5.7.2014 16:00 | MobilMania

Jedna SIM, dvaja operátori? Nápad Bruselu sa neujal

Zdroj: dreamstime

Oddelený roaming sa stal realitou, avšak len na papieri. Operátori ho neposkytujú.

Plány Bruselu s oddeleným roamingom zatiaľ nepriniesli praktický úžitok pre zákazníkov. Nepodarilo sa nám vypátrať žiadneho zahraničného operátora, ktorý by poskytoval roamingové služby cez domácu SIM kartu. Eurokomisia zoznam takýchto poskytovateľov nekomentuje, vraj ním ani nedisponuje.

Čítajte aj Jedna SIM, dvaja operátori? Nápad Bruselu sa neujal

Celá myšlienka je jednoduchá – zákazník si ponechá domácu SIM kartu, vycestuje do zahraničia a tam si zvolí iného mobilného operátora pre roaming, pokiaľ sa mu bude pozdávať jeho ponuka. Zahraniční operátori však novinku nemusia poskytnúť. Ide totiž len o ich právo, nie povinnosť.

Regulácia už platí

Eurokomisia ohlasovala, že nová regulácia bude akýmsi predvojom pre chystaný koniec roamingových poplatkov. Hoci do platnosti vstúpila od utorka 1. júla, nepodarilo sa nám zistiť, či niektorý operátor čerstvo pribudnutú možnosť už uviedol do praxe.

Spomedzi slovenských mobilných operátorov sa vyjadrilo iba O2. „Vzhľadom na technickú náročnosť projektu je komunikácia partnerov pri oddelenom roamingu nateraz predčasná,“ povedala hovorkyňa O2 Martina Jamrichová.

Kto sa stal alternatívnym poskytovateľom, nevie ani samotný Brusel. „Zoznamy týchto operátorov nemáme,“ uviedla Európska komisia. Problémom je, že alternatívny roamingový poskytovateľ neexistuje, poukázala i česká MobilMania.

Takto by to mohlo fungovať v praxi:

  • zákazníkovi zostane SIM karta, ale roamingové služby mu poskytne a vyúčtuje zvolený alternatívny poskytovateľ
  • oddelený roaming sa dá využívať v dvoch podobách
  • prvou je jednorazové využitie mobilného internetu
  • druhou možnosťou má byť trvalý prenos roamingových služieb (hlas, správy i dáta)

Koniec roamingu stále schvaľujú

Zatiaľ stále nie je isté, či príplatky za roaming naozaj skončia. Ide o ďalší z plánov Európskej komisie, ktorý by chcela stihnúť do Vianoc budúceho roka. Takýto krok však zatiaľ schválil iba Európsky parlament , a to v apríli. Teraz o ňom rokujú jednotlivé členské štáty. V akej podobe telekomunikačný „eurobalíček“ napokon prejde, by sme sa mali dozvedieť do konca roka.