14.7.2014 11:10 | MobilMania

Na cesty s mobilom: Tipy na aplikácie

Zdroj: dreamstime

Čas dovoleniek je v plnom prúde. S prehliadkami turistických atrakcií, ale aj s dohovorením sa môže pomôcť smartfón.

Smartfóny sa stali častým pomocníkom aj na dovolenkách. Na výletoch môže pomôcť niekoľko užitočných aplikácií. Zopár z nich sme priniesli v predchádzajúcom článku . Neprehliadnite aj ďalšie, ktoré sa hodia nielen na turistiku, ale aj na výlety do zahraničia.

Čítajte aj Na cesty s mobilom: Tipy na aplikácie

Slovensko aj svet vo vrecku

V minulosti si mnohí z nás pribaľovali do cestovnej tašky aj knižných turistických sprievodcov. Dnes, v dobe rozvíjajúcich sa technológií, dokážeme Slovensko, ale aj celý svet zmestiť do zopár desiatok megabajtov. 

Pokiaľ plánujete dovolenku na Slovensku, môžete využiť aplikáciu vypadni.sk. Poskytuje online navigáciu Google Maps s možnosťou zobrazenia vybraného typu  objektov na mape. Vybrať si môžete z rôznych kategórií, ako sú napríklad prírodné a historické pamiatky, jaskyne, či zoologické záhrady. Vyžadované je však pripojenie na internet. Vybrané turistické atrakcie je možné si po stiahnutí prezerať aj offline.

Po zapnutí GPS je možné vyhľadať objekty nachádzajúce sa vo vašom okolí, ale aj získať informáciu o vzdialenosti od aktuálnej polohy k danému bodu.

Aplikácia je dostupná pre smartfóny s operačným systémom Android a Windows Phone.

Stiahnuť Vypadni.sk – Android | Windows Phone

Ďalšou alternatívou môže byť aj projekt podmevon.sk . Táto aplikácia je dostupná ako online, tak aj v offline verzii. Online aplikácia PodmeVon! Lite čerpá dáta zo servera. Jej offline variant PodmeVon.sk ukladá všetky informácie o výletoch, podujatiach a bodoch záujmu (POI) priamo v mobilnom zariadení. Turisti ocenia aj možnosť stiahnutia turistických máp. Bližšie informácie o aplikácii sme priniesli v samostatnom článku .

Stiahnuť PodmeVon.sk – Android | PodmeVon!Lite – Android

Ak sa chystáte dovolenkovať za hranicami, vhodnou voľbou môže byť aplikácia Triposo . Obsahuje niekoľko desiatok stiahnuteľných turistických destinácií. Po stiahnutí daného turistického sprievodcu má užívateľ offline prístup k informáciám nielen o pamiatkach, nočnom živote, hoteloch a obchodoch, ale aj o jedle a kultúre danej oblasti.

Ďalšou zaujímavosťou je slovník základných fráz pre úradný jazyk štátu, v ktorom sa dané miesto nachádza. Triposo poskytuje aj možnosť prepočtu medzi prednastavenou domácou menou a menou vybranej krajiny.

V aplikácii nájdeme aj informácie o podujatiach a počasí  v danej oblasti. Tieto informácie sa ale aktualizujú počas pripojenia užívateľa na internet, čo môže byť v zahraničí menším problémom.

Aplikácia je v anglickom jazyku a je dostupná pre smartfóny s operačným systémom Android a iOS.

Stiahnuť Triposo – Android | iOS

Slovník aj bez internetu

Na dovolenke v zahraničí viacerí ocenia aj možnosť prekladu cudzieho jazyka. Túto službu poskytuje aj aplikácia Google Translate. Je možné prekladať nielen písaný text, ale aj hlasové diktovanie.

Ďalšou zaujímavou funkciou je preklad textu z fotografie, ktorú prekladač čerpá buď priamo z kamery alebo z galérie.

Po stiahnutí jazykového balíčka, ktorý má väčšinou viac ako 100 MB dokáže aplikácia prekladať aj bez pripojenia na internet.

Stiahnuť Google Translate  - Android | iOS

Alternatívou pre Windows Phone môže byť Bing Translator. Obsahuje podobné funkcie ako Google Traslate. Nie je však možné stiahnuť jazykový balíček pre slovenský jazyk. Ten je dostupný iba online.  

Stiahnuť Bing Translator – Windows Phone

Aplikácia Google Play Store AppStore Windows Phone Store
vypadni.sk Stiahnuť Stiahnuť
PodmeVon.sk Stiahnuť
PodmeVon! Lite Stiahnuť
Triposo Stiahnuť Stiahnuť
Google Translate Stiahnuť Stiahnuť
Bing Translator Stiahnuť