5.7.2014 16:35 | Bleskovky MobilMania.sk
Doplnené

LTE Orangeu už nabieha. Namerali sme 71 Mbit/s

Zdroj: MobilMania.sk

V teréne sme sa pozreli na rýchle dáta Orangeu. Nová sieť štartuje oficiálne až v pondelok.  

Do LTE siete Orangeu, ktorá má oficiálnu komerčnú prevádzku oficiálne začať v pondelok, sa už darí pripájať prvým zákazníkom. MobilMania.sk má hlásenia od čitateľov a spolupracovníkov, podľa ktorých funguje prihlásenie do siete minimálne v niektorých častiach Bratislavy od dnešného rána.

Oficiálnu ponuku pre zákazníkov má operátor predstaviť v pondelok na tlačovej konferencii. Doplnené o 19:00: Infolinka operátora uvádza, že LTE je pre zákazníkov bez príplatku. Či sa to týka všetkých dátových programov a či po čase nemôže byť prístup do siete spoplatnený navyše, podobne ako pri Telekome, zistíme v pondelok.

Rýchly test MobilMania.sk

Sieť sme otestovali ešte pred komerčnou prevádzkou – cez vysielač Orangeu, ktorý je umiestnený na firemnom sídle operátora na Trnavskom mýte v Bratislave. Rýchly test prebehol s mobilným telefónom Samsung Galaxy S5, ktorý má integrovaný LTE modem s podporou maximálnych rýchlostí Orangeu. Tými sú v Bratislave je 150 Mbit/s pre download a 50 Mbit/s pre upload.

Rýchlosť sťahovania sa pohybovala v rozmedzí od približne 40 do 70 Mbit/s , odosielanie dát na úrovni okolo 25 Mbit/s. Dosiahnutými maximami sú 71,64 Mbit/s v smere sťahovania a 28,71 Mbit/s v opačnom smere.

2102580:bigArticle:true:true:true

Predovšetkým rýchlosť sťahovania je značne závislá od miesta merania. Výsledky meraní kolísali, aj keď sme sa posunuli iba o niekoľko metrov ďalej. Priemerne sa však download držal vždy aspoň nad úrovňou 40 Mbit/s, a to aj v jednoduchom interiéri. Doba odozvy (ping) dosahovala zhruba 50 milisekúnd, najnižšie sme sa dostali na 33 milisekúnd.

Zaujímavosťou je, že takmer identické výsledky downloadu aj uploadu sme dosiahli aj s telefónom Samsung Galaxy S4 s podporou len do 100 Mbit/s. Hodnoty teda napovedajú, aká bude reálna rýchlosť siete v čase bez absolútneho vyťaženia, napríklad v noci.

Príklad výsledkov testu zo štvrtka:

Doplnené dnešné výsledky z bratislavskej Karlovej Vsi:

merania v Karlovej Vsi z dnešnej 17. hodiny Zdroj: MobilMania.sk

Ešte sa vylaďuje

LTE od Orangeu je zatiaľ stále v testovacej prevádzke – naostro štartuje až v pondelok. „Ešte sa v sieti upravujú a optimalizujú nastavenia,“ potvrdila vo štvrtok hovorkyňa Orangeu Alexandra Piskunová.

Príkladom bolo včerajšie poludnie, kedy rýchlosť uploadu náhle klesla len na niekoľko megabitov bez zjavnej príčiny. Po hodine bola opäť na maxime.

Keďže ide o výsledky bez reálnych zákazníkov, len s pár pripojenými zamestnancami Orangeu a testermi, a počas víkendu nemožno odhadnúť mieru dostupnosti pre zákazníkov, podrobnejšie merania prinesieme až po ostrom štarte siete.

Aj mobily, aj modemy

Nová sieť bude umožňovať aj telefonovanie či esemeskovanie, avšak iba cez prepnutie do 2G alebo 3G siete. Zabezpečí to funkcionalita CS Fallback, Orange jej podporu potvrdil už v marci . Vďaka CS Fallback je možné využiť v LTE sieti aj mobilné telefóny a nie len dátové modemy.

test LTE operátora Orange Zdroj: MobilMania.sk

Takúto možnosť má zavedenú aj Telekom, ktorý už LTE na Slovensku intenzívne buduje. Orange už však oznámil, že v druhom kvartáli budúceho roka plánuje spustiť technológiu VoLTE – aby bolo možné volať a prijímať hovory výhradne cez LTE sieť.

Stratégiou Orangeu je „poskytovať v mestách LTE s 2 600 MHz pásme v 20 MHz pásme, v rurálnych (vidieckych) oblastiach 800 MHz v 10 MHz pásme,“ uviedol operátor na júnovom stretnutí s novinármi. Orange deklaroval, že v Bratislave má pre LTE pripravenú viac než stovku vysielačov.

TIP: LTE Orangeu: Príde v júli, do konca roka 24 miest

Testy v Karlovej Vsi realizoval Matej Klamo.