division duplex). Nachádza sa rovnako v okolí 2 600 MHz o celkovej šírke 50 MHz. Toto TDD pásmo má číslo 38. Na odosielanie aj prijímanie dát sa používa rovnaké pásmo v rôznych časových intervaloch. Telekom teda dostal na rozdiel od FDD len jediných 50 megahertzov.