9.7.2014 16:34 | MobilMania

Smartfóny treba chrániť. Ide to aj zadarmo

Zdroj: dreamstime

Na mobilné zariadenia sa zameriava čoraz viac útočníkov. S ochranou pomôže niekoľko aplikácií, ale aj dobrých rád.

Mobilný telefón či počítač je synonymom dnešnej doby. Na vírusy v počítačoch sme si už zvykli - neustále hrozby a časté záplaty operačného systému či programov nám otravujú život už od nepamäti.

Útočníci však presúvajú svoje kapacity aj na smartfóny. Tie totiž nesú častokrát viac dôležitých a osobných informácií ako počítač. Ochranu však zatiaľ mnoho ľudí podceňuje.

Čo hrozí vášmu smartfónu

Zrejme najobľúbenejším operačným systémom útočníkov je Android, hoci sa škodlivé aplikácie nevyhýbajú ani iným platformám. Vo všeobecnosti sa môžeme stretnúť s dvomi typmi vírusov či trójskych koňov. Tie prvé sú „tiché“. V dobrej viere nainštalujete aplikáciu, ktorá v sebe nesie aj škodlivý kód. Ten napríklad pristúpi k vašim kontaktom a rozošle im spam, prípadne „len“ monitoruje celú vašu aktivitu a odchytáva heslá či komunikáciu.

Môže tiež z vášho smartfónu odosielať SMS správy na rôzne spoplatnené čísla, čím vám výrazne zvýši mesačné faktúry.

Čítajte aj Smartfóny treba chrániť. Ide to aj zadarmo

Druhým typom sú vírusy, ktoré vám o sebe dajú vedieť. Môžu vám úplne zablokovať telefón , prípadne zašifrujú osobné dáta . Následne sa ohlásia s požiadavkou o výkupné. Ak ho nezaplatíte, k dátam sa už nedostanete.

Samozrejme, hrozieb existuje nespočetné množstvo. Niektoré sú dokonca v smartfóne už od výroby. Pozor si preto dávajte aj na neznáme značky.

Čítajte aj Smartfóny treba chrániť. Ide to aj zadarmo

Pomôžu antivírusy

Na množstvo vírusov pravidelne upozorňujú rôzne antivírusové spoločnosti. Ich produkty teda môžu pomôcť nie len s prevenciou, ale aj odstránením následkov po škodlivej aplikácii.

Slovenský Eset ponúka pre smartfóny s Androidom produkt Eset Mobile Security . Bezplatná verzia obsahuje samotné antivírusové jadro, dokáže lokalizovať váš smartfón, vzdialene ho zablokovať či prezvoniť.

Platený variant za necelých 15 eur ročne (alebo v Telekom edícii za euro mesačne) dokáže navyše napríklad automaticky zablokovať smartfón pri nepovolanom použití a vyhotoviť snímky z fotoaparátov. Dostupný je tiež filter hovorov nastaviteľný aj podľa času.

Stiahnuť Eset Mobile Security - Android

V susedom Česku vznikol Avast Free Mobile Security . Takisto ponúka zadarmo antivírovú ochranu, lokalizáciu či dokonca firewall pre zariadenia s rootom (vyžadované sú pokročilejšie znalosti používateľa). Filter hovorov je dostupný oproti riešeniu Esetu bezplatne.

V prémiovej verzii za približne 1,50 eura mesačne alebo 11 eur ročne nájdeme aj funkciu ohraničenia oblasti, mimo ktorej telefón vykoná jednu z akcií. Napríklad ho môžete uzamknúť alebo zaslať pozíciu.

Ďalej môžete nastaviť podmienený prístup k nainštalovaným aplikáciám či odfotiť osobu, ktorá sa pokúša dostať do mobilu po nesprávnych pokusoch pre odomknutie.

Stiahnuť Avast Free Mobile Security - Android

Obdobné funkcie nájdeme aj v produkte od AVG – AntiVirus Free . Nechýba antivírová ochrana, nájdenie či uzamknutie zariadenia v prípade straty a podobne. Navyše dokáže optimalizovať výdrž batérie napríklad vypnutím nepotrebných aplikácií.

Stiahnuť AVG – AntiVirus Free - Android

Pre smartfóny s iOS či Windows Phone má AVG skener webových stránok. Blokuje škodlivé či nežiaduce stránky a dokáže obmedziť sledovanie používateľa zapnutím funkcie Do Not Track.

Z ďalších antivírových riešení vyberáme napríklad Zoner AntiVirus, Bitdefender Antivirus či Norton Security & Antivirus. Všetky zo spomenutých aplikácií si môžete stiahnuť z odkazov nižšie.

Produkt Google Play Store
Eset Mobile Security Stiahnuť
avast! Free Mobile Security Stiahnuť
AVG AntiVirus Free Stiahnuť
Zoner AntiVirus Free Stiahnuť
Bitdefender Antivirus Free Stiahnuť
Norton Security & Antivirus Stiahnuť

Avast má tiež zaujímavú aplikáciu vhodnú napríklad pri pripájaní k verejným Wi-Fi sieťam. Zo smartfónu vytvorí zabezpečené pripojenie na jeden zo serverov, ktorých umiestnenie si môžete vybrať. Útočník odpočúvajúci komunikáciu tak bude vidieť len spleť nič nehovoriacich dát.

Aplikácia SecureLine VPN je ale ponúkaná len za poplatok necelých 15 eur ročne alebo takmer dve eurá mesačne. Dostupná je pre Android aj iOS .

Ani antivírus nezabráni všetkému

Antivírových aplikácií existuje niekoľko. Najlepší antivírus, ako pre počítače, tak aj pre smartfóny, je však chladná hlava a rozum. Zhrňme si preto niekoľko všeobecných rád, ktorými sa oplatí riadiť pri surfovaní na webe.

  • Nikdy neinštalujte aplikácie, o ktorých nie ste stopercentne presvedčení, odkiaľ pochádzajú a na čo slúžia. Preferujte oficiálne obchody a pri aplikáciách z iných zdrojov buďte obzvlášť opatrní.
  • Nenavštevujte podozrivé stránky a neklikajte bezhlavo na webové adresy, ktoré vám prišli v e-maile alebo SMS správe od kamaráta. Aj jeho smartfón totiž môže byť napadnutý.
  • Vírusy sa môžu maskovať aj za antivírusy. Preto si pred inštaláciou vyhľadajte o každej aplikácii dostatok informácií. Väčšinou stačí do vyhľadávača napísať len názov aplikácie.

Prísť o súkromné dáta alebo prekvapiť priateľov či obchodných partnerov šírením vírusu z vášho telefónu veľmi dôvere nepridá. Radšej sa preto zabezpečte a chráňte vopred.

Stretli ste sa už s vírusom v smartfóne? Ako ste riešili obnovu? Podeľte sa o názory v diskusii.