12.7.2014 09:12 | Bleskovky MobilMania.sk

Poslanci nezrušili poplatok za prenos čísla

Zdroj: dreamstime

Slovenský parlament zároveň neschválil ani novelu daňového poriadku.

Parlament v piatok zamietol novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou chcel nezaradený poslanec Miroslav Beblavý zrušiť poplatok za prenos telefónneho čísla k inému operátorovi. Opozičný poslanec zdôraznil, že poplatky za prenos čísla zrušili už takmer v celej Európe, predvlani ho mali len v Macedónsku, Čiernej Hore a v Nemecku.

Podľa Beblavého Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) minulý rok prisľúbil vyjednať záväzné zrušenie poplatku za prenos telefónneho čísla.

„Dodnes sa zrušenie nepodarilo regulačnému úradu dohodnúť. Dvaja operátori už v minulosti povedali, že sa poplatku dobrovoľne nevzdajú, preto chceme zrušenie poplatku presadiť zákonom. Spotrebiteľa by od zmeny operátora nemali odrádzať poplatky, mala by byť umožnená súťaž, ktorá bude tlačiť na zníženie cien," konštatoval Beblavý.

RÚ začiatkom júna vyzval telekomunikačných operátorov, aby neúčtovali zákazníkom poplatok za prenos čísla. Ako informoval hovorca RÚ Roman Vavro, poskytovatelia verejnej telefónnej služby by mali verejne prisľúbiť, že ako odovzdávajúci ani prijímajúci podnik nebudú požadovať od účastníkov priame platby za služby spojené s prenosom čísla. RÚ podľa Vavra pripravuje reguláciu poplatkov, ktoré operátori žiadajú od účastníkov za prenesenie čísla.

„Vzhľadom na to, že regulácia je beh na dlhú trať, paralelne s tým presviedča operátorov, aby ustúpili od požadovania týchto poplatkov. Ideálne by bolo, aby si operátori vzali príklad zo zahraničia, urobili krok v prospech užívateľov služieb a ustúpili od vyberania poplatkov za prenesenie čísla," uviedol pred časom Vavro.

Na výzvu úradu zareagovali aj telefónni operátori, ktorí prestávajú spoplatňovať prenos čísla. Konštatoval to regulačný úrad na základe informácií, ktoré mu poskytli operátori k 13. júnu.

„Z trinástich telefónnych operátorov spoplatnia občanov pri odchode ku konkurencii len dvaja, ale jeden z nich plánuje poplatky zrušiť a druhý sa k plánom zatiaľ ešte nevyjadril," uviedol v polovici júna hovorca regulačného úradu Roman Vavro. Zároveň dodal, že úrad bude aj naďalej pokračovať vo svojich aktivitách, ktorých cieľom je úplné nespoplatňovanie účastníkov za prenesenie telefónneho čísla.

(SITA)